Wespen verjagen met Waspinator of Wazzzpaway

Wespen verjagen met Waspinator of Wazzzpaway Zit je op een tuinfeest, wordt het net gezellig met buiten eten en drinken, komt er een wesp de feestvreugde vergallen. Of erger nog, meerdere wespen. Een wespensteek is pijnlijk en dat zorgt ervoor dat veel mensen bang zijn voor wespen. Waarom komen wespen eigenlijk op mensen af, waarom steken ze en hoe kun je voorkomen dat ze je tuinfeest verknallen? Het kan heel simpel, zonder gif, uiterst doelmatig en goedkoop. De Waspinator of Wazzzpaway is de oplossing: een natuurlijk afweermiddel. Hoe werkt zo'n wespenzak eigenlijk en werkt het ook echt?
Een echt wespennest / Bron: PublicDomainImages, PixabayEen echt wespennest / Bron: PublicDomainImages, Pixabay

Wespen buiten de tuin houden


Waspinator of Wazzzpaway als replica wespennest

De Waspinator, die ook wel Wazzzpaway wordt genoemd, is even slim als doeltreffend. Het is een wespenverjager zonder bestrijdingsmiddelen en kleverige insectenstrips en nog weerbestendig ook. Hij is gemaakt van recyclebaar polypropyleen en meerdere seizoenen te gebruiken. De Waspinator is een replica van een wespennest, die op een milieuvriendelijke manier wespen binnen een straal van 6 meter weert. Door zijn vorm werkt de Waspinator alleen tegen wespen en weert hij geen vlinders en bijen.

Milieuvriendelijk wespen verjagen

Het nepwespennest hang je op bij je huis en dat voorkomt dat een nieuw nest zich in de buurt van dat nepnest vestigt. Een Waspinator is namelijk een kunststof versie van een wespennest en bijna niet van een echt nest te onderscheiden. Zeker niet door wespenoogjes gezien. Het ‘concurrerende wespennest’ schrikt wespen af. Het nepnest kan gevuld worden met bijvoorbeeld plastic tassen zodat het zijn bolle vorm behoudt. Het blijkt dat wespen zich niet vestigen in de buurt van een ander nest. De Waspinator zet de beestjes op het verkeerde been: zij wijken uit naar een ander plekje om hun nest te bouwen. De Waspinator lijkt niet alleen door zijn vorm op een echt wespennest, maar ook door het patroon op de wespenzak. Het heeft de structuur die ook zichtbaar is op echte nesten van houtvezels.

Gebruiksaanwijzing

De Waspinator of WazzzpAway is een soort zak die je uit kunt vouwen en vullen met licht materiaal zoals plastic tasjes. Onderaan zit het koordje waarmee de Waspinator dicht te trekken is. Op de top van de Waspinator zit een lus waaraan het nepnest is op te hangen. Hang hem onder de parasol, bij het terras, hier en daar in de tuin aan een boom.

Wespenzak

De Waspinator heeft verschillende benamingen:
  • wespenverjager;
  • wespenzak;
  • Wazzzpaway.

Waspinator Transformer

Waspinator is in de game-wereld de naam van een robot in het spel Transformers. Als wespenzak wordt hij daarom ook wel Wazzzpaway genoemd, om verwarring te voorkomen. Wazzzpaway wordt met drie keer een letter z geschreven, die het zoemende geluid van de wesp nabootst. Een wasp is het Engelse woord voor wesp. Een Wazzzpaway zorgt er dus voor dat de zoemende wespen wegblijven.

Ophangen in het voorjaar

Hang de Waspinator al in het voorjaar op, voordat de koninginnen een plek zoeken om aan een nieuw nest te beginnen en je hebt geen hinder van wespen. Hangt er al een echt wespennest, dan werkt de Waspinator niet in een straal van zes meter rond het nest. Buiten dat territorium werkt de Waspinator wel. Heb je een grote tuin of een groot terras, hang dan een paar Waspinators op, met een tussenliggende afstand van een meter of 12. Geen bezoeker aan het tuinfeest in een tuin met Waspinators hoeft meer gillend weg te rennen of in paniek om zich heen te slaan. Bijkomend voordeel: de nuttige wespen worden niet gedood en kunnen elders insecten vangen.

Wespen en de wespensteek

Een wesp kan steken, al is het eigenlijk geen agressief dier. Ze zijn niet agressiever dan bijen ook al hoor en lees je veel meer over wespenoverlast dan over bijenoverlast. Heel veel mensen hebben een bloedhekel aan wespen of zijn zelfs ronduit bang voor de beestjes, omdat hun steek pijnlijk is. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen en ze kunnen meerdere keren steken.

Niet wegslaan

Sla dus nooit de wesp weg, want daar maak je de wesp alleen maar bang mee. Hij verdedigt zich door aan te vallen. Blijf dus rustig en let goed op dat een wesp niet in je kleren gaat zitten. Het doden van een wesp brengt meer wespen in de tuin. De wesp in doodsangst scheidt in paniek een feromoon af dat andere wespen om hulp naar de plek des onheils lokt. In no time vliegen er zes of meer wespen, waar er eerst maar één was.

Nut van de wesp

Wespen zijn nuttige insecten. Ze leven van muggen, rupsen, vliegen, bladluizen en andere insecten. Daar zouden we veel meer last van hebben als er geen wespen waren om hun aantal binnen de perken te houden. Wespen zorgen voor een evenwichtig insectenleven in onze tuin. Zonder wespen zouden er ook veel meer schadelijke insecten zijn. Dat pleit ervoor om geen agressieve methoden te gebruiken voor de bestrijding van wespen en de wespennesten niet weg te laten halen als je er geen last van hebt.

