Help, gestoken door een mug!

Help, gestoken door een mug! Je kent ze wil, die kleine zoemende beestjes die ontzettend op je zenuwen werken. Die beestjes waar niets tegen te beginnen is, die je prikken en zorgen voor een jeukende bult. Muggen. Wat moeten we daar nou tegen doen? In dit artikel meer over muggen en wat er tegen ze te beginnen is.

Wat is een mug?

Muggen zijn kleine beestjes die vooral in de zomer veel overlast veroorzaken. De mug hoort bij de tweevleugeligen, net zoals de vlieg dat doet. De mug die wij alelmaal kennen is de steekmug, maar de meeste soorten muggen steken niet. De mug heeft een klein, dun lichaam, zes pootjes, en twee antennes waarmee ze erg goed kunnen ruiken. De mug heeft ee kleine kop en zijn zuigsnuit is vaak goed te zien.

Waar legt een mug haar eitjes?

De mug legt haar eitejs in de buurt van het water. Als je 's avonds langs een sloot of vijver loopt valt de hoeveelheid muggen op die plek gelijk op. De larven die uitkomen hangen net iets onder het wateroppervlak en warden na een aantal dagen een pop. Hieruit komt de mug tevoorschijn.

Hoe steekt een mug?

Het is altijd de vrouwtjesmug die steekt. Deze vrouwtjes zijn normaal gesproken vegetarisch, net zoasl de mannetjes. Maar wanneer het vrouwtje zwanger is heeft zij bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Dit is de reden dat ze steekt. Tijdens het steken maakt ze speeksel aan. Dit zorgt ervoor dat ons bloed niet stolt. Dit speeksel veroorzaakt ook jeuk, maar kan ook besmet zijn met bijvoorbeeld malariaparasieten. De mug zelf wordt hier helaas niet ziek van, maar het heeft wel invloed op haar steekgedrag. Het speeksel van een besmette mug bevat minder antistollingsmiddel. Hierdoor moet de mug vaker prikken om een volle maag te krijgen. Op die manier kan malaria zich snel verspreiden.

Zijn muggen gevaarlijk?

Muggen kunnen erg gevaarlijk zijn. Naar schattig sterft één op de zeventien mensen aan de beet van een mug. Hiermee is de mug het dodelijkste dier ter wereld. Zo verspreiden muggen niet alleen malaria, maar ook knokkelkoorts en gele koorts. De mug word wel volksvijand nummer één genoemd.

Zijn muggen ook nog ergens goed voor?

Muggen zijn een heel belangrijk onderdeel van de voedselketen. Waterdieren zoals kikkers en vissen voeden zich met de muggenlarven. De vrouwtjesmug is het voedsel van een spin, deze houd zelf ook van bloed maar kan niet bijten. Muggen zijn dus toch wel ergens goed voor.

Wat kunnen we doen om muggenbeten te voorkomen?

Muggen gaan af op temperatuur en op het koolzuurgas dat we uitademen. Ze komen niet af op licht, ondanks dat dat veel word gedacht. Het heeft dus geen zin om een lamp uit te doen. Wat wel werkt is het aanschaffen van een ventilator. Muggen hebben namelijk een hekel aan tocht, op deze manier drogen ze makkelijk uit. Ook kun je beter geen bier drinken. Naast mensen zijn muggen hier ook dol op. Het plaatsen van horrengaas in huis is een goede tip, net zoals een klamboe om het bed plaatsen. Voor het slapen kun je je ook insmeren met anti muggen créme, deze is verkrijgbaar bij bijna alle winkels. Veel vitamine B helpt ook tegen muggen.

En wat te doen als je dan toch gestoken bent?

Als je dan toch gestoken bent heb ik hier een paar tips om de jeuk en de bult te verminderen:
  • Insmeren met créme van de apotheek of drogisterij.
  • Insmeren met zout, net zolang tot alle korreltjes weg zijn.
  • Insmeren met keukenazijn.
  • Een laag tandpasta erop.
  • Een laag spuug eroverheen.
  • Koelen met een ijsblokje.
  • Een druppeltje jodium erop doen.
© 2010 - 2024 Geanne1992, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…
Muggen, lastige slaapverstoorders maar te bestrijdenIedereen heeft het wel eens meegemaakt. Midden in de nacht in de slaap worden verstoord door een zoemende mug. Niet dat…
Wat te doen tegen muggenbeten?Wat te doen tegen muggenbeten?Met de eerste warme dagen komen ook weer de insecten tevoorschijn. Heel vervelend zijn de muggen die onmiddellijk op zoe…

De bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk en irritatieDe bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk en irritatieNaast de eikenprocessierups veroorzaakt ook de bastaardsatijnrups jeuk en irritatie aan ogen en huid. De bastaardsatijnr…
Tips tegen wespenTips tegen wespenJe bent op vakantie en met het gezin lekker buiten aan het eten. Het is heerlijk weer. Maar dan springt de één op, de an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FotoshopTofs, Pixabay
  • http://www.wetenschap24.nl/labyrint/muggen-wat-moet-je-ermee http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=gezondheid&label=Muggenbeet http://www.goeievraag.nl/vraag/muggenbeten-voorkomen.56786
Geanne1992 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.