Filariasis: een buitenlands gevaar voor je hond

Filariasis: een buitenlands gevaar voor je hond Als hondeneigenaar is het natuurlijk fantastisch als je je hond mee kunt nemen op vakantie. Je kijkt vast al weken uit naar de lange wandelingen in de bergen of op het strand en urenlang spelen in de branding. Voor het zover is, is het echter wel verstandig dat je je goed voorbereidt. Er liggen namelijk een paar gevaren op de loer die voor je hond vervelende gevolgen kunnen hebben. Vooral als je naar landen gaat rondom de Middellandse Zee. Een van die gevaren is filariasis. Filariasis, ook wel draadwormziekte genoemd, komt voor in de landen rond de Middellandse Zee en in de (sub)tropen. Filariasis wordt veroorzaakt door draadwormen, die er uit zien als zeer fijne dunne draadjes. De larven van de draadwormen leven in muggen en worden door muggenbeten overgebracht op de hond. De larven van de draadworm zijn alleen 's avonds laat en in het begin van de nacht in het bloed van de mug te vinden. En dat is precies de periode dat de kans op muggensteken het grootst is.

Een volwassen draadworm / Bron: cdc.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een volwassen draadworm / Bron: cdc.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De larven dringen de lymfevaten en –klieren binnen, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen. Deze volwassen wormen kunnen tientallen centimeters lang worden en gedurende hun leven weer miljoenen larven produceren. Ze beschadigen de lymfevaten en –klieren van de hond, waardoor deze ontstoken en/of geblokkeerd raken en zich vocht in de weefsels ophoopt (lymfoedeem), waardoor zwelling van de poten kan ontstaan.

Filariasis wordt alleen overgebracht door muggenbeten en kan niet rechtstreeks van hond op hond of hond op mens worden overgedragen.

Wat is de incubatietijd?

De incubatietijd (de tijd tussen besmetting tot ziek worden) is meestal acht maanden tot een jaar. Soms doen symptomen zich echter al binnen drie maanden na besmetting voor.

Wat zijn de symptomen?

Een lichte infectie kan zonder symptomen verlopen. Bij zwaardere infecties kun je de volgende symptomen zien:
  • ‘Olifantsbenen’
Een poot zwelt dan heel sterk op en na verloop van tijd wordt de huid dikker.
  • ‘Rivierblindheid’
Larven kunnen in het oog terechtkomen en daar oogafwijkingen en ten slotte blindheid veroorzaken.
  • Abnormaal grote gewrichten

Daarnaast kunnen zich nog vele andere verschijnselen voordoen, waaronder ernstige huidaandoeningen. Bij sommige honden verloopt filariasis zonder zichtbare uiterlijke symptomen, maar richt de parasiet inwendig schade aan. Bij deze patiënten kunnen het lymfevatenstelsel en de nieren worden aangetast.

Wat als je hond besmet (b)lijkt te zijn?

De dierenarts kan aan de hand van bloedonderzoek vaststellen of er draadwormen in de hond aanwezig zijn. Omdat de parasieten echter alleen ’s avonds laat en het begin van de nacht in het bloed voorkomen, zijn ze niet altijd in het afgenomen bloedmonster aanwezig. Er bestaat tegenwoordig ook een test die een besmetting kan aantonen aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde antilichamen in het bloed. Deze test is echter wel ingewikkelder.

Wanneer besmetting wordt aangetoond, zal je hond behandeld worden met medicijnen en wormdodende middelen.

Wat is de prognose?

Wanneer de behandeling op tijd wordt gestart, zijn de vooruitzichten goed. Wordt de ziekte niet behandeld, dan kunnen verminking en blijvende invaliditeit het gevolg zijn.

Wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Wanneer je je hond meeneemt op vakantie naar een land