Diervriendelijke en milieuvriendelijke ongediertebestrijding

Diervriendelijke en milieuvriendelijke ongediertebestrijding Ongedierte kan erg vervelend zijn en moet bij overlast bestreden worden. Vaak gaan de dieren dood na een lange lijdensweg. Het is natuurlijk het beste om de dieren niet te doden maar ze uit huis te verwijderen, helaas is dat niet altijd mogelijk. Indien dieren gedood moeten worden, moet het snel en zonder (veel) dierenleed gebeuren. Gebruik van schadelijk gif is niet nodig om ongedierte te bestrijden. Lees meer over milieu- en diervriendelijke ongdiertebestrijding in onderstaand artikel.

Milieu- en diervriendelijke ongediertebestrijding


Diervriendelijke ongediertebestrijding

Ongedierte komen we overal tegen, sommige plaagdieren kunnen voor erg veel overlast zorgen en anderen zijn alleen maar eng en willen we daarom zo snel mogelijk uit onze leefomgeving hebben. Indien ongedierte veel schade aanricht of ziekteverwekkers met zich mee brengt, zoals bij ratten het geval is, is het belangrijk dat er rigoreus wordt ingegrepen. Hoe erg het ook is, bij een rattenplaag kunt u ze het beste doden maar het dient wel snel en effectief te gebeuren, laat de dieren nooit onnodig lijden. Dit geldt trouwens voor alle ongedierte, handel snel en adequaat. Maak nooit een dier en/of insect half dood om het vervolgens aan zijn lot over te laten. Veel mensen zijn bang voor een spin maar is dat voldoende om hem een langzame verstikkingsdood in de stofzuiger te bezorgen? Een ferme klap waarbij hij direct dood is, is toch echt beter dan laten lijden. Aangezien een spin zeer nuttig is, is levend buiten zetten de beste manier om van de spin af te komen, er zijn hiervoor veel hulpmiddelen te krijgen. Zo is er voor alle ongedierte wel een vriendelijke manier om ze te bestrijden of te verjagen.

Milieuvriendelijke ongedierte bestrijding

We hebben maar één wereld en daarom is het heel belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Giftige stoffen gebruiken tegen ongedierte is absoluut niet verstandig want deze stoffen komen uiteindelijk allemaal in ons milieu terecht. Denk bijvoorbeeld aan vliegenspray, u doodt hiermee vliegen en muggen maar de giftige aërosolen zullen door de hele ruimte heen zweven en uiteindelijk neerdalen. De aërosolen kunnen op de vloer terecht komen maar ook op het aanrecht, kasten en bijvoorbeeld kamerplanten. Indien de planten na verloop van tijd op de composthoop gegooid worden, komen de giftige deeltjes in de vrije natuur terecht. Zodra u uw aanrecht schoonmaakt, zullen de schadelijke deeltjes via het afvalwater uiteindelijk in het milieu terecht komen. Tevens doodt u met het gif ook nuttige en onschuldige insecten. Kortom, u richt meer schade aan dan u in eerste instantie misschien denkt. Gebruik daarom alleen middelen tegen ongedierte die minder of zelfs helemaal niet schadelijk zijn voor het milieu.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier van ongediertebestrijding is voorkomen dat de beestjes in uw leefomgeving kunnen komen én willen blijven omdat voor hun de leefomstandigheden ideaal zijn. Het is erg belangrijk dat een toevallige passant, denk bijvoorbeeld aan een rat, niet wil blijven en zijn heil snel ergens anders gaat zoeken.
Dicht daarom zoveel mogelijk naden en kieren in muren en daken, muizen, pissebedden en spinnen komen er met gemak doorheen om zo uw woning binnen te dringen. Ook is het belangrijk dat er weinig tot geen afval rondom uw woning aanwezig is, ratten houden van een rommelige omgeving waar ze in schuilen en nesten maken. Maar ook ander ongedierte zal zich prima thuis voelen tussen het afval en rommel, zo kunnen muizen en wespen ook dankbaar gebruik maken van de troep om tussen te leven. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat plaagdieren uw leefomgeving binnendringen en zijn er andere middelen nodig.

