Veel voorkomende hartziektes bij de hond

Veel voorkomende hartziektes bij de hond Honden hebben net als mensen regelmatig last van een aandoening. Een type aandoening die redelijk veel voorkomend is bij de hond is een aandoening van het hart. Een hond kan last hebben van onder andere hartruis, lekkende hartkleppen en ritmestoornissen van het hart. Gelukkig zijn de meeste ziektes voor een groot deel te verhelpen door medicijnen.

Hartruis en lekkende hartkleppen

De meeste hartproblemen bij de hond worden veroorzaakt door afwijkingen aan de hartkleppen. Deze problemen ontstaan vaak in de loop der jaren. Oudere honden hebben daarom vaker last van lekkende hartkleppen dan jongere honden. Bij een lekkende hartklep stroomt er bij elke hartslag wat bloed terug in plaats van dat al het bloed elke keer weer wordt rondgepompt. Op deze manier vermindert de bloedcirculatie in het lichaam en vindt er een vochtophoping plaats in de longen of in andere organen zoals de lever. Bij hartruis is er sprake van een vernauwing van de hartkleppen of van de omliggende bloedvaten. Dit is iets dat niet leeftijdsgebonden is. Hartruis heeft hetzelfde effect op de bloedcirculatie als een lekkende hartklep. Hartruis komt vooral voor bij honden die een volwassen lichaamsgewicht hebben van minder dan 20 kilo.

Symptomen

Snel moe worden en een overmatige hoeveelheid hoesten zijn symptomen van hartruis en lekkende hartkleppen.

Diagnose

Een dierenarts zal met een stethoscoop afwijkingen kunnen horen als een ruis of een abnormaal geluid. De normale hartslag wordt vaak door deze ruis overstemd.
Om de ernst van het probleem vast te stellen zal een dierenarts de hartkleppen en de bloedstroom in het hart controleren door middel van een echocardiografie. Alle afwijkingen in de bloedcirculatie kunnen worden gemeten en worden beoordeeld. Ook een hartfilmpje of een röntgenonderzoek kan erg handig zijn. Op basis van goed onderzoek zal een dierenarts bekijken wat de beste behandeling voor de hond is.

Behandeling

Met medicatie kan er voor worden gezorgd dat de hartritmefunctie verschillende maanden tot jaren wordt ondersteund. Op een gegeven moment wordt de stoornis zo erg dat zelfs dit niet meer zal helpen.

Ritmestoornissen

Ritmestoornissen bij de hond kunnen voorkomen bij een abnormale elektrische activiteit van het hart. Het hart kan sneller of juist langzamer gaan kloppen dan normaal. Soms zal het hart heel onregelmatig kloppen. Wanneer het hart te snel klopt kan deze zich niet optimaal vullen tussen twee verschillende hartslagen in, dit heeft een negatief effect op de bloedsomloop. Hetzelfde geldt ook wanneer het hart te langzaam pompt, het bloed circuleert dan niet snel genoeg door het lichaam.

Ook honden die een verstoorde elektrolytbaan hebben als gevolg van een andere ziekte kunnen soms last hebben van hartritmestoornissen. Brandwonden, de ziekte van Addison en maag- en darmaandoeningen kunnen leiden tot een verhoogd kaliumgehalte. Hierdoor gaat het hart minder snel kloppen dan normaal.

Symptomen

Er treedt vaak een algemene verzwakking van het lichaam op. Ook zal een hond last krijgen van gewichtsverlies omdat hij minder de behoefte heeft aan eten doordat hij constant moet hijgen om genoeg lucht te krijgen.

Diagnose

Hartritmestoornissen kunnen zeer goed worden aangetoond door middel van een hartfilmpje. Door middel van een hartfilmpje kun je precies waarnemen hoe elk deel van het hart klopt en of er afwijkingen zijn.

Behandeling

Soms zal de elektrolytbalans van de hond moeten worden hersteld. Ook kunnen er medicijnen nodig zijn die het hartritme versnellen of juist vertragen. Deze medicijnen zullen ervoor zorgen dat de normale elektrische activiteit van het hart wordt ondersteund.
© 2015 - 2020 Lienepien95, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: hartziekteAandoeningen hond: hartziekteEen hond kan geboren worden met een hartaandoening, maar kan het ook later krijgen. Bij bepaalde rassen zit het in de ge…
Een kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!mijn kijk opEen kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!Een kuchje bij de hond is niet altijd zo onschuldig als het lijkt! Hoe ogenschijnlijke onschuldige symptomen kunnen wijz…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Hartproblemen hond: gaatje in hartwand (VSD)Hartproblemen hond: gaatje in hartwand (VSD)Bij een ventrikel septum defect (VSD)is er sprake van een gat in de hartwand. Er is wat mis gegaan tijdens de ontwikkeli…

Incontinentie bij jonge honden door ectopische uretersIncontinentie bij jonge honden door ectopische uretersBij jonge honden of puppy's die lijden aan ongecontroleerde urine incontinentie, kan er sprake zijn van ectopische urete…
Coccidiose bij onze huisdierenCoccidiose bij onze huisdierenCoccidiose is een veel voorkomende ziekte die kan voorkomen bij allerlei verschillende diersoorten. De symptomen, de dia…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.dierenkliniekrijen.nl/kliniek-voor-cardiologie/hartruis-bij-de-volwassen-hond/
  • http://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/hartruis/

Reageer op het artikel "Veel voorkomende hartziektes bij de hond"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lienepien95
Laatste update: December 2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!