De voor- en nadelen van productie van zijde en ander textiel
Welke textielsoorten zijn diervriendelijk, ecologisch en welke niet? Dit is een vraag die u kunt beantwoorden, als u de details kent van alle soorten textiel. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van diverse soorten textiel, o.a. zijde. Zijde is een natuurlijk materiaal dat komt van de cocon van de zijdemot Bombix Mori. De draden van de cocon worden afgewikkeld en gebruikt voor het maken van zijde textiel, zoals kleding en beddengoed. Om de zijde af te wikkelen van de cocon, moet de 'lijm' waarmee de cocon aan elkaar zit, afgewikkeld worden in lauwwarm water. Is dat diervriendelijk? U leest het in dit artikel.
Zijde
Zijde is een natuurproduct. Het wordt gewonnen uit de cocons van de larf van de zijdemot. Nadat de larf van de Bombix Mori zich vol gegeten heeft met bladeren van de Moerbei boom, spint hij zichzelf in met meer dan 3000 meter zelfgemaakte zijden draden, tot een witte cocon. De langste draad aan 1 stuk kan wel 900 meter zijn. In deze cocon vindt het veranderingsproces plaats van larf naar mot. Een cocon bevat tot ruim 3000 meter draad! De productie van zijde is
ecologisch te noemen: er is slechts wat water voor nodig.
Om
goede kwaliteit zijde te krijgen, is het noodzakelijk dat de cocon verwerkt wordt voordat de mot eruit komt. Is de mot er eenmaal uit, dan is de cocon beschadigd. Wat overblijft zijn korte zijdevezels, welke nauwelijks nog de vocht- en warmte regulerende en anti allergische eigenschappen van zijde bezitten. De cocon wordt afgewikkeld in warm water. De zijde vezels worden dan gedroogd en geweven tot zijde garen. Van dit garen wordt textiel geweven.
Kenmerken zijdeproductie
- Ecologisch: productie verbruikt alleen wat water. Geen chemicaliën.
- Hoge kwaliteit textiel
- De larf mag niet uit de cocon komen: voor veganisten is zijde dus ongeschikt.
- Dr. Thierry Backeljau, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Universiteit Antwerpen geeft in zijn onderzoek aan dat het zeer waarschijnlijk is dat zijdelarven geen pijn kunnen voelen.
- Noorse onderzoekers haalden het nieuws in 2011 met deze conclusie. Garnalen, mosselen en slakken zijn niet in staat om pijn te ervaren. Ook een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt niets. Hij schreeuwt vanwege een reflex, niet vanwege veronderstelde pijn. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren (een larf is een ongewerveld dier) is gewoonweg te simpel om iets te kunnen voelen. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt. En als ze geen bewustzijn hebben, kunnen ze ook niet lijden. (zie bron 1 en 2)
- Geen afval: alles wordt gebruikt. De larf als voedsel en medicatie, de korte vezels van de moerbei zijde worden gebruikt als zogenaamde 'wildzijde' (dekbed) of bourette zijde (t-shirt)
- Ook biologische zijde laat de pop niet uit de cocon komen. Peace silk of Ahimsa Silk, is het enige zijdesoort die de pop uit laat komen. Dan blijven er de korte vezels over. Deze zijn geschikt voor bijvoorbeeld sierkussentjes en sjaals. Beddengoed bestaat niet in deze soort zijde omdat het er niet geschikt voor is. Bij het kweken van Ahimsa Silk worden 95% van de eitjes vernietigd..
Productie van katoen
- Staat op 1 in de top 5 van drinkwater bedreiging wereldwijd (WNF)
- Verbruikt zeer veel water en giftige chemicaliën, meststoffen en pesticiden
- Mono-teelt: het put de grond uit waardoor deze na een aantal jaren vrijwel onvruchtbaar is
- Voordelig in aanschaf, afhankelijk van het merk
Productie van biologisch katoen
- Gecertificeerd volgens de Global Organic Textile Standard: van katoenzaadje tot eindproduct: 95% van het eindproduct moet bestaan uit gecertificeerd biologisch katoen
- Verbruikt minder water dan regulier katoen
- Gebruikt natuurlijke en onschadelijke verf- en bleekmiddelen gebruikt in plaats van vele giftige chemicaliën.
- Kost meer dan regulier katoen
- Zachter dan regulier katoen
Productie van dons
- Dieronvriendelijk: vogels kunnen pijn voelen en worden levend geplukt
- Er zijn ook merken die diervriendelijk dons verkopen
- Chemische behandeling nodig om het anti huisstofmijt te maken
- Vulling wordt na gebruik steeds dunner
- Lekker warm en luchtig dekbed
Productie van wol
- Diverse chemische baden zijn nodig om het geschikt te maken voor verwerking tot textiel
- Scheren van de schapen kan goed gaan of zeer dieronvriendelijk (zoals bij Uggs video te zien was)
- Nederlands product
- Lekker warm en vochtregulerend
Productie van synthetisch materiaal, polyester
- Chemisch product uit chemische industrie: grondstof is aardolie.
- Niet eco vriendelijk
- Synthetisch textiel is een plastic soort: voordelig en makkelijk wasbaar
- Oorzaak van plastic soup in de oceaan
- Volgens onderzoekers komen de textiel vezels via onze wasmachines uiteindelijk in de oceaan terecht. Deze kleinste vezels, vormen het grootste probleem in de oceaan.
Productie van Tencel-TM en lyocell en Bamboe
- Eco vriendelijk. Tencel-TM is een merk Lyocell van gecertificeerde merken heeft een Greenkey keurmerk
- Het kweken van bamboe is 'groen' te noemen: het vraagt geen chemicaliën of meststoffen en weinig water. Het productieproces tot textiel is ofwel een viscose methode ofwel een lyocell proces. Dit laatste is het meest eco vriendelijk van de twee.
- Neemt 50% meer vocht op dan katoen
- Makkelijk in onderhoud
- Lyocell is een zeer fijn en zacht weefsel
- Viscose is minder sterk dan katoen of zijde, dus slijt sneller
De beste tip om diervriendelijke, milieuvriendelijke en ecologische keuzes te maken is: koop kwaliteit. Daar doet u lang mee en dan belast u het milieu het minst. Tot slot: recycle waar mogelijk.