Slakken

Slakken kunnen erg vraatzuchtig zijn en laten ook nog eens een vieze slijmspoor na. Vooral als ze in huis komen is zo'n slijmspoor over de vloer of muur niet echt plezierig. Slakken houden van vocht en zullen zich dan ook niet gauw laten zien in een droge omgeving. Daarom is het erg belangrijk om ruimtes binnenshuis zoveel mogelijk vochtvrij te houden. Indien de glibbertjes zich regelmatig in huis laten zien is het raadzaam om te achterhalen waar ze langs komen, blokkeer vervolgens de doorgang en u zult ze niet meer in huis aantreffen.
segrijnslak / Bron: Jürgen Schoner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)segrijnslak / Bron: Jürgen Schoner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Let op, slakken kunnen ook via een opstaande raam of deur binnen komen, het plaatsen van horren voor de ramen helpt heel goed om ze buiten te houden. Als u wat koffiedik voor de drempel van de deur strooit, houdt u de slakken ook buiten, dit is voor de dieren te droog en te scherp om over heen te glijden. Maar ook dennennaalden, zaagsel en grind voor de drempel werken effectief.
Slakkenoverlast in de tuin is weer een ander verhaal, veel mensen krijgen bij het zien van een slak angst dat hun tuinplantjes worden opgevreten. Dat is deels terecht want naaktslakken en segrijnslakken zijn inderdaad gek op plantjes. Maar er zijn ook veel huisjesslakken die voornamelijk rottend plantenmateriaal opeten. Sommige huisjesslakken eten alleen de algen die op planten zitten en weer andere soorten eten zelfs eitjes van de plantenetende naaktslakken, dus waarom zou u deze slakken uit uw tuin weren? Maar wat kunt u zelf doen als slakken toch in grote getale uw plantjes aanvallen?
  • Het meest vriendelijk en erg effectief is de slakken oprapen en uitzetten op een plek waar ze geen tot weinig schade kunnen aanrichten.
  • Slakken houden niet van een ondergrond die scherp en/of droog is. Door koffiedik, zaagsel, dennennaalden of fijngestampte eierdoppen in de tuin en/of rondom de planten te strooien, zullen ze uw planten met rust laten.
  • Maak uw tuin kikker-, egel-, en vogelvriendelijk, deze dieren zetten graag een slakje op hun menu.
  • Vermijdt zoveel mogelijk giftige slakkenkorrels, indien men toch wil strooien, kies dan voor een variant die geen schade aanricht bij andere dieren. Egels kunnen namelijk erg ziek worden en zelfs doodgaan als ze slakken eten die vergiftigt zijn met slakkenkorrels, dit geldt mede voor vogels en kikkers.
  • Een ander optie is het plaatsen van zogenaamde biervallen. Slakken worden door het aanwezige gist in de bier aangetrokken en zijn op die manier makkelijk te vangen. U kunt een bierval kopen maar ze zijn ook zelf eenvoudig te maken. U neemt hiervoor een plastic emmer of pot waar halverwege enkele gaten of sleuven in gesneden moeten worden met een doorsnede van zo'n drie centimeter. Graaf vervolgens de emmer of pot tot aan de sleuven in de grond, vul hem met bier en doe er eventueel een deksel op. Een slak die in de bierval valt, zal uiteindelijk verdrinken. U moet wel een sterke maag hebben om de emmer te legen want het is geen prettig aangezicht wat u zult aantreffen.
Strooi echter nooit zout op de slakken, ze zullen een verschrikkelijk dood sterven. U kunt het zout vergelijken met zoutzuur of een ander bijtend zuur op uw eigen huid!

