De Chinese/Aziatische Boktor grote bedreiging

De Chinese/Aziatische Boktor grote bedreiging De Chinese/Aziatische boktor is een boktor die zoals de naam aangeeft leeft in het Aziatisch gebied. Door invoer van producten uit deze landen komt de boktor ook steeds vaker in Europese landen terecht. Hier hebben ze geen natuurlijke vijanden waardoor ze een grote bedreiging vormen voor onze natuur.

De Chinese/Aziatische boktor

De Chinese/Aziatische boktor leeft in China, Japan en noord/zuid Korea. De boktor heeft een levenscyclus van 2 tot 3 jaar. Het grootste gedeelte hiervan is hij een larve. De eitjes van de boktor liggen hoog in de boom. Hij heeft een voorkeur voor de esdoorn. In tegenstelling tot de Nederlandse boktor leeft de Chinese/Aziatische boktor alleen in levend hout. Hierdoor is hij dus geen bedreiging voor funderingen van een huis of het meubilair. Als de eitjes uit komen gaan de rupsen rechtstreeks de boom in. Ze knagen zich een weg naar beneden. In de boom verpoppen ze. Als ze naar buiten komen zijn het volgroeide boktorren en hebben ze nog ongeveer vier weken te leven.

Bron: Dutch government, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Dutch government, Wikimedia Commons (CC0)

Hoe zien ze er uit?

De kever wordt 2.5 tot 3.5 centimeter groot. De antenne van het mannetje is ongeveer 2.5x zijn lichaamslengte bij de vrouwtjes is dit 1.5x. de boktorren zijn geheel zwart en hebben witte vlekken op hun schild. Ze kunnen niet ver vliegen waardoor in het begin van een uitbraak deze nog onder controle is te houden.

Hoe kun je ze vinden

De boktorren zijn moeilijk te vinden. Maar je kunt wel zien of ze er geweest zijn. Let hierbij op of je uitvlieg gaten ziet van ongeveer 9 tot 15 millimeter. Als je boormeel/zaagsel aan de voet van de boom ziet liggen of sapstromen op de barst ziet.

Bestrijding

De dieren zijn moeilijk te bestrijden. Dit komt doordat de torren zich diep in de boom nestelen en dus moeilijk zijn weg te halen. De dieren vormen een grote bedreiging in Europa omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. In Amerika en Canada zijn al hectares bos vernietigd door de boktor. Ze zijn nog steeds bezig het dier uit te roeien en ze hebben hier al miljoenen euro's in gestoken. In China zijn de grootste natuurlijke vijanden de rode mier en de sluipwesp. De enige manier in Europa om ze weg te krijg is het kappen van de boom en het in de gaten houden van de omgeving. Als het dier zich echt gevestigd heeft in Nederland is deze dus bijna onmogelijk weer weg te krijgen. Als het dier zich toch weet te vestigen in Nederland komt er een export verbod. Als dit gebeurt zal het grote gevolgen hebben voor de Nederlandse boom teelt en veel economische schade aanrichten. Tevens zal het veel betekenen voor het toerisme en de omgeving. Dit komt omdat er veel bomen moeten worden gekapt als het dier zich in Nederland kan nestelen.

Hoe komt het dier in Nederland

Doordat er steeds meer handel is tussen China en Europa wordt de kans steeds groter dat de boktor in Europa komt. Hij kan meekomen met bomen en planten maar ook met bouwmaterialen en natuursteen. Er wordt in China gecontroleerd op de boktor bij het exporteren maar dit is volgens FVO (Voedsel en Warenautoriteit) niet voldoende.

In juli 2012 werden er in Winterwijk zeven vliegende exemplaren gevonden. In een straal van 100 meter werd al het loofhout gekapt. In een straal van 500 meter gold een vernietiging van snoeihout.
© 2012 - 2024 Infonees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oost-Aziatische boktor vermoordt bomenDe Oost-Aziatische boktor vermoordt bomenIn 2010 werd ontdekt dat de Oost-Aziatische boktor in Boskoop werd aangetroffen. Inspecteurs van de Plantenziektenkundig…
De boktor, schadelijk insect?De boktor, schadelijk insect?De boktor is een insect dat vaak wordt aangetroffen in de bossen van Quebec. De schade die door de larven wordt aangebra…
Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?De boktor of huisboktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen aan huizen zorgen. Het is daarom van groot be…
Huis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisHuis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisBij het kopen van een huis let je als koper op de (verborgen) gebreken van het huis. Het is je plicht als koper om de ge…

Het leven van een oorwormHet leven van een oorwormAls mensen een oorworm zien dan wordt er vaak gedacht dat het vieze en enge beestjes zijn. Hoewel de naam oorworm veel m…
De voor- en nadelen van productie van zijde en ander textielDe voor- en nadelen van productie van zijde en ander textielWelke textielsoorten zijn diervriendelijk, ecologisch en welke niet? Dit is een vraag die u kunt beantwoorden, als u de…
Bronnen en referenties
  • http://www.deboomkwekerij.nl
  • http://www.groenkennisnet.nl
  • http://www.plantenziektekunde.nl
  • Afbeelding bron 1: Dutch government, Wikimedia Commons (CC0)
Infonees (13 artikelen)
Laatste update: 11-01-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.