Vliegenoverlast: vliegen vangen en bestrijden

Vliegenoverlast komt zowel binnenshuis als buiten voor. Vaak is de oorzaak te vinden in onder andere afval, huisdieren of vee in of rondom de woning. Vliegen zijn de oorzaak van problemen die zich voordoen bij vooral warme temperaturen. Het is belangrijk vliegen te bestrijden. Dit kan makkelijk zelf door middel van een vliegenval of andere methoden.

Waarom vliegen in en rondom woningen komen

De meest voorkomende vliegensoort in en rondom onze woningen is de huisvlieg. Deze vlieg is zwart van kleur met een geelbruin achterlijf. Ook de kamervlieg komt relatief veel voor: deze heeft een minder opvallend gekleurd achterlijf. De stalvlieg komt vooral voor in en rondom woningen waar vee aanwezig is. Deze grijsbruine vlieg kan gemeen bijten.

Vliegen leggen hun eitjes in afval, dode dieren of in mest. Vaak is dit te vinden op boerderijen en in afvalcontainers. Ook in schuren of woningen vinden vliegen vaak afval dat geschikt is voor hun larven. Na 8 tot 30 uur komen de eitjes uit. De larven eten van het afval, het dode dier of van de mest. Nadat de larven tweemaal vervelt zijn, verpoppen ze zich. De larve krijgt een ander uiterlijk en eet niks meer. Aan de buitenkant ziet de pop er rustig uit, bijna alsof het dood is. Aan de binnenkant worden de organen afgebroken en vervangen door de organen van een vlieg. Dit duurt minimaal drie dagen, afhankelijk van de temperatuur.

De vlieg heeft van oorsprong een voorkeur voor mest als voedsel. Met de komst van de mens en de bereiding van etenswaren eet de vlieg hiervan mee. Ze worden vooral aangetrokken door voedingsmiddelen met een sterke geur zoals rottend voedsel maar ook dode dieren die in staat van ontbinding zijn. De stalvlieg zuigt bloed van vee, maar ook van mensen.

Vliegenoverlast

Een enkele vliegen kunnen we nog verdragen maar wanneer vliegen in groten getale aanwezig zijn veroorzaken ze overlast. Ten eerste ontstaat er onrust onder dieren maar ook onder mensen. Vliegen zijn hinderlijk en vliegen vaak om dieren en mensen heen of gaan op ze zitten. Het continue wegslaan van de vliegen veroorzaakt onrust. Daarnaast poepen vliegen werkelijk overal op. Vooral warme objecten zoals beeldschermen en lampen trekken vliegen aan. Deze kunnen in korte tijd vol met vliegenpoep komen te zitten, zichtbaar als kleine zwarte puntjes. Ook het plafond en de muur kan bezaaid raken met vliegenpoep.

Vliegen brengen bacteriën, schimmels en virussen over. Een vlieg zit eerst op poep en vervolgens op het voedsel van de mens. Dit zorgt voor besmetting. Ook lopen vliegen over ogen en mond van de mens of dier om hier vocht te drinken (oogvocht en speeksel). Bacteriën dringen zo makkelijk het lichaam binnen.

Vliegen bestrijden

Vliegen zorgen met name tijdens de warme zomermaanden voor veel overlast. Ze vermenigvuldigen zich dan razendsnel. Voor de hygiëne, maar ook voor de rust is het belangrijk om vliegen zo veel en zo snel mogelijk te bestrijden. Binnenshuis zijn vliegen te voorkomen door gebruik te maken van een hor voor de ramen en een hordeur. Vliegengordijnen werken ook maar zijn vaak minder effectief doordat vliegen vaak een kans vinden er toch doorheen te vliegen. Houd deuren en ramen zoveel mogelijk afgesloten voor vliegen. Tijdens een regenbui kunnen deuren en ramen wel geopend worden. Vliegen zullen er zelden voor kiezen om tijdens een regenbui te vliegen: en regendruppels zorgt ervoor dat ze neerstorten. Gooi voedselresten weg en ruim ontlasting en mest van dieren zo snel mogelijk op. Zorg dat afvalcontainers gesloten blijven voor vliegen. Eventueel kan er af en toe een vliegen dodend middel ingespoten worden.

