Vlooien: een plaag voor mens en dier

Het is één van de onaangename kantjes van een huisdier waar een eigenaar niet mee geconfronteerd wil worden: vlooien. Jammer genoeg kunnen we er niet omheen en krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. In dit artikel vindt je enkele tips and tricks om je huis zo goed mogelijk vlo-vrij te houden.

De cyclus van een vlo

Om te weten hoe je ze efficiënt kan bestijden is het goed dat je ook in je achterhoofd houdt hoe zo'n diertje zich nu ontwikkelt.

Alles begint bij de volwassen vlo die in optimale omstandigheden zo'n 25 eitjes per dag kan leggen. Deze eitjes vinden we overal terug: op het dier, in zijn mandje, op de vloer, op de meubels, op onze kledij. Echt elk plekje dat je je kan indenken kan besmet zijn. Het duurt zo'n 2 tot 12 dagen eer dat eitje uitkomt. Nu spreken we over een larve. Dit stadium duurt 1 tot 3 weken. In die tijd voedt de larve zich met organisch materiaal. Dit kan je vinden in tapijten, kleding en kussens. Zijn de levensomstandigheden niet optimaal, dan kan de larve dit stadium volhouden tot wel 200 dagen! Is deze tijd ook voorbij, dan gaan ze zich in een geweven coconnetje hullen waar ze omvormen tot nymf. De larve is nu een onbeweeglijk wezentje geworden dat zich klaarmaakt voor het leven als echte, volwassen vlo. Hiervoor hebben ze gemiddeld 1 tot 2 weken nodig, maar dit jaar oplopen tot 1 jaar. Eens de vlo volwassen is komt ze uit haar cocon en begint aan een levensduur van 6 tot 12 maanden.

De ideale leefomstandigheden voor een vlo is een warme, vochtige omgeving tussen 18° en 27° met een vochtigheidsgraad van 70%. De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. Vreemd genoeg komt deze ook het meeste voor op honden. Ze worden gezien als ideale gastheer. De hondenvlo is eerder zeldzaam.

Zijn ze er of zijn ze er niet?

Vlooien kan je altijd en overal aantreffen. Omdat ze hun cyclus zo lang kunnen uitstellen kan je plots voor een onaangename verrassing komen te staan. Het is voldoende om bij iemand op visite te gaan waar zo'n plaag sluimert. De eitjes blijven aan jou kleven, je neemt ze mee naar huis en je zit er dan zelf ook lekker mee.

Het is ook raadzaam om bij verhuis je nieuwe plek eerst grondig te ontvlooien. Je weet maar nooit of de vorige eigenaar huisdieren had. Dan zitten de vlooien je graag op te wachten voor een hartelijk welkom in hun paradijs. En jij bent de hoofdschotel.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken leven vlooien vooral op de grond. Pas als jij of je huisdier langsloopt springen ze op om te bijten. Als ze voldaan zijn laten ze zich weer vallen. Een vlo kan tot 90cm ver springen.

Merk je plots veel beten en bultjes op aan de rand van je schoenen, op je onderbenen en handen? Dan heb je ongewenste bezoekers in huis.

Ten aanval!

  • Stofzuig regelmatig. Het liefst dagelijks. Gebruik hiervoor de sterkste zuigkracht. Vergeet ook het meubilair en de slaapplek van je huisdier zeker niet.
  • Let op met de stofzak. Vlooien leven nog als ze daar in terechtkomen. Gooi er een vlooienbandje of product in en bindt hem stevig dicht als je hem weggooit. Stofzuigers zonder stofzak zijn hier heel erg interessant voor.
  • Tapijten, dekens en kussens klop je best buiten uit.
  • Geef je huisdier regelmatig een grondige wasbeurt met aangepast product.
  • Besmette stoffen moet je wassen op 50° of meer.
  • Gebruik een vlooienkam en doodt de gevonden vlooien in een bakje heet water met afwasmiddel.
  • Er bestaan sprays en poeders met de stoffen permethrin, deltamethrin, cyflumethrin en selamectine. Deze zijn het meest aangewezen voor bestrijding. Vooral selamectine is heel effectief. Dit neemt alles onder handen, ook de omgeving.
  • Gebruik regelmatig een spuitbus om je huis te ontdoen van vlooien. De voorkeur gaat uit naar een spray met adulticide en lavicide werking. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Huis-, tuin- en keukentips

