Marterverjager: verjaag de dieren met ultrageluid

Marterverjager: verjaag de dieren met ultrageluid Een marter kan veel overlast veroorzaken. Dit beschermde dier komt voornamelijk in het oosten van ons land voor. De marter leeft graag in en om ons huis. Kruipruimtes, zolders en spouwmuren zijn gewenste nestelplaatsen. Een andere schadepost is dat de marter kabels kapotknaagt. Met de marterverjager kunt u het dier verjagen. De marterverjager werkt met ultrageluid. Opmerking
Leest u altijd de gebruiksaanwijzing die bij het product wordt geleverd. Let op: indien u niet deskundig bent kan een autoaccu levensgevaarlijke stroomstoten generen. Inbouw en gebruik dienen door vakbekwame personen te geschieden!


Welke overlast geven steenmarters?

Steenmarters hebben een voorkeur voor spouwmuren, zolders en kruipruimten. Ze knagen niet alleen aan rubberen kabels en isolatiemateriaal. Als ze een nestje hebben kunnen de kleintjes doordringend piepen. Daarnaast stinken de uitwerpselen en heeft u geluidsoverlast door het voortdurend bewegen van deze diertjes. Het is dus zaak om te voorkomen dat ze zich in uw huis of in uw auto nestelen.

Voorkeur van marters voor rubberen kabels

Op de een of andere manier hebben steenmarters de voorkeur voor rubberen kabels. Dit komt door de visachtige geur die dit materiaal verspreidt. De marters worden dan ongelofelijk aangetrokken en beginnen te knagen aan kabels. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het is wel eens voorgekomen dat deze beschermde dieren de remleidingen van auto's hebben doorgeknaagd. Omdat de steenmarters beschermde dieren zijn, mogen ze niet gedood worden. Volgens de flora- en faunawet is het diertje een beschermde diersoort. Vangen, verwijderen of doden is dus strafbaar. Dit houdt echter niet in dat u ze niet mag verjagen als ze in uw huis of in uw auto zitten.

Hoe werkt de marterverjager?

Het menselijk ook is gevoelig voor geluid met een frequentie tussen de 20 en 20.000 Hz. 20.000 Hz wordt ook wel geschreven als 20 kHz oftwel 20 kilo Hz. Een Hz of Hertz staat voor een trilling per seconde. De marterverjager werkt op geluid met een frequentie van 22,5 kHz. Dit komt dan overeen het 22.500 Hz of 22.500 trillingen per seconde. Daar het menselijk oor niet gevoelig is voor geluid met deze frequentie heeft u er geen last van. Steenmarters zijn wel gevoelig voor dit geluid. Met deze signalen waarschuwen deze diertjes normaal soortgenoten voor gevaar. De steenmarters ervaren dit geluid als irritant.

Omschrijving van het apparaat

De marterverjager zendt geluid uit met een frequentie van 22,5 kHz. Zoals reeds vermeld kan de mens (normalerwijze) dit geluid niet waarnemen. Het apparaat zendt haar ultrasone geluid in een wijde hoek van 140 graden uit. Voor een steenmarter is dit echt doordringend. Hij zal er alles voor doen om niet in de buurt te hoeven komen. Indien u het apparaat in uw voertuig monteert kunt u niet vergeten het in te schakelen. De marterverjager wordt namelijk direct op de stroomvoorziening van uw auto aangesloten. U dient het kastje op een droge plek te monteren (zo hoog als mogelijk in verband met waterspatten). Zij benodigt slechts een voeding van 12 Volt en gebruikt minder dan 2 milliAmpère. Het apparaat verstoort de gevoelige elektronische apparatuur in uw auto niet. Indien u een 12 Volts voeding gebruikt kunt u het apparaat ook op andere locaties zoals in uw woning en op uw dak.

Technische data

Het apparaat wordt geproduceerd door Kemo Electronic. Er wordt een Nederlandse handleiding bijgeleverd. De marterverjager werkt met een spanning tussen de 11 en de 15 Volt. Voor een auto op de accu aansluiten. Er wordt ongeveer 2 milliAmpère stroom verbruikt. Zoals reeds vermeld heeft het ultrageluid een frequentie van 22.500 Hz oftewel 22,5 kHz. De sterkte van het geluid is meer dan 100 decibel (hard!). De werktemperatuur is tussen de 25 graden Celcius onder nul en 80 graden Celcius boven nul. De afmetingen van de marterverjager zijn ongeveer: ongeveer 7,2 centimeter bij 5 centimeter bij 2,8 centimeter.
© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De marter - een roofdierDe marter - een roofdierDe marter is een middelgroot roofdier met scherpe tanden. Er bestaan wel 8 soorten marters waarvan er enkele ook in Belg…
Marters onder de motorkapMarters onder de motorkapOoit luidde een bekende reclameslogan “stop een tijger in je tank”. Een marter onder de motorkap daarentegen, is niet be…
Overlast door steenmarters, wat kan men er zelf tegen doenDe steenmarter is een prachtig dier, maar kan voor enorm veel overlast zorgen. Deze mooie marterachtige kan veel schade…

De paardenluisvlieg, een vervelend beestje!De paardenluisvlieg, een vervelend beestje!Op de Veluwe, maar ook op andere plekken in Nederland zorgt de paardenluisvlieg regelmatig voor onrust onder paardenbezi…
Een fruitvliegjes plaag bestrijdenEen fruitvliegjes plaag bestrijdenIedereen heeft ze wel eens in huis, vooral tijdens warme zomerdagen, fruitvliegjes. Wanneer het er maar eentje is, denk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wildfaces, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluid
  • Geraadpleegd op 13 dec 2018:
  • www.voordeligopweg.nl/marterbestrijder-kemo-teg-m208.html
  • https://www.winparts.nl/sensoren-elektronica/marterverjager/c1055/marterverjager-m208-t-e-g/p242610.html
  • https://www.bol.com/nl/p/marterverjager-12v-marterbestrijder-kemo-teg-m208
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code
Reactie

Rene Lambrechts, 12-06-2019
Goeden dag,

Graag had ik de frequentie geweten om marters en vossen te verjagen
Vriendelijke Groeten Reactie infoteur, 13-06-2019
Staat vermeld in het artikel onder kop: " Hoe werkt de marterverjager".

Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.