Mieren

Mieren die bultjes zand op een terras gooien of zich in grote getale bij een deurpost heen en weer lopen is erg irritant. Maar als mieren ineens opduiken in een keukenkastje of in een lange rij over het aanrecht lopen wordt het pas echt vervelend. Op zich zijn mieren nuttige dieren en zolang men er niet direct mee in aanraking komt, kunnen ze niet veel aanrichten. Het is echter geen pretje als ze met velen over het terras heen lopen of als de mieren nabij een zandbak zitten waar uw kinderen spelen. Het strooien van gif is geen optie indien er kinderen en (huis)dieren rond lopen. Vergif strooien is eigenlijk ook helemaal niet nodig, enkele ketels met kokendheet water over de plek met mieren uitgieten is voldoende om van de kriebelbeestjes af te komen. Pas dit alleen toe indien ze overlast veroorzaken, een nest met mieren elders in de tuin, hoeft niet uitgeroeid te worden.
Mieren in huis zijn verre van prettig, om te voorkomen dat ze binnen kunnen komen dient u de toegangswegen te blokkeren. Volg de mieren waar ze heen gaan (of vandaan komen) en dicht vervolgens de opening. Daarnaast moet men alle etenswaren buiten bereik van de mieren houden, als er geen voedsel voor hun is, komen ze ook niet terug, Enkele kruimels en/of gemorste voedingsmiddelen zijn al voldoende om ze te lokken. Mieren zetten hun pad uit door middel van zogenaamde feromonen, op deze manier vinden andere mieren van dezelfde kolonie, ook de nieuwe route naar het voedsel. Het feromonen-spoor kunt u verstoren door er knoflook overheen te wrijven, de mieren kunnen het pad dan niet meer terug vinden.

Vlooien

Bestrijding van vlooien begint met het vlovrij houden van uw huisdier en zijn mand en/of deken. Daarnaast is regelmatig stofzuigen door uw hele huis erg belangrijk om een vlooienplaag te voorkomen. Vergeet bij het stofzuigen ook de hondenmand en/of kattenmand niet. Vlooienpoeder in een stofzuigerzak strooien is niet erg verstandig omdat zeer kleine deeltjes gif door de filters heen kunnen komen en in de (woon)ruimte worden geblazen. Het is wel raadzaam om de mond of buis van de stofzuiger dicht te maken met bijvoorbeeld keukenpapier, dit voorkomt dat vlooien weer uit de stofzuiger kunnen komen. Wanneer u de stofzuigerzak verwisselt, gooi hem direct in de afvalcontainer en leg hem niet eerst in huis om hem later weg te gooien.
Indien u regelmatig uw huisdier op vlooien controleert met behulp van een vlooienkam, is de kans niet zo groot dat het met de vlooien uit de hand loopt. U kunt een huisdier controleren met behulp van een vlooienkam, vindt u een vlo dan is het noodzakelijk om hem te doden. Het doden van een vlo vergt wel enige vaardigheid, u drukt hem niet zomaar dood tussen twee vingers. Om een vlo te doden kunt u hem het beste tussen twee (duim)nagels dood drukken tot hij knapt. Ook is het een optie om de vlo te laten verdrinken, u hebt dan een bakje met heet water nodig waar een beetje afwasmiddel aan toegevoegd is. Pak de gevangen vlo vast tussen twee vingers en laat hem pas onder water los. Wees bij het vangen snel en alert want ze springen zo weer weg.
Ook is het mogelijk om uw huisdier te voorzien van een vlooienband, tegenwoordig zijn er banden te koop die niet doordrongen zijn met gif maar met etherische oliën en kruiden. In de dierenspeciaalzaak kunnen ze u hierover meer vertellen. Etherische oliën en kruiden kunnen ook in en nabij mandjes en dekentjes gesprenkeld worden om de vlooien te weren, vooral lavendel, kamille en koriander houden ze niet van. Druppel echter niet teveel want uw huisdier heeft een erg sterke neus waardoor hij de geuren als irritant kan ervaren en niet meer in zijn mand wil liggen. Vlooiendruppels in de nek bij hond of kat werken goed maar zijn niet zo goed voor uw huisdier, het is per slot van rekening vergif wat ze in hun nek krijgen.
Hebt u te maken met een vlooienplaag in huis, bijvoorbeeld na terugkomst van vakantie, dan kunt u het beste eerst uw hele huis stofzuigen, denk hierbij ook aan de mandjes en dekentjes van de dieren. Gooi daarna direct de zak weg, het liefst in een afgesloten plastic zak, zodat ze er niet uit kunnen kruipen. Om de overgebleven vlooien te vangen kunt u een val voor hun plaatsen, die u eenvoudig zelf kunt maken. U hebt nodig:
  • Teil of grote kom
  • Glas of beker (geen plastic!)
  • Water
  • Afwasmiddel
  • waxinelichtje
Vul de teil of kom voor ongeveer de helft met water en doe er een flinke scheut afwasmiddel bij. Plaats het glas of beker ondersteboven in de teil, zorg ervoor dat de bodem van het glas net boven het water uitsteekt. Zet vervolgens de teil in het vertrek waar de vlooienplaag het ergst is. Leg het waxinelichtje op het glas en steek hem aan. Vlooien worden door het licht van de vlam aangetrokken en springen in het water waar ze uiteindelijk verdrinken. Deze val werkt alleen 's avonds en 's nachts in een donkere ruimte. Zorg er goed voor dat kinderen en huisdieren niet bij de val kunnen komen wegens brandgevaar. Gebruik geen beker van plastic, het waxinelichtje wordt te heet en zal door de bodem heen smelten.
Veel bestrijdingsmiddelen tegen vlooien zijn (erg) schadelijk voor mens, dier en/of milieu en moeten dan ook alleen worden ingezet als laatste redmiddel. Kies in zo'n geval voor een shampoo, poeder of spray die het minst schadelijk is voor mens, dier en milieu.

