Motvlinders bestrijden: hoe verwijder je motvlinders in huis

Motvlinders bestrijden: hoe verwijder je motvlinders in huis Motvlinders zijn vervelende beesten die je liever niet in huis wilt hebben. Motvlinders laten zich het liefst ‘s nachts zien en vaak is het dan even schrikken. Hoe verwijder je een motvlinder? Motvlinders zijn niet schadelijk voor de mens, maar voordat de mot kan vliegen is het een larve. Deze larve kan grote schade teweegbrengen aan je kleding. Deze mot wordt de textielmot genoemd en moet bestreden worden. In dit artikel lees je over de mot en hoe je deze kunt bestrijden en verwijderen.

De motvlinder

Het is niet altijd even duidelijk als we het over motvlinders hebben. Wat valt precies onder de motvilnder en wat bedoelen we er precies mee? Motten vallen onder de vlindersoort en daar zijn ruim 170.000 verschillende soorten van. De motvlinder of mot wordt vaak gebruikt voor het kleine vlindertje, vaak niet groter dan 1 cm lang. Motvlinder zijn niet schadelijk voor de gezondheid van de mens. De mot geeft dus geen gezondheidsrisico. Voordat de mot lekker rond kan fladderen, is de mot eerst een larve. De larve kan wel schade veroorzaken. In deze fase (4 tot 6 maanden!) kan de mot zich te goeddoen aan textiel. Deze mot wordt dan de textielmot genoemd. Als de larve eenmaal een mot is geworden kan hij niet meer eten. Zijn monddelen zijn dan verschrompeld.

De motvlinder in de kast

In sommige huizen zijn motvlinders te vinden in kasten waar kleding is te vinden. Motvlinders veroorzaken schade aan kleding en tapijten waar wol in zit. Als je het vermoeden hebt dat er larven, eitjes of poppen van de mot in je kleding zet, leg dan tijdens de warme zomeruren je kleding, tapijt en ander textiel in de zomerzon. De larven, poppen en eitjes zullen sterven. De larve kan ook schade brengen aan andere materialen dan wol. Denk bijvoorbeeld aan zijde en proteïne houden vezels. Leer, bont en veren zijn ook een delicatesse voor de larven van motvlinder. Vooral kleding in donkere plaatsen zijn bijzonder aantrekkelijk.

De motvlinder verwijderen uit huis

Motvlinders kun je beter wel verwijderen uit het huis. Ze kunnen schade veroorzaken aan allerlei materialen. Denk bijvoorbeeld aan de piano. Je kunt de motvlinder het beste vangen met een kop en papier. Je kunt de motvlinder buiten weer loslaten. Niet iedereen is even gecharmeerd van dit vliegend insect. Hoe verwijder je de mot als je er bang voor bent? Doe het raam open en jaag de mot naar buiten.

Natuurlijke vijand van de motvlinder

Natuurlijk heeft de mot ook natuurlijke vijanden. Denk aan de huisspin die op motten jaagt. Ook andere spinnen weten de motvlinder te vinden. Tevens zijn amfibieën verzot op vlinders. Andere vliegende insecten, zoals libellen jagen op vlinders. Vleermuizen zijn misschien wel de grootste angst voor motvlinders. Vleermuizen jagen ’s nachts op motvlinders.

Motvlinder bestrijden met gif

Mottenballen kent iedereen natuurlijk wel, maar zijn verboden vanwege de schadelijke chemische stoffen. Het is natuurlijk veel beter om je kleding zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor motten. Vieze en vette kleding vinden motten echt helemaal geweldig. Daar worden dan ook graag eitjes in gelegd. Ook kleding met zweet en urinevlekken zijn ideaal. Om motten te voorkomen kun je het best je kleding goed wassen. Zorg er voor dat de kleding hygiënisch schoon is. Stoffen met dichloorbenzeen werken goed tegen motten. Uiteraard zijn deze stoffen slecht voor het milieu. Het best is om op een natuurlijke wijze motten te verwijderen. Veel zonlicht vinden motten niet fijn, houd hier dus rekening mee met het bestrijden van de mot.

Motvlinder weetjes en feitjes

  • De motvlinder kan niet steken
  • De motvlinder legt geen eitjes op je huid
  • De motvlinder wordt vaak gezien als ongedierte
  • De motvlinder komt vaak ’s nachts tevoorschijn
  • De motvlinder laat zich met warm weer vaker zien
  • Er zijn alleen al in Nederland meer dan 1300 soorten motvlinders
  • Een motvlinder leeft ongeveer een maand. Sommige soorten leven langer dan 9 maanden.
  • Motvlinders kunnen niet goed tegen zonlicht.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bestrijd je motten in huis?Hoe bestrijd je motten in huis?Motten kunnen erg vervelend zijn in huis. Ze vliegen overal naar toe en steken donker af tegen een wit plafond. Een mott…
Hoe komen die gaatjes in mijn kleding?Veel mensen hebben het al mee gemaakt, net een leuk shirtje of leuke rok gekocht, blijkt er al een gaatje in te zitten.…
Ongedierte, hoe kom je eraan en er weer vanaf?Ongedierte kan veel schade aanbrengen aan uw huis. Andere dieren zijn gewoon hinderlijk. U wilt er in ieder geval zo sne…
Mollen bestrijdenMolshopen in uw tuin zijn een lelijk gezicht. Toch zijn mollen nuttige diertjes waarvan het jammer zou zijn als deze ver…

Regenwormen kweken doe je zoRegenwormen kweken doe je zoDe regenworm is een ongewerveld dier met een rozig lichaam . Het lichaam is opgebouwd uit ringen die segmenten heten, op…
Exotische Muggen: exotische muggen ook in NederlandExotische muggen brengen heel wat anders met zich mee dan een vervelende jeukende bult en gezoem om je hoofd gedurende d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Illuvis, Pixabay
  • www.google.nl
  • www.natuurpunt.be
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.