Ongedierte: tips van oma, hoe komen we van de beestjes af

Ongedierte: tips van oma, hoe komen we van de beestjes af Tegenwoordig zijn er allerlei chemische middelen om het ongedierte uit de buurt te houden. Vaak zijn die niet zo milieuvriendelijk, we gebruiken ze niet zo graag. Velen van ons denken dan terug aan de goeie ouwe tijd, toen de mensen nog middeltjes genoeg hadden om op te treden tegen de storende en vaak schade aanrichtende diertjes. Hoe kan men ongedierte afweren of doden op een milieuvriendelijke manier? Hoe kan men insecten doden of onschadelijk maken en hoe kan het eigenlijk echt niet meer.

Hoofdluis

Of het nog toegepast moet worden, is de vraag. Vroeger wreef men de hoofdhuid in met petroleum en deed 's nachts een wollen muts op. De dag erna waste men het haar met lauw water, waarin soda was opgelost. Na twee weken moest deze behandeling herhaald worden. Ook zag men azijn als verdelgingsmiddel. Zowel haren als hoofdhuid moesten worden gewassen met hete azijn. Bij beide behandelingen is een zeer fijne kam gewenst, waarmee de luizen uit het haar gekamd kunnen worden. De luizenkam is nog steeds een werkzaam middel, maar men zal nu toch kiezen voor de middeltjes van de huisarts of de apotheek.

Houtworm

Houtworm kan men doden als men zelf was maakt: vier delen cayennepoeder, vier delen gele was en tien delen terpentijnolie. Deze koud roeren tot het één geheel is. Als de meubels niet gepolitoerd zijn, kan in de houtwormgaatjes petroleum worden gestort, goed veel.

Rieten meubels kunnen ontwormd worden door de meubels twee dagen in water te leggen. In kasten kan men vers gepelde eikels leggen en die elke dag verversen. De houtworm kiest zijn domicilie in de verse eikels. Deze methode kan ook tegenwoordig nog gemakkelijk uitgevoerd worden.

Kakkerlakken

Als een huis last heeft van kakkerlakken, dan kunnen pekelharingen in huis worden gelegd. Daar heeft de kakkerlak een hekel aan. Leg een vochtige doek neer en ververs die elke dag. Kapot trappen van kakkerlakken is nu eenmaal niet de juiste manier.

Mieren

Een paar eetlepels stroop met gist erdoorheen laten de mieren binnen tien dagen verdwijnen. Mieren hebben ook een grote hekel aan naftaline, een koolwaterstof die ook in mottenballen zit. Beter dus dan het mierenlokdoosje van tegenwoordig.

Motten

Motvrij wordt de was als er wat terpentijn-spiritus meegewassen wordt. Bij kleding die langdurig niet gedragen wordt, kan een schoteltje of een kopje terpentijn neer worden gezet. Mottenballen met naftaline jagen de motten ook weg.

Muggen

Voor het naar bed gaan, kan men 's avonds met een schoteltje petroleum langs de muren gaan. De muggen vallen er bedwelmd in. Op het kussen kunt u citronel- of kajapoetolie sprenkelen. De puntjes van de bladeren van de onder andere in Indonesië groeiende theeboom leveren de kajapoetolie.

Muggen komen op licht af, sluit dus deuren en ramen, zo nodig met horren. Tocht in huis stoot ook de muggen af.
De Ricinusplant is een grote vijand van muggen. Hebt u deze plant in huis, dan komen de muggen niet. De plant kan overigens twee meter groeien in een half jaar. Misschien dus toch maar buiten in de buurt van de deur.

Muizen

Muizenholletjes kunnen worden dichtgestopt met pannensponsjes die met gips zijn vermengd. Ook houden muizen niet van het Pepermuntkruid, de Menthae piperitae.

Ratten

Voor ratten kan men kaas neerleggen, het liefst Limburgse kaas, daar houden ze van. In het begin bestrooien met poedersuiker, om te lokken. Daarna in plaats van poedersuiker gebrande gips strooien, elke keer meer. Ratten komen niet als men Valeriaan in stukken neerlegt. Ook houden ze niet van de Hondstong, de Cynoglossum Officinale.

Slakken

Slakken zal men 's ochtends vinden op neergelegde slabladeren of rabarberbladeren. Ook natte kranten schijnen hetzelfde effect te hebben. Potjes met gistrijk bier zijn grote slakkenlokkers. Dan stapt men niet meer met blote voeten op de naaktslakken.

Vliegen

De Vliegenzwam, de mooie rood-met-witte paddenstoel, kan in stukken gesneden voor de vliegen worden neergezet.
Ook kan men een mengsel maken van één deel fijngemalen zwarte peper, twee delen bruine poedersuiker en wat melk.
Vliegen houden ook niet van de Ulmus campestris, het olmboompje en van de Ricinusplant. Vliegen komen niet op ramen en spiegels, als die gewassen zijn met afgekoeld water waarin gesneden uien zijn gekookt. Sacharine( een kunstmatige zoetstof) in zo weinig mogelijk water, met een paar druppels honing, kan uitgesmeerd worden op papier. Dat doodt ook de vliegen.

Vlooien

Zet een schaaltje zeepsop neer, waarop een laagje olie gegoten wordt. In het midden een kaars, die aan is. De vlooien zullen tegen de brandende kaars aan springen en vallen dan in de olie, waar ze doorheen zakken. Het zeepsop doodt ze. Men kan derrispoeder in zakjes naaien om kleding en andere stoffen van vlooien te ontdoen. Derris is een giftige plant uit de vlinderfamilie.

Wespen

Wespen verjaagt men door een schoteltje ammoniak neer te zetten.

Er zijn dus heden ten dage nog steeds middeltjes voorhanden om op een milieuvriendelijke manier van ongedierte af te komen. Denk aan ons zo getarte milieu.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorlog in het insectenrijkOorlog in het insectenrijkOveral komen we ze tegen, kleine onschuldige insecten, echter blijken de meesten helemaal niet zo onschuldig te zijn als…
Houtworm bestrijden, hoe doe je dat?Wat is de beste manier om houtworm te bestrijden en hoe pak je dit aan? Houtworm is een vervelend probleem waar veel men…
Wat kan je doen tegen houtworm?Hout is erg decoratief en duurzaam. Maar het is ook een leefplaats voor tal van organismen. Houtworm is een ongedierte d…

Muggen: feiten en fabelsMuggen: feiten en fabelsLig je net lekker in je bed en ineens hoor je dat gezoem om je oren. Je doet het licht aan en er is niets meer te zien.…
Het leven van een oorwormHet leven van een oorwormAls mensen een oorworm zien dan wordt er vaak gedacht dat het vieze en enge beestjes zijn. Hoewel de naam oorworm veel m…
Bronnen en referenties
  • Ik weet het Alma Venlo
  • Wat gij moet weten, Huismoeder
  • Sites op internet over planten
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 12-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.