Katten AIDS (FIV)

AIDS komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij katten. Net als HIV onderdrukt katten AIDS het immuunsysteem en maakt de kat op die manier vatbaar voor infecties. Het virus is ongevaarlijk voor de mens.

Wat is katten-AIDS?

Katten AIDS staat ook bekend onder de naam Feline Immuno-deficiency Virus (FIV). Net zoals het humane HIV gaat het om een virus dat de afweer van het lichaam verzwakt en de kat daardoor vatbaar maakt voor allerlei ziekteverwekkers. FIV nestelt zich in de cellen van de kat. Het wordt ingebouwd in de genetische informatie waardoor elke geïnfecteerde kat het virus levenslang zal dragen. Zelfs bij ogenschijnlijk gezonde katten is het virus aan te tonen in het bloed. Het katten AIDS virus komt uitsluitend bij katten voor en is dus niet besmettelijk voor de mens. Spijtig genoeg worden er uit angst vaak besmette katten uit huis gedaan. Er is echter geen reden tot paniek.

Overdracht van het katten AIDS virus?

FIV wordt voornamelijk via het speeksel overgedragen. Krab- en bijtwonden zijn het gevaarlijkst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral niet-gecastreerde katers en zwerfkatten het virus oplopen. De overdracht van het virus kan ook via het bloed (geboorte) of via de moedermelk gebeuren. Overdracht via handen, schoenen en kleren is zo goed als uitgesloten. Het menselijke AIDS virus is ongevaarlijk voor de kat.

FIV en FeLV

Een ander retrovirus bij de kat is het FeLV virus, de veroorzaker van leucose bij katten. Vaak gaan beide virussen hand in hand. De ziektebeelden vertonen veel overeenkomsten omdat beide virussen het immuunsysteem aantasten. Tegen FeLV bestaat een vaccin. Tegen FIV niet.

Bescherming tegen FIV

Het enige wat je op dit moment kan doen om het virus te voorkomen is de katten binnen houden zodat ze niet met andere besmette dieren in contact kunnen komen. Is een kat toch aangetast, houdt die dan zoveel mogelijk apart. De kans is klein dat het virus wordt verspreid als de katten uit hetzelfde etensbakje eten, maar het risico is er wel. Ook katten die met elkaar vechten of die elkaar wassen kunnen de ziekte gemakkelijk overdragen. Voorzichtigheid is dus aan de orde.

Ziektestadia

De verschillende stadia van deze ziekte komen overeen met een toenemende zwakte van het afweersysteem.

Fase 1

De eerste fase verloopt langzaam en kan maanden tot zelfs jaren duren. Hoewel het dier seropositief is, vertoont het nog geen ziekteverschijnselen. De kat is hooguit wat lusteloos. Op dit moment zijn onderzoekers nog onzeker of elk besmet dier de ziekte al dan niet verder ontwikkelt.

Fase 2

Het aantal witte bloedcellen verlaagt drastisch. De lymfeklieren zwellen en het dier krijgt koorts.

Fase 3

Het ziektebeeld wordt erger. De koorts blijft aanhouden en gaat samen met hardnekkige diarree en haarverlies. Deze fase duurt meestal meerdere maanden.

Fase 4

De kat vermagert en krijgt te maken met hardnekkige infecties, zoals luchtwegontstekingen, rode en gezwollen ogen, bloedarmoede, en telkens terugkerende blaasontstekingen. Het dier reageert op de behandelingen, zei het tijdelijk.

Fase 5

In het laatste stadium van de ziekte is het afweermechanisme van de kat zodanig verwoest, dat elke ziekteverwekker van buitenaf de kans heeft toe te slaan. Zelfs tegen een simpele verkoudheid is hij niet meer beschermd. Een kat kan daar dan erg ziek van worden, terwijl een kat zonder het virus hooguit wat niest. Naast deze infectiesymptomen kunnen ook neurologische verschijnselen optreden (bewegingsstoornissen, gedragsveranderingen). Ook kanker behoort tot de mogelijkheden. Net zoals dat bij humane AIDS het geval is, zal de kat na verloop van tijd aan één van deze secundaire ziektes overlijden.

Behandeling van FIV

Behandelingen zijn slechts uitstel van executie, maar ze kunnen de laatste maanden in het leven van uw kat wel draaglijker en dus gelukkiger maken. Katten met AIDS kunnen mits een goede verzorging soms nog jaren leven. Er zijn zelfs katten met FIV bekend die tot twintig jaar en ouder zijn geworden.

Het toedienen van corticosteroïden en antibiotica hebben vaak een positief, doch tijdelijk, effect. Aan mensen met AIDS wordt vaak AZT gegeven, maar dat medicijn heeft voor katten een giftige bijwerking. Ook overschakelen naar een gezonder dieet kan de kat tijdelijk wat sterker maken.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenziektes en vaccinatiesKattenziektes en vaccinatiesEen kattenleven wordt bedreigd door diverse virusziekten. Tegen de meeste van deze ziekten is een beschermende vaccinati…
Virusinfecties: HIVVirusinfecties: HIVAids is de belangrijkste geslachtsziekte van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Aids is het stadium waarin…
Besmetting met HIVBesmetting met HIVHIV staat met gemiddeld 700 nieuwe besmettingen per jaar binnen Nederland op de achtste plaats in de lijst van meest voo…
Virusziekte of virale ziekteVirusziekte of virale ziekteEen virusziekte, ook wel virale ziekte genoemd, komt net zo vaak voor bij de mens als bij knaagdier, konijn, hond of kat…

De leeftijd van de katDe leeftijd van de katEén jaar in het leven van een kat zou gelijkstaan aan zeven mensenjaren. Nochtans is deze theorie niet helemaal juist. O…
De Brahma KrielDe Brahma KrielDe oorsprong van de Brahma (vernoemd naar de rivier de Brahmaputra) is Aziatisch maar hij is in Noord Amerika ontstaan d…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 17-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.