Bananenvliegjes/fruitvliegjes bestrijden: hoe, waarmee, tips

Bananenvliegjes/fruitvliegjes bestrijden: hoe, waarmee, tips Kleine zwarte beestjes komen veel in huizen voor. Wat zijn dat voor kleine beestjes en waar komen ze vandaan? Gaat het om een schadelijk insecten of is het iets onschuldigs? Hoe bestrijd je deze kleine beestjes en hoe zorg je dat ze niet terug komen? De zwarte beestjes zijn vaak fruitvliegjes of bananenvliegjes en komen op rottend fruit af. Ze zijn makkelijk te bestrijden maar het vergt wel even wat aandacht. Hier lees je hoe je er van af komt: fruitvliegjes, wat nu!

Drosophila Melanogaster

Dat is een raar woord! Het is de benaming van deze kleine vliegende insecten. Ze komen in bijna elk huishouden voor en kunnen flink irritant zijn. Veel mensen weten wel raad met de fruitvlieg en proberen er zo snel mogelijk van af te komen. Het bestrijden van de fruitvlieg (ook wel zwartbuikige dauwvriend genoemd) gaat vaak gepaard met veel gedoe en succes wordt niet vaak geboekt. Hoe kan het toch dat deze insecten zo hardnekkig zijn en verwijdering zo moeilijk uitgevoerd kan worden?

Bananenvliegjes

De vliegjes die je herkent en die dus rondvliegen door je keuken zijn vaak te herkennen aan de locatie waar ze zitten. Ze zitten vaak op fruit en rondom voedselresten. Zoals je zelf hebt ontdekt komen ze vooral op voedsel af dat al flink aan het rotten is. Ook op voedsel (vooral fruit) dat nog helemaal niet week, schimmelig of over tijd is lijkt kunnen deze bananenvliegjes of fruitvliegjes zich nestelen. De vliegjes zitten daar natuurlijk niet zo maar voor niets.

De bananenvliegjes leggen hun eitjes in of op het fruit.
Vooral bij hoge temperaturen komen deze vliegjes tevoorschijn. Met lage temperaturen zijn ze minder actief en zal je deze vliegjes ook niet veel tegenkomen. Hoge vochtigheid en vooral in combinatie met hoge temperaturen is ideaal voor dit beestje. De bananenvlieg gedijt dan prima en razendsnel. Vaak zo snel dat het voorkomen van meer fruitvliegjes of banenvliegjes moeilijk tegen te houden is.

Proefjes met de bananenvlieg

De fruitvlieg of banenvlieg is ideaal voor proefjes. Vooral op het gebied van DNA is dit vliegje enorm interessant. Het DNA kan makkelijk veranderd worden waardoor er verschillende eigenschappen van de vlieg veranderd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vormen van de vleugels of verschillende kleuren ogen die zo makkelijk gekweekt kunnen worden. Gemuteerd vleugels (ook wel gemodificeerd vleugels) zijn vaak stompjes (vestigial). Ook een gebruinde huid kan gekweekt worden en witte ogen is ook een mogelijkheid. Met deze vliegjes kun je duidelijk maken dat een kleine verandering in het DNA (genotype) grote veranderingen in het uiterlijk (fenotype) van organismen kan veroorzaken.

Hoe vang je fruitvliegjes?

Als ze leuk rondvliegen door je keuken is dat natuurlijk erg vervelend. Je wilt daar zo snel mogelijk van af. Hoe vang je deze beestjes eigenlijk? Allereerst is het natuurlijk raadzaam om de hoeveelheid van deze beestjes drastisch te voorkomen. Je moet dan goed opruimen en voedselresten verwijderen. Je kunt deze beestjes goed vangen door met de volgende ingrediënten te werken:

  • Glas
  • Papier
  • Plakband
  • Azijn / banaan / bakkersgist
  • Schaar

Fruitvliegjes verdrijven

Met deze benodigdheden ga je tewerk. Het potje gebruik je om de banaan in te stoppen. De banaan zal de bananenvliegjes trekken en lokken. Over het potje span je een papier. Je maakt je papier goed vast met plakband. Er mag geen kleine opening zijn tussen de rand van het potje en het papiertje. Je moet in de bovenkant van het papiertje een klein gaatje maken waar de bananenvliegjes doorheen kruipen. Het gaatje moet heel klein zijn, maar natuurlijk wel groot genoeg zodat de vliegjes er door heen kunnen kruipen. Het gist (rottend gist) van het fruit trekt de beestjes aan. Ze kruipen vervolgens door het gaatje en kunnen, als ze eenmaal in je zelfgemaakt potje zitten, niet meer naar buiten. Ze zitten dus gevangen. Op deze manier kun je het beste levende fruitvliegjes of bananenvliegjes vangen.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik fruitvliegjes tegengaan?Hoe kan ik fruitvliegjes tegengaan?Fruitvliegjes kunnen in de zomerdagen een ware plaag vormen in het huishouden. Binnen de kortste keren zitten ze binnen…
Een fruitvliegjes plaag bestrijdenEen fruitvliegjes plaag bestrijdenIedereen heeft ze wel eens in huis, vooral tijdens warme zomerdagen, fruitvliegjes. Wanneer het er maar eentje is, denk…
Fruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes bestrijden kan erg lastig zijn. Elk jaar laten ze zichzelf weer zien in vele huishoudens. Vaak vind je fru…
Wat zijn fruitvliegjes en hoe raak je ze kwijtWat zijn fruitvliegjes en hoe raak je ze kwijtFruitvliegjes, ook wel bananenvliegjes of azijnvliegjes genoemd, dalen met name in de zomer en de herfst massaal neer op…
Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen e…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 26-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.