Spinnen

Spinnen, voor veel mensen (voornamelijk vrouwen) griezelige monsters die zo snel mogelijk dood gemaakt moeten worden. Toch is een spin erg nuttig en zorgt, er samen met veel soortgenoten voor, dat we niet omkomen van vliegen, muggen en andere insecten. Het is absoluut niet eenvoudig om spinnen te weren uit uw leefomgeving, ze komen binnen door de kleinste kiertjes en opstaande deuren en ramen. Aangezien spinnen erg nuttig zijn, kunt u ze beter niet doden, buiten zetten is de beste optie. Vast pakken is best eng en veel mensen durven dat dan ook niet te doen. Maar dat is ook niet nodig, er zijn genoeg andere manieren om een spin levend buiten te krijgen:
  • Laat de spin op een bezem of ragebol lopen en zet hem voorzichtig buiten, de kans dat hij via de steel naar u toe zal lopen is erg klein.
  • Gebruik speciale spinnenvangers, waarmee u ze levend vangt en rustig buiten kunt zetten.
  • Plaats een glas of beker over de spin heen, schuif een stevig stuk papier tussen de spin en de muur. De spin zit nu gevangen in het glas waarbij het stuk papier als deksel fungeert. Laat de spin vervolgens buiten rustig uit het glas lopen.
Sommige mensen zuigen een spin op in de stofzuiger maar dit is een kwelling voor het dier, het zal een langzame verstikkingsdood sterven. Een spin te lijf gaan met een bus haarlak of deodorant zoals veel meisjes en vrouwen uit pure wanhoop wel eens doen, is ook een martelgang voor het dier, niet doen dus. Wilt u de spin toch doden? Doe het dan met een ferme klap, zodat hij in één keer dood is. Maak er geen lijdensweg van.
Ruim in huis zoveel mogelijk rommel op en maak regelmatig schoon, ook achter de kasten en in de kleine hoekjes. Spinnen krijgen dan minder snel een kans om zich te verschuilen en nesten te maken.

Pissebedden

Pissebedden in huis is op zich niet heel erg maar het is ook niet echt fijn als er een klein grijs beestje over uw lichte vloer of muur heen loopt.
pissebed / Bron: Arctanx, Wikimedia Commons (Publiek domein)pissebed / Bron: Arctanx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ook bij het douchen bent u waarschijnlijk liever alleen dan dat u gezelschap krijgt van enkele pissebedden. Indien er pissebedden in huis aanwezig zijn, is er sprake van een vochtige klimaat in de woning. Pissebedden kunnen namelijk alleen overleven in een vochtige omgeving, in een droog klimaat zullen ze snel sterven. Goed ventileren kan daarom een positieve bijdrage leveren in het bestrijden van pissebedden. Daarnaast is het dichten van naden en kieren erg belangrijk om te voorkomen dat ze uw leefgebied binnen dringen. Ook dient men rottend hout, van bijvoorbeeld een drempel of een kozijn, zo snel mogelijk te vervangen aangezien pissebedden daar erg gek op zijn.
Regelmatig stofzuigen of dweilen met een scheutje chloor kan helpen de pissebedden te verdrijven. Treft u ze toch aan in huis, dan kunt u ze opvegen en naar buiten brengen. Ook zijn ze goed te vangen met uitgeholde aardappel, die met de holle kant op de grond wordt geplaatst. Pissebedden kruipen in de holte omdat het daar donker en vochtig is, de gevangen pissebedden kunnen op deze manier eenvoudig naar buiten worden gebracht.
Wilt u meer lezen over pissebedden en bestrijdingsmethoden? Klik dan hier

