De Brahma Kriel

De Brahma Kriel De oorsprong van de Brahma (vernoemd naar de rivier de Brahmaputra) is Aziatisch maar hij is in Noord Amerika ontstaan door kruisingen met de Chinese Shanghai’s en de Indiase Chittagongs. In 1852 werd hij naar Europa geïmporteerd. Aan het eind van de 19e eeuw ontstond in Engeland hieruit de Brahma kriel. De Brahma is één van de grootste rassen en ook de krielen zijn vrij fors. Het uiterlijk, de eigenschappen en het karakter van de kip maakt het dier tot één van de meest populaire hoenderrassen.

Het uiterlijk

  • Bevedering: zeer sterk met veel dons.
  • Kop: breed schedel maar klein in verhouding tot het lichaam, oranje-bruine ogen met een alerte, scherpe blik en iets overhangende wenkbrauwen waardoor hij een stoere uitstraling krijgt. Kleine, drierijige erwtenkam, korte kinlellen en een duidelijke bevederde keelwam (huidplooi). Gezicht, kam, kin- en oorlellen zijn felrood van kleur. Korte, gele snavel. Korte nek met een goed ontwikkelde halskraag met lange halsveren.
  • Lichaam: korte en breed, trotse houding, korte, goed gesloten vleugels
  • Staart: hoefijzervormig (door de brede bouw van het lichaam), kort en gespreid gedragen, stuurveren breed en afdekkend. Het gewicht varieert van 1200 gram voor een hen tot 1500 gram voor een haan.
  • Poten: stevige, middellange, gele poten. Vier tenen, waarvan de buitenste teen heel klein en weinig ontwikkeld is. De bevedering van de poten loopt vanaf de buitenkant door tot en met de middelste tenen. Ringmaat voor de hen is 16 mm, die van de haan 18 mm.
  • Kleur: meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs, meerzomig blauwpatrijs, columbia, buffcolumbia, columbia-blauw getekend, buffcolumbia blauw getekend, koekoek, berken, wit, zwart, buff, ongezoomd blauw.

De eigenschappen

  • Door hun grote lichaam en gewicht kunnen Brahma’s niet hoger vliegen dan 1 m (als ze dat überhaupt al redden).
  • Ze hebben altijd honger en eten alles.
  • De eieren zijn van gemiddeld formaat (ongeveer 35 gr.) en lichtbruin van kleur en ze leggen er ongeveer 190 per jaar.
  • De hen wordt snel en makkelijk broeds.

Het karakter

De Brahma heeft een rustig en vriendelijk karakter. Goed van vertrouwen en daarom heel gemakkelijk tam te maken.
Ze zijn heel goed te houden in een ren in je achtertuin want ze hebben niet veel ruimte nodig. Reken op ongeveer 2 m2 per kip. Het zijn wel gezelschapsdieren dus zorg voor een kameraadje, dit kan een andere kip zijn maar ook bijvoorbeeld een konijn, konijnen en kippen gaan heel goed samen. Ze zijn gek op aandacht en eten dus wanneer je in de tuin zit kan je erop rekenen dat ze net zolang blijven zeuren tot je ze los laat of eten geeft.

Kortom: een kip als huisdier, het is weer eens wat anders.
© 2007 - 2024 Jaszzx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Welsumer hoenderrasDe Welsumer is een zeldzaam Nederlands kippenras uit het dorpje Welsum. Deze kip is vooral geliefd bij hobbyfokkers, maa…
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…

Katten AIDS (FIV)AIDS komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij katten. Net als HIV onderdrukt katten AIDS het immuunsysteem en maak…
Schilfertjes of roos in de vacht van poezenSchilfertjes of roos in de vacht van poezenOok bij uw lievelingsdier bestaat de kans dat er roos ( of schilfertjes ) in de vacht zichtbaar worden, Bij dieren met e…
Bronnen en referenties
Reacties

Marti, 12-10-2009
Met alle respect, maar een Brahma kan wél vliegen en komt met gemak over 1 meter heen. Mijn grote Brahma's springen al een meter hoog als ze willen, de kriel is lichter en komt hoger. Hier 'vliegen' (het is meer "springfladderen") ze altijd tussen de 1 en 2 meter hoog.

Iemand verwijzen naar Google voor fokkers is natuurlijk een optie, handiger is de Brahma Club website; daar staat een lijst met fokkers op.

Brahma's hebben juist veel ruimte nodig, het is één van de grootste rassen! Voor de grote Brahma blijft de ren pas op orde (en de dieren gezond en tevreden) bij minimaal 6m2 per dier, voor de kriel is het minimaal 4m2. Meer ruimte is natuurlijk beter :)
Daarbij is ook de inrichting erg belangrijk - een kale ren is voor geen enkele kip een leuk bestaan…

Tot slot: konijnen en kippen kunnen samen, mits je van beide dieren minimaal 2 hebt en ze hun eigen eet- en slaapdeel hebben én je voldoende van de dieren weet om ze samen te huisvesten. Reactie infoteur, 16-01-2010
Zoals u zelf al aangeeft, ze springen (springfladderen) en dat is toch echt iets anders dan vliegen…

Googlen vind ik persoonlijk handiger aangezien websites nog al eens veranderen cq. verdwijnen en ik heb een hekel aan dode links…

Dit artikel gaat over de Brahma kriel en dat is heel wat anders dan de grote Brahma die uiteraard veel meer ruimte nodig heeft. Het voordeel van de Brahma is overigens dat ze heel snel tam zijn en aldus lekker los in de tuin kunnen lopen wanneer je erbij bent.

Onze Brahma en ons konijn zijn erg gelukkig samen en slapen tegen elkaar aan… we hebben er van ieder 1 en dat gaat prima.

Bedankt voor uw bijdrage.

Andre Romer, 05-06-2009
Hallo ik had een vraag Ik wil binnenkort 3 kippen nemen Brahma kriel hennen zonder haan ivm met mijn buren.Klopt het dat krielen niet over 1 meter gaas vliegen? en ik heb nog een vraag weet u per toeval iemand in de buurt van Doetinchem die Brahma fokt en wel mijn voorkeur gaat uit naar de columbia.mvg Andre Reactie infoteur, 06-06-2009
Goede keuze. Een haan is ook niet nodig, met legmeel krijg je gewoon eieren. De Brahma kan inderdaad niet vliegen, de ren hoeft dus niet van boven afgesloten te zijn en 1 meter is genoeg. De Brahma is heel makkelijk tam te maken, voer ze dagelijks van jongs af aan een paar keer uit de hand en je hebt een vriend voor het leven (het draait om eten bij ze).
Om in de buurt een fokker te vinden kun je het beste even Googlen, er zijn vele uitgebreide kippensites. Onze kip hebben we via Marktplaats gevonden.
Veel plezier met de kippen.

Miral, 11-09-2007
Echte een leuk artikel! Reactie infoteur, 24-08-2008
Dank je wel ;-)

Jaszzx (30 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.