Help! Mijn kat sproeit!

Help! Mijn kat sproeit! Een veelvoorkomend fenomeen bij katten is helaas sproeien. Iedere kattenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken. Bij sommige katten kan het sproeien zo problematisch zijn dat zelfs sterilisatie of castratie niet helpt. Wanneer je probeert het sproeien aan te pakken is het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak van het sproeien. Niet alleen territoriaal gedrag kan ervoor zorgen dat je kat gaat sproeien, ook stress en een tal van andere factoren spelen mee in dit proces.

Wat is sproeien?

Sproeien is het vrijgeven van urine op platte oppervlakken zoals muren, vloeren of zelfs meubels. Sproeien is grotendeels een onderdeel van territoriaal gedrag. Dit betekent dat je kat zijn domein wil afbakenen en andere katten laten weten "dit is mijn domein".
Wanneer een kat sproeit zal de staart meestal lichtjes schudden en zal hij of zij lichtjes gebogen staan.

Sproeien komt zowel bij katers als bij kattinnen voor. Hoewel er meer kans is dat een kater gaat sproeien wanneer hij adolescentie bereikt.

Wat zijn de oorzaken van sproeien?

Bron: David Corby, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: David Corby, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Sproeien kan vele oorzaken hebben. Grotendeels is de oorzaak territoriaal gedrag, maar de reden tot het territoriaal gedrag kan verschillen. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom katten gaan sproeien:

 • Adolescentie: Je kat bereikt adolescentie en voelt de nood om zijn domein te gaan markeren. Ook laat het sproeien een boodschap achter voor eventuele partners.
 • Verandering: Wanneer je huishouden een ingrijpende verandering heeft ondergaan zoals bijvoorbeeld, een nieuwe baby in huis of een recente verhuis, kan je kat gaan sproeien.
 • Stress: Stress is één van de meest voorkomende factoren van sproeien. Iets of iemand in je huishouden kan stress veroorzaken bij je kat. Door de stressfactor kan je kat gaan sproeien.
 • Medische oorzaak: wanneer er fysiek iets mis is met je kat, kan dit ook een oorzaak zijn om te gaan sproeien. Indien het sproeien aanhoudt en er is geen duidelijke oorzaak waarom is het best op consultatie te gaan bij een dierenarts.
 • Voortplanting: Katten kunnen gaan sproeien tijdens het voortplantingsseizoen. Ze willen hun geur verspreiden om zo een partner te vinden. Dit komt meestal voor bij niet gesteriliseerde of gecastreerde katten.

Wat kan ik doen zodat mijn kat stopt met sproeien?

Bron: Christine M.L. Clausen, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Christine M.L. Clausen, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Er is helaas geen magische formule die ervoor zorgt dat je kat stopt met sproeien. De belangrijkste factor in het aanpakken van het probleem is zoeken naar de oorzaak. Wat is de reden waarom mijn kat sproeit? Na het vinden van de oorzaak is het gemakkelijker een gepaste aanpak te vinden voor dit probleem.

Sterilisatie of Castratie: 87% katers stoppen met sproeien na castratie. 78% stopt onmiddellijk, 9% stopt enkele maanden na castratie. Slechts 13% blijft sproeien. 77% van zowel katers als kattinnen stopt met sproeien binnen 6 maanden na castratie of sterilisatie. Ook bij een meer dan één kat huishouden is het aangeraden om je kater of kattin te laten castreren of steriliseren.

Wegnemen van stress: Wanneer stress de oorzaak is van het sproeien zal het sproeien stoppen nadat de oorzaak van de stress is weggenomen.

Regelmatig dagelijks patroon: Wanneer verandering de oorzaak is van het sproeien zal het sproeien na een tijdje vanzelf ophouden. Wanneer je kat zich terug thuis of veilig voelt, zal het sproeien ophouden.

Verwijderen van geuren: Soms gaan katten gewoon door met sproeien omdat er nog steeds geur aanwezig is van het sproeien. Probeer alle plaatsen waar je kat heeft gesproeid zeer grondig schoon te maken en alle restanten te verwijderen.

Conclusie

Sproeien kan een groot probleem zijn voor zowel kat als eigenaar. Er is ook geen magische formule om het sproeien miraculeus te stoppen. Vaak is het een moeilijke weg naar het zoeken van de oorzaak. Maar wanneer de oorzaak is gevonden kan een betere en toepasselijke aanpak worden gekozen die ervoor zorgt dat je kat uiteindelijk stopt met dit ongewenste gedrag.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom plast een gezonde kat in huis?Waarom plast een gezonde kat in huis?Veel kattenliefhebbers zijn ermee vertrouwd dat veel katten hun behoeften niet doen waar we zouden willen. Dit is een he…
Waarom plast mijn kat in huis en wat doe ik er tegen?Waarom plast mijn kat in huis en wat doe ik er tegen?Het gebeurt vaker dan je denkt: je kat/poes plast of sproeit in huis. En dan? Wat kun je ertegen doen? Je kat/poes heeft…
Help, mijn kat plast in huis!Help, mijn kat plast in huis!Als je kat plotseling in huis plast, is dat natuurlijk heel vervelend. Vooral wanneer dit op plekken gebeurt die niet ge…
Help, mijn kat sproeit en/of poept in huis!Help, mijn kat sproeit en/of poept in huis!Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van elke kattenbezitter. Op een kwade dag sproeit de kat het hele huis onder. Dit d…

Verlatingsangst bij de hondVerlatingsangst bij de hondEen veelvoorkomend probleem bij de hond is verlatingsangst. Vele hondeneigenaren merken dit probleem soms niet eens op.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Martin Bahmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.catsofaustralia.com/cat-spraying-urine.htm
 • https://sites.google.com/site/roamingpets/home/behaviorproblems/cats/spraying
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kittyply_edit1.jpg
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sibirisk_Skovkat.jpg
 • Afbeelding bron 1: David Corby, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Christine M.L. Clausen, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.