Kerstboom met ballen en duizenden beestjes

Kerstboom met ballen en duizenden beestjes De kerstboom die wij voor de kerstdagen in huis halen en behangen met allerlei versierselen, draagt niet alleen ballen, slingers en lichtjes. In de boom zelf krioelt het van het leven die ongevraagd en onbedoeld mee in huis komen. De duizenden beestjes dragen we zelf met de boom het huis binnen. Gelukkig merken we er weinig van en dat is maar goed ook. De vele beestjes zijn niet om van in paniek te raken. Het zijn kleine diertjes, vaak minuscuul, met mooie namen. Ze belanden met vele tegelijk in de stofzuigerzak of na kerst met boom en al weer buiten.

Duizenden beestjes in de kerstboom

In een kerstboom huist van alles. In een afgezaagde boom net zo goed als in een boom die nog in het bos of op de kwekerij staat.
In elke kerstboom zitten om en nabij 25.000 beestjes, waarvan de meeste zó klein dat we ze nauwelijks met het blote oog kunnen waarnemen. Bovendien zit een groot deel van die beestjes verstopt in de boom. We halen ze zelf binnen, zonder dat we daar weet van hebben en ze zijn dagenlang tot enkele weken onze huisgenoten. Totdat we de kerstboom het huis uit bonjouren.
In de boom zitten:
  • springstaartjes;
  • takzuigers;
  • nachtvlinders;
  • mijten;
  • spinnetjes.

Pissebed

Wie stenen in huis haalt om de kerstboompoot te verzwaren haalt nog meer leven in huis:
  • pissebedden;
  • duizendpoten.

Natuurrijkdom en winterslaap

De beestjes zitten niet in de kerstboom om ons te plagen. Doorgaans hebben we geen last van die diertjes. Ze zaten al in de boom voor die werd gehakt of gezaagd. Ze hadden in de boom een plekje gevonden waar ze hun winterslaap dachten door te kunnen brengen. De warmte van de huiskamer doet de diertjes vermoeden dat de lente is aangebroken. Subiet worden ze wakker en gaan ze aan de wandel.

Klein en ongevaarlijk

De meeste van die duizenden beestjes zijn zo klein dat we ze niet kunnen zien en ze zijn ook ongevaarlijk. Ze kruipen niet in de meubels om er gaatjes in te boren. Ze zijn ook geen gevaar voor de gezondheid van de menselijke bewoners van het huis. Normaal gesproken zijn deze kruipertjes niet de oorzaak van welke allergische reactie ook. Het is alleen het idee dat er duizenden diertjes extra in de woning verkeren dat doorgaans als onprettig wordt ervaren.

Paarse vlekken van de takzuigers

De takzuigers of takluizen voeden zich met het sap van de naaldboom. Zuig de beestjes op met de stofzuiger of veeg ze op met stoffer en blik, wanneer ze uit de boom tevoorschijn komen. Plet ze niet onder nagel of schoen: de diertjes laten dan namelijk een paarse vlek achter. Het is daarom aan te bevelen de stofzuiger of stoffer te pakken. De flitspuit is al helemaal uit den boze: insecticide is licht ontvlambaar en dat vormt een gevaarlijke combinatie met een huis dat met brandende kaarsjes in kerstsfeer is gehuld. Daarbij is het giftig en slecht voor mens, dier én plant.

Voorjaar voor de dieren

Het klimaat in de huiskamer is weliswaar als het voorjaar voor de dieren, maar ze kunnen niet tegen het binnenskamers klimaat. Het is er te droog en de diertjes verdrogen er binnen de kortste keren. Het zijn de kleine spinnetjes die het langst overleven onder de huiselijke omstandigheden. In elke boom kunnen er wel een paar duizend overleven. Deze geleedpotigen voegen zich bij de honderden spinnen die toch al in huis wonen. Ook daar zien we nauwelijks iets van, hooguit de draden die ze spannen en de webben die ze weven. Over het nut van de huisspinnen is iedereen het eens: ze ruimen veel insecten op.

Schudden aan de boom

Er is een manier om het aantal logees te reduceren: schudt de kerstboom goed voor je hem in huis zet. Op die manier vallen er al heel veel beestjes uit de boom. Een deel van de gasten zal daarbij in de boom blijven zitten, omdat ze in het hout van de boom blijven kleven.

Geen geld terug

Vraag je nu je geld terug bij de leverancier van de kerstboom? Nee, natuurlijk niet! Beestjes horen erbij. Volg de tip van het schudden en loop regelmatig met de stofzuiger onder de boom. Wie geen leven in huis wil kan maar beter een kunstboom kopen of een dode boom neerzetten. Een echte boom verspreidt lekkere dennengeur en is levendig.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Kerstbomen zijn in te delen in vier soorten. Dit vereenvoudigt het kopen van een kerstboom aanzienlijk wanneer je weet w…

Vlinders met mooie kleuren maar met veel vijandenVlinders met mooie kleuren maar met veel vijandenVlinders zijn bij zeer velen geliefd vanwege hun prachtige kleuren. Ze worden vaak gebruikt als een thema in de kunst. I…
De gezellige spin (metepeira spinipes)De gezellige spin (metepeira spinipes)Niet alle spinnen beschouwen elkaar als een lekker hapje. Er zijn soorten die van gezelligheid houden en elkaar opzoeken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Leeuwarder Courant
  • Natuurinformatie.nl
  • Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.