Vliegenmepper en vliegenlamp

De vliegenmepper is erg effectief binnenshuis. Het beste is om geen opvallend gekleurde vliegenmepper te gebruiken en de vlieg van achteren te benaderen. Sla de vlieg altijd een tweede maal, de eerste maal is de vlieg vaak alleen bewusteloos tenzij deze duidelijk geplet is. Dit geldt ook voor elektrische vliegenmeppers: vaak is de vlieg slechts bewusteloos en zal na enige tijd weer wegvliegen.

Een vliegenlamp zendt een Uv-licht uit. Vliegen worden hierdoor aangetrokken omdat dit vergelijkbaar is met zonlicht. Voor de lamp zit een metalen rooster die onder spanning staat. De vlieg wordt geëlektrocuteerd en valt in een opvangbak. De best werkende vliegenlampen zijn zwart van kleur en hebben een piramidevorm.

Zelf een vliegenval maken

Buitenshuis kan een vliegenval gemaakt worden. Hoewel dit binnenshuis ook kan wordt het vaak niet gedaan vanwege de geur en het zicht die de val met zich meebrengt. In een schuur, bijkeuken of stal brengt het minder overlast met zich mee. In bijna iedere huishoudzaak of tuincentrum zijn de bekende wespenvallen te koop. Door deze val te vullen met een voor de vlieg aantrekkelijke stof zullen veel vliegen gevangen kunnen worden. Een donkere vliegenval die bij voorkeur ook nog eens in de zon hangt zal meer vliegen vangen. Vul de val met een van de volgende producten:
  • Brood met azijn
  • Rottend vlees, bijvoorbeeld honden-of kattenvlees uit blik in water of azijn gedrenkt om uitdroging te voorkomen
  • Kippenmest
  • Gist
  • Honing werd vroeger veel gebruikt maar schijnt minder goed te werken

Zorg ervoor dat er altijd een bodempje water instaat. Vliegen vallen altijd wel hierin, dit voorkomt dat ze toch weer uit de val weten te kruipen. Ook voorkomt het uitdrogen van het brood of het vlees.


Plakstrip

De plakstrip werkt prima in combinatie met de vliegenlamp, vliegenmepper of vliegenval. Maar ook als bestrijding op zich werkt deze goed. Plakstrips kunnen beter niet in een keuken opgehangen worden vanwege het onsmakelijke zicht. In kippenrennen en stallen worden deze strips veel gebruikt. Hang de plakstrip altijd vrij en raak deze niet aan. De vliegen worden aangetrokken door de stof in de strip en worden uitgenodigd op de strip te gaan zitten. Een enkele keer laat ook een wesp zich hiertoe verleiden. Eenmaal op de strip komt de vlieg niet meer los en sterft snel. Wanneer de strip vol zit moet deze vervangen worden. Een volle strip werkt niet meer zo goed. Gooi de strip bij het afval zonder hem aan te raken. Was daarna de handen heel goed. Laat kinderen en huisdieren niet in aanraking komen met de plakstrips. Deze strips zijn te koop bij de supermarkt, huishoudzaak, tuincentra etc.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn hele bijzondere dieren. Je komt ze vrijwel overal ter wereld tegen. Ze zijn opvallend snel en wendbaar. Wan…
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
De bestrijding van wespen, vliegen, mieren, muggen of muizenDe bestrijding van wespen, vliegen, mieren, muggen of muizenOm overlast door wespen, vliegen, mieren, muizen, teken en muggen te voorkomen, moet je eerst weten waar ze op af komen.…
Wespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespen kunnen veel overlast veroorzaken, vooral tegen het einde van de zomer. Veel wespen zoeken voedsel, zoetigheid en…

Beestjes in en om het huis - zilvervisje, muis, mier en meerBeestjes in en om het huis - zilvervisje, muis, mier en meerIn en om het huis leven duizenden beestjes. Aan sommige hebben we een bloedhekel: de vlo, de teek, de mijt, de rat en ka…
Bijen trainen: vliegen de nieuwe speurhonden?Bijen trainen: vliegen de nieuwe speurhonden?Honden worden al duizenden jaren getraind. In eerste instantie om te helpen jagen, later ook als gezelschapsdieren en vo…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
  • Volkskrant.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.