Laat hangen dat nest

Laat een nest rustig zitten en geniet van het kunstige bouwwerk. Volgend jaar maken de wespen toch elders een nieuw nest.

Wespenseizoen

De start van het wespenseizoen hang af van het weer. Nachtvorst in april, bijvoorbeeld, is erg slecht voor wespen. De koningin kan er niet tegen, die gaat dood en de nesten overleven dan het voorjaar niet. Een droog voorjaar is ook slecht voor wespen. Droogte in de lente brengt de voedselvoorziening in gevaar, omdat er veel minder muggen zijn die bij de wespen op het menu staan. Bij een slecht voorjaar is het nest later klaar en begint het wespenseizoen ook later. Het wespenseizoen valt doorgaans in de zomermaanden. Half juli zijn in Nederland de nesten over het algemeen klaar en dan gaan de wespen uitvliegen om voedsel te zoeken. Dat is het begin van het wespenseizoen.

Tot half oktober

Het seizoen eindigt wanneer de wespen sterven door de kou. Meestal zijn de wespen half oktober weer verdwenen. Doorgaans overleeft alleen de koningin.

Wespennest

Wespen maken een nest van uitgekauwde houtvezels. Het ziet er bruingeel uit, soms wat grijzig, en lijkt op papier. Als het nest klaar is gaan de vrouwtjeswespen op zoek naar insecten om de larven te voeren. Deze werksters zijn de wespen die we in onze tuin tegenkomen tijdens ons tuinfeest. Ze komen op zoetigheid af, of op het vlees dat op de barbecue ligt.

Zoetigheid

De werksters voeren de larven en krijgen daar een zoetstof voor terug waar de volwassen wespen zich mee voeden. Volgroeide larven geven minder van die zoetstof af en dan gaan de werkster elders ‘shoppen’, bij onze limonade bijvoorbeeld. De liefde van de wesp voor zoetigheid maakt meteen duidelijk waarom een milieuvriendelijke wespenval in de vorm van een fles met een bodempje siroop niet zo slim is.

Wespenval ook voor vlinders en bijen

Een wespenval met siroop trekt juist wespen aan en het laat ook andere vliegertjes verdrinken, zoals vlinders en bijen. Dat kunnen we voorkomen door het op een andere manier aan te pakken.

Duurzame middeltjes

Er zijn zat duurzame en goedkope middeltjes die wel werken:
  • een halve citroen met een kruidnagel erin;
  • rook van een vuurtje of wierrook;
  • lavendelolie;
  • pepermuntolie;
  • bewegende lucht door een ventilator;
  • Waspinator of Wazzzpaway.

Uitvinders

De bedenkers van de Waspinator zijn twee ondernemende vrouwen uit Canada die de wespenverjagers in 2005 uitvonden en er patent op aanvroegen. In 2006 wonnen ze er in Nederland een tweede prijs mee, de zilveren Garden Award, van de Nederlandse tuincentrumsector.

Werkt het echt?

Het werkt echt. Althans, dat zeggen wetenschappers van Snell Scientifics, een insectenonderzoeksbureau uit Georgia in de Verenigde Staten. Zij hebben er onderzoek naar gedaan en kwamen tot de conclusie dat de Waspinator of Wazzzpaway milieuvriendelijk wespen op een afstand houdt. De nepnesten zijn in Nederland bij diverse bedrijven te koop, online en in tuincentra.

Of werkt het niet?

Insectendeskundigen van Wageningen Universiteit in Nederland zijn niet zo zeker van de verjaagfunctie van een namaaknest. Wespen uit verschillende nesten zijn geen territoriumdenkers en leven gewoon naast elkaar. Ze komen simpelweg af op zoetigheid. Dat is hun enige gebiedsoverschrijdende drijfveer. Wie bang is voor wespen neemt voor nog geen 20 euro de proef op de som.

Lees verder

© 2017 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Plotseling onwel na een wespensteekIedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling,…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Een wespensteek, een pijnlijke en vervelende steekWespen zijn vervelende beestjes die rondom jou en je eten heen vliegen. Ze komen vooral af op zoetigheid, zoals waterijs…

Het voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoepHet voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoepSpinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zi…
De Aziatische hoornaar, verspreiding en eigenschappenDe Aziatische hoornaar, verspreiding en eigenschappenDe Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp die iets kleiner is dan haar soortgenoot de Europese hoornaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soebe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nos.nl/op3/artikel/2190243-de-wespen-komen-en-dat-is-niet-alleen-maar-irritant.html geraadpleegd op 19 september 2017
  • Groen of grijs – De Volkskrant 14 september 2017
  • https://www.wespenwijzer.nl/wespenseizoen/ geraadpleegd op 19 september 2017
  • https://www.bol.com/nl/p/waspinator-wespenverjager-verjaagd-wespen-weg-met-wespen/9200000079448815/?suggestionType=browse geraadpleegd op 19 september 2017
  • http://spreekbeurten.info/wespen.html geraadpleegd op 19 september 2017
  • http://www.evesta.nl/waspinator-wazzzpaway.aspx geraadpleegd op 19 september 2017
  • http://www.waspinator-nederland.nl/faq.htm geraadpleegd op 19 september 2017
  • https://www.volkskrant.nl/economie/wespen-maken-geen-ruzie-met-elkaar~a864512/ geraadpleegd op 21 september 2017
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainImages, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.