Alles over steken van wespen en bijen
Gestoken worden door een insect is nooit fijn. Het levert bijna altijd irritatie op in de vorm van rode bulten en jeuk. Bij de één zal dit meer zijn dan bij de andere, maar toch... Dit laatste is vaak afhankelijk van de 'aantrekkingskracht' van de huidgeur op de insecten. In dit artikel leest u alle tips over het voorkomen en het behandelen van steken van wespen en bijen. Doe er uw voordeel mee en hopelijk blijft u zoveel mogelijk steekvrij.
Wespen en bijen
Wespen en bijen zijn stekende insecten. Deze insecten hebben allen een angel waarmee zij in de huid dringen en gif loslaten uit hun gifblaas. Deze gif, in menselijke huid, levert dan een allergische reactie op. Mensen krijgen dan vaak rode bulten die enorm gaan jeuken. De grote van de bult verschilt van persoon tot persoon, omdat niet iedereen even gevoelig is voor steken van deze insecten.
Een wesp kan meerdere malen steken. Dat komt omdat deze insect een gladde angel heeft. Wanneer deze steekt krijgt 't zijn angel in 'goede staat' terug uit de huid. Daardoor kan hij wel tot tien keer steken. Ditzelfde geldt ook voor de hommels. Deze hebben ook een gladde angel en kunnen eventueel ook meerdere malen steken. Maar omdat hommels totaal niet agressief zijn steken deze beesten dan ook nauwelijks.
Een bij steekt alleen wanneer het in dreigende situatie verkeerd. De bij steekt dan, maar de angel van de bij blijft vastzitten in de huid. Hierdoor moet de bij zich losrukken, waardoor de angel en gifblaas scheurt van zijn lijf. Hierdoor sterft de bij na de eerste en enige steek.
Maatregelen om steken te voorkomen
Het helemaal voorkomen om nooit gestoken te worden is moeilijk. Toch zijn er een aantal maatregelen die u kunt doen of nemen om het risico te verkleinen.
- Het drinken uit een flesje of blikje wordt ieder jaar sterk afgeraden. De kans bestaat namelijk dat er een wesp of bij inkruipt is redelijk aanwezig. Bij een slok nemen van het drinken bestaat de kans dat de insect in de mond komt en steekt. Dit zou in de ergste geval levensbedreigend kunnen zijn.
- Wanneer u een wespennest ontdekt, dan is het zaak dat u hier een gespecialiseerd bedrijf bij laat komen. Deze bedrijven hebben de juiste materiaal en kennis om een wespennest op een verantwoorde manier te verwijderen. Bij het zelf verkeerd verwijderen van een wespennest kunnen de gevolgen erger zijn dan verwacht.
- Probeer niet te veel te gaan zweten. Zweet heeft namelijk een bepaalde geur die de aantrekkingskracht op deze insecten vergroot. Ook dit zal niet altijd te voorkomen zijn, maar 't kan wel invloed hebben op insecten.
- Ook wordt het vaak afgeraden om met blote voeten rond te lopen in het gras. Met name het natuurgras is een aantrekkelijk gebied voor wespen en bijen. Zo kunnen er wespennesten in het gras verstopt zitten en houden bijen van madeliefjes en klavertjes.
- Wanneer u last heeft van een wesp of bij en u wilt hem doodslaan, probeer dan zoveel mogelijk uit de buurt zijn van hun nest. Wanneer u namelijk een wesp of bij doodslaat heeft u grote kans dat dit de andere soortgenoten aantrekt.
Wat moet u doen wanneer u gestoken bent
Als u toch gestoken bent dan zijn er een aantal actiepunten die u direct zou moeten nemen om erger te voorkomen. Hiermee zou u de irritatie van de jeuk en de bult kunnen verkleinen.
- Het is van belang om de angel zo snel mogelijk, na de steek, uit de huid te verwijderen. De gifblaas kan namelijk na de steek nog wel tot een minuut gif loslaten in de huid. Dit tot gevolg dat er meer en een langere irritatie optreedt.
- Probeer de angel te verwijderen met een pasje of met de nagels. Pas hierbij op dat u niet op de gifblaas in de angel knijpt. Dan wordt alsnog het gif uit de angel in de huid geknepen. Het verwijderen van de angel doet u overigens tegen de steekrichting in.
- Het gif wat terecht is gekomen in de huid kunt het u beste en snelste verwijderen middels een vacuümpompje. Deze zuigt het gif uit de huid.
- Mocht er na 48 uur nog pijn bij de steekplaats aanwezig zijn dan is het zeer verstandig om contact op te nemen met uw huisarts!
De eventuele gevaren van een steek
Wanneer u gestoken bent in de mond, tong, hals of in de neus dan is het belangrijk om direct een arts te contacteren. Het risico dat de steek een grote bult achterlaat in één van de gebieden kan leiden tot het moeilijk ademhalen. De zwelling kan namelijk bepaalde onderdelen afknellen. Ook zijn er mensen die allergisch zijn voor steken van een wesp of bij. Deze allergische reacties zijn in drie varianten te onderscheiden, te weten:
Astmatische reactie
Dit is milde, allergische reactie die meestal niet verder dan benauwdheid zal leiden.
Huidreactie
Dat is een tweede variant van een allergie op insectensteken. Meestal zijn hier de reacties van dat de plek en rondom de steek een rode kleur verschijnt. Dit in combinatie vaak met jeuk, een bult en soms pijn. Bij langdurige pijn (48 uur) is het noodzaak de huisarts te waarschuwen.
Anafylactische reactie
Deze allergie kan leiden tot ergere gevallen die het hele lichaam kunnen beheersen. Denk bij deze reactie aan het flauwvallen van de persoon, maar ook diarree, bloeddrukverlaging, zwellingen bij mond en ogen, misselijkheid, krampen, ademshalingsproblemen of zelfs tot het bewusteloos raken. In al deze laatste gevallen is zo snel mogelijk medische hulp van groot belang.