Muizen

Er zijn mensen die muizen erg lief en schattig vinden maar er zijn ook mensen die gillend op een stoel gaan staan bij een confrontatie met de kleine grijze harige "monstertjes". Of men de knaagdiertjes nou lief of eng vindt, indien ze opduiken in de keukenkastjes of 's nachts op zolder rondrennen, dan moeten ze bestreden worden. Muizen planten zich erg snel voort waardoor er al snel een plaag kan ontstaan als er niet wordt ingegrepen. Een vrouwtjes muis krijgt per jaar (hele jaar door) vijf tot tien keer jongen. Een nest kan bestaan uit drie tot zelfs twaalf jonge muisjes, die binnen enkele weken zelf al voor nakomelingen kunnen zorgen. De beste bestrijding begint met het dichten van kieren en naden zodat muizen niet naar binnen kunnen. Muizen kunnen door een gaatje met een doorsnede van een halve centimeter, dicht alles dus goed af. Houdt u van katten? Dan kunt u overwegen om een kat aan te schaffen, hou er wel rekening mee dat een kat verzorging nodig heeft en u af en toe een bezoek aan de dierenarts moet brengen. Het belangrijk dat muizen niet bij voedingsmiddelen kunnen komen, hiermee lokt u juist muizen. De meeste muizen worden echter gevangen door middel van een ouderwetse muizenval. Indien de val op de juiste manier op de muis valt (klapt), zal het dier in één keer dood zijn maar helaas komt een muis ook vaak verkeerd in een val terecht en is hij niet in één keer dood maar zal hij langzaam een pijnlijke dood sterven. Soms zit een muis alleen met zijn staart of poot in de val en kan hij nog vluchten, u zult de muizenval in de meeste gevallen kwijt zijn en de muis zal ook in dit geval lijden. Een muizenval kan dus erg dieronvriendelijk zijn. Muizen doden met gif is zeer dieronvriendelijk en u tast hiermee ook nog eens het milieu aan. Als muizen van het gif eten zullen ze zo'n twee weken later bezwijken aan interne bloedingen. Door een dier te doden met gif, kunnen de schadelijke stoffen in de natuur terecht komen. Daarnaast kunnen dieren die muizen eten, zoals roofvogels en katten, eveneens ziek worden van een vergiftigde muis.
Muizen levend vangen is diervriendelijk en milieuvriendelijk en lijkt de beste oplossing voor mens en dier. Het is wel heel belangrijk dat een gevangen muis zo snel mogelijk wordt vrijgelaten in de vrije natuur, ver bij uw woning vandaan. Laat men een muis te lang opgesloten in een val zitten, zal hij sterven van de stress.