  • Plak de zuigmond van de stofzuiger af. Levende vlooien kunnen dan niet meer ontsnappen.
  • Kamille, lavendel, boerenwormkruid en koriander zouden vlooien verjagen.
  • Poetsen met bleekwater ontsmet je hele huis, maar heeft jammer genoeg heel weinig invloed op vlooien en hun kroost.

Het is van het grootste belang om hier consequent in te zijn en dit als dagelijkse routine in te bouwen. Alleen zo kan je effectief aan vlooienbestrijding gaan doen. Eén levende vlo is al genoeg voor een hele plaag.

Succes!
© 2011 - 2024 Papatin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mensenvlo en vlooienbeet behandelen en bestrijdenVlooien zijn er in veel verschillende soorten. Zo kenen we de kattenvlo, de hondenvlo, de rattenvlo, de egelvlo en ook d…
Vlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVeel mensen hebben het wel eens mee gemaakt na het thuis komen van vakantie of na een lange tijd niet thuis te zijn gewe…
Vlooien: cyclus, sprongkracht en circusVlooien: de meeste krijgen al jeuk als ze eraan denken. Toch kan het interessant zijn om te weten hoe de cyclus, de ontw…
Vlooien in huisVlooien in huis: de nachtmerrie van iedere dierenbezitter. Wie een hond, kat, konijn, fret of ander huisdier heeft, loop…

Diervriendelijke en milieuvriendelijke ongediertebestrijdingDiervriendelijke en milieuvriendelijke ongediertebestrijdingOngedierte kan erg vervelend zijn en moet bij overlast bestreden worden. Vaak gaan de dieren dood na een lange lijdenswe…
Bronnen en referenties
  • www.rentokil.be
  • www.pesticide.be
  • www.gezondheid.be
  • www.dierenkliniekwilhelminapark.nl
Reactie

De Dierenarts, 03-10-2011
Er zitten wel wat kleine fouten in bovenstaand stuk. Een vlooienband in een stofzuigerzak is niet heel zinvol. Vlooien houden niet van droge stofzuigerzakken dus geen goed milieu om zich te ontwikkelen. Daarnaast werkt een vlooienband alleen door wrijving met de huid, weinig huid te vinden in de zak (behalve dan schilfers). Vlooien laten zich niet vallen maar zeker vrouwen blijven het liefst op hond of kat zitten. Honden en katten zijn wandelende restaurants voor vlooien. Kamille, lavendel, boerenwormkruid en koriander zouden vlooien verjagen, is slechts heel kort durend zo en niet heel erg effectief! Top productie van een vlo ligt rond de 50 eieren per dag, gemiddeld rond de 27 eieren per dag.

Regelmatig behandelen met een effectief middel tegen volwassen vlooien en misschien veel beter het langdurig gebruik van een goede en stabiele IGR (bv pyriproxyfen). Reactie infoteur, 03-10-2011
Beste,

Hartelijk dank voor uw reactie, we worden er weer ietsje wijzer door. Zoals u in de bronvermelding kan zien heb ik me deels gebaseerd op informatie van een erkende firma in bestrijding van ongedierte, alsook informatie die ik kon terugvinden bij het dierenkliniek Wilhelminapark. Het gemiddelde van de eitjesproductie werd hier in acht genomen. Wat bijvoorbeeld ook niet genoemd is, is dat er per huisdier vaan tot 50 volwassen vlooien aanewzig zijn. Dat aantal maal laat ons zeggen 50 eitjes per dag geeft een dagtotaal van 2500 eitjes.

Ik heb het gemiddelde van 25 eitjes per dag genomen, het aantal verschilde per bron.

Maar alsnog vriendelijk bedankt voor de aanvullende informatie!

Papatin (10 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.