Het slaapgedrag van katten
Een kat die ligt te slapen: het is een heerlijk, ontspannend gezicht. Wie het voorrecht heeft om met een kat samen te leven krijgt dit vaak genoeg te zien want een kat slaapt veel. Kittens hebben hun slaap hard nodig en moeten met rust gelaten worden als ze slapen. Een kat die ziek is of pijn heeft gaat nog meer slapen. Dit komt vaker voor bij oudere katten, een bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden.
Slapen, slapen en nog eens slapen...
Katten staan erom bekend dat ze
veel slapen. Voor mensen lijkt het misschien een vorm van luiheid maar katten hebben twee keer zoveel slaap nodig als mensen: zeker 16 uur per etmaal. Het is genetisch gezien een oude eigenschap: wilde katten, waar de huiskat van afstamt, jagen een paar keer per dag op een prooi om aan voedsel te komen. De resterende tijd slapen ze meestal om hun prooi te verteren en energie te sparen voor de volgende jacht. Bij de huiskat is dat slaapgedrag nog gebleven. Het is zelfs een voorwaarde voor een gezond poezenleven, al dat luieren, dutten, soezen en slapen.
Waar slaapt een kat het liefst?
Een kat zoekt een plekje dat hem aanstaat, draait een paar keer, vlijt zich neer en valt snel in slaap. Dat kan op de gekste plaatsen zijn. Je kunt een mooie slaapzak, duur kussen of speciale sofa kopen, maar of je kat daar ook gebruik van maakt is nog maar de vraag. Wat hem betreft mag het ook een kartonnen doos zijn, een wasmand met (on)gewassen wasgoed, een beschut plekje in een kast, in het zonnetje op de vensterbank. Je kat slaapt daar waar daar hij zich veilig voelt en wil graag kunnen kiezen waar hij een dutje gaat doen. Zorg daarom voor verschillende 'toegestane' plekjes: warmere en koelere plekjes, hoog en laag gelegen, open en geborgen. Daar doe je je kat een plezier mee.
Slapen alle katten evenveel?
Niet alle katten slapen evenveel. Jonge katten slapen minder dan oude katten, katten van het ene ras meer dan die van het andere. Britse Korthaar katten bijvoorbeeld zijn rustig van karakter en slapen relatief veel.
Siamezen zijn levendiger en slapen weer wat minder. Kittens vanaf een paar weken oud die op onderzoek uitgaan zijn erg speels en heel energiek. Je ziet dan vaak dat ze midden in hun spel ter plekke in slaap vallen. Het is belangrijk om ze hun rust te gunnen, ze hebben het hard nodig om gezond op te groeien.
Soorten slaap en dromen bij de kat
Katten zijn meesters in dutjes doen, een beetje liggen soezen. Zelfs terwijl ze ontspannen rechtop zitten doen ze dat. Bij een geluid schrikt de kat niet op, doet vaak de ogen niet eens open, maar de oren worden wel gespitst. Je kunt zien dat de kat dan wel heel ontspannen is maar niet diep slaapt. Een kat die diep in slaap is ligt meestal opgerold met de staart om zich heen, of op een zijde. De ademhaling is dieper, de kat reageert niet meer op geluid. Soms gaat er een pootje, snorharen of staart trillen en schokken: de kat droomt. Sommige katten maken zelfs geluidjes in hun dromen.
Kan een kat ook teveel slapen?
Een kat die zich niet lekker voelt of pijn heeft trekt zich terug en slaapt meer dan normaal. Als eigenaar ken je je kat en weet je hoe hij zich normaal gedraagt. Heb je de indruk dat je kat wel erg veel slaapt en teruggetrokken is, ga dan na wat er aan de hand kan zijn. Zeker als de kat altijd wel actief was. Ook katten kunnen kwaaltjes krijgen die ze veel pijn kan bezorgen, zeker als ze wat ouder worden. Een kat die pijn heeft bij het bewegen gaat beweging vermijden en meer slapen. Een voorbeeld hiervan is artrose, een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt bij oudere katten. Ga naar de dierenarts en laat onderzoeken of je kat misschien pijnstillers of andere medicatie nodig heeft om meer kwaliteit van leven te hebben.
Lees verder