Ratten

Ratten in of nabij uw woning moeten zo snel mogelijk bestreden worden, ratten zijn zeer onhygiënisch en kunnen allerlei ziektes overbrengen. De ziekte van Weil is hier een bekent voorbeeld van maar ook MRSA kan door ratten worden overgebracht. Ook kunnen ze via hun ontlasting en urine voor veel narigheid zorgen. Daarnaast veroorzaken ratten veel schade omdat ze werkelijk aan alles knagen. Ratten kunnen zich net als muizen, zeer snel voortplanten waardoor er al gauw een plaag kan ontstaan. Rattenbestrijding begint met een ratonvriendelijke omgeving, zorg voor een opgeruimde tuin, schuur, garage en zolder. Indien er voor de ratten geen voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn, is het voor hun ook niet interessant om te blijven. Om te voorkomen dat ratten in uw woning kunnen komen, dienen alle toegangswegen afgesloten te zijn. Dit geldt niet alleen voor naden en kieren maar ook gaten in bijvoorbeeld (spouw)muren, rioleringen, kapotte ramen en luchtroosters. Maar wat kunt u doen als er eenmaal ratten in uw woning aanwezig zijn? Het gebruik van rattengif is schadelijk voor mens, dier en milieu en daarom sterk af te raden. Probeert u een rat te vangen met een ouderwetse rattenval, dan is het raadzaam om de val ergens aan vast te maken met behulp van een touwtje. Soms lukt het de ratten namelijk om met de val er vandoor te gaan, dit kan uiteraard alleen gebeuren als een rat ongelukkig in de val terecht is gekomen. De ouderwetse vallen kunnen zowel snel als langzaam doden, dit hangt af van hoe een rat in de val zit. Sommige vallen werken met stroom en worden de ratten geëlektrocuteerd zodra ze in de val komen. Een rat wordt in deze val snel gedood en kan om die reden als diervriendelijk worden bestempelt. Maar wilt u echt diervriendelijk én milieuvriendelijk te werk gaan, dan is levend vangen en vervolgens vrij laten in de natuur de beste optie. Helaas is levend vangen niet erg effectief indien u te maken heeft met een plaag. Ratten zijn erg argwanend en slim, daarom ontwijken ze eerst nieuwe dingen waardoor het enkele dagen tot zelfs enkele weken kan duren voordat u een rat gevangen hebt. Soms kunnen ze zelfs het lokaas uit een val eten/stelen zonder de val af te laten gaan.

Muggen

Muggen kunnen ziektes zoals malaria, gele koorts en het Westnijl virus overbrengen, gelukkig is dat bij ons in Nederland en België (nog) niet het geval. Hier zijn muggen voornamelijk irritant en kunnen ze vervelende jeukende bulten veroorzaken. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water zoals men vaak aantreft in kleine vijvers, regentonnen en schalen met waterplantjes die buiten staan. Maar ook in dakgoten en platte daken waar het water niet kan weglopen kunnen muggen hun eitjes in afzetten. Probeer daarom zoveel mogelijk plekken met stilstaand water te voorkomen waar dit niet nodig is. Om te zorgen dat de irritante prikmuggen niet in huis komen kunt u horren voor de ramen en deuren plaatsen. In de slaapkamer is het gebruik van een klamboe ideaal om muggen op afstand te houden. Het gebruik van muggenspray is niet aan te raden, vooral niet in slaapkamers. Tijdens het sprayen komen er aërosolen in de leefomgeving terecht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Pas tevens op met producten die u op uw huid kunt smeren, ze kunnen schadelijke stoffen bevatten.

Vliegen

Vliegen zijn erg irritant en onhygiënisch vooral als ze op voedingsmiddelen gaan zitten kunnen ze allerlei bacteriën met zich mee brengen. Vliegen dragen zoveel ziekteverwekkers met zich mee omdat ze graag op rottend organisch materiaal, waaronder uitwerpselen, zitten. Om vliegen buiten de deur te houden is het belangrijk om in huis geen afval en etenswaren te laten staan. Ook dienen aanrecht en gasstel zo schoon mogelijk te worden gehouden, tijdens warme zomerdagen kunt u ze schoonmaken met een verdunde chloor of dettol oplossing. Daarnaast is het gebruik van een vliegengordijn voor de deuren en horren voor open ramen sterk aan te raden. Vliegenspray is schadelijk bij inademing voor mens en dier en daarom sterk af te raden. Kiest u toch voor een spray, neem dan een variant die het minst schadelijk is voor mens, dier en milieu. Kleefstrips tegen vliegen zijn er in verschillende vormen en maten. Iedereen kent waarschijnlijk wel de geelbruine strips die uit een rolletje getrokken moeten worden voordat u ze aan het plafond hangt. Deze kleefstrips zijn niet schadelijk maar wel erg vliegonvriendelijk, de insecten blijven nog tijden aan zo'n strip leven en zullen langzaam, na veel wanhopige pogingen om los te komen, sterven. Een insectenlamp is snel en effectief tegen vliegen (en muggen) maar wegens continue stroomgebruik is dit niet erg milieuvriendelijk. De meest "vriendelijke" methode om een vlieg te doden is het gebruik van een ouderwetse vliegenmepper.

Ultrasoon

Ultrasone golven zijn voor mensen niet hoorbaar maar wel voor sommige dieren en insecten, het geluid is als het ware te hoog voor mensen. Dieren en insecten verdragen dit geluid niet omdat de golven invloed uitoefenen op hun centraal zenuwstelsel, belemmeren dat ze hun vijanden horen en hun communicatie moeilijk(er) maakt. Plaagdieren zullen zich, bij het horen van de hoge geluidsgolven, dus snel uit de voeten maken. Veel fabrikanten maken van dit gegeven dankbaar gebruik door een apparaat aan te bieden, die ultrasoon geluid verspreidt, waardoor er diervriendelijk ongedierte kan worden bestreden. Aan sommige ultrasoon apparaten zit echter wel een (groot) nadeel, honden, katten, konijnen en overige huisdieren horen het ultrasoon geluid ook wat voor hun uitermate hinderlijk is. Laat u hierover goed informeren, indien u gebruik wilt maken van ultrasoon geluid.
Indien u geen huisdieren hebt, kunt u ultrasoon geluid onder anderen gebruiken tegen:
  • Knaagdieren
  • Spinnen
  • Vlooien
  • Luizen
  • Muggen
  • Vliegen
  • Pissebedden
  • Mieren
Ultrasoon geluid is niet schadelijk voor het menselijk gehoor en stoot geen schadelijk gassen of iets dergelijks uit. Veel ultrasoon-apparaten hebben stroom nodig om te kunnen functioneren waardoor ze niet erg "groen" zijn.

Tot slot

Wilt u nog meer lezen over specifieke ongedierte bestrijding, klik dan hier. U treft dan artikelen aan over steenmarters, klustervliegen, latrinevliegen, tapijtkevers en nog meer over de pissebedden.
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Een gezond huis: koelkast, matras en ongedierteHoe goed je ook schoonmaakt, de lucht in huis is meestal ongezonder dan buiten. En omdat we -zeker in de winter- veel bi…
Hoe kan ik ratten of muizen in huis bestrijdenHoe kan ik ratten of muizen in huis bestrijdenAls ratten of muizen eenmaal de toegang tot je huis gevonden hebben, kunnen ze een ware plaag worden. Niet alleen zijn d…
Pest Reject tegen ongedierte, werkt het?Pest Reject tegen ongedierte, werkt het?Met name in het voorjaar en in de zomer komen we regelmatig ongewenste insecten tegen in huis. Ander ongedierte, zoals m…

Bestrijden van muizen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Vlooien: een plaag voor mens en dierHet is één van de onaangename kantjes van een huisdier waar een eigenaar niet mee geconfronteerd wil worden: vlooien. Ja…
Bronnen en referenties
Reactie

Jac Raats, 04-08-2016
Wij hebben de oprit naast ons huis overkapt, met een zg veranda. Het open stuk tussen huis en garage is dicht gemaakt d.m.v. kozijn met openslaande deuren. Kleur wit met helder glas. Op het zuiden gesitueerd. Maar er ontstond iets vervelends nl heeel veeeel vliegen tegen de ramen van het kozijn. Grote, kleine vliegen, allerlei soorten, en in een mum van tijd vliegenpoep tegen binnenzijde veranda, glad en kozijn. Wij waren teneinde raad, niets bood tot dan toe een gepaste oplossing.

Heb nu sinds een week of 5 de ramen aan de binnenzijde beplakt met getinte raamfolie (Action), ik weet niet waarom dat zou moeten helpen om vliegen te weren… maar op een hele enkele verdwaalde vlieg na, geen vlieg meer te zien! De ramen zijn nu getint… hebben jullie hiervoor een verklaring?

Met vriendelijke groet,

Jac Raats Reactie infoteur, 05-08-2016
@Jac,
Wat een fijne oplossing! Ik heb geen idee maar misschien dat een lezer het kan verklaren waarom er geen vliegen meer aanwezig zijn.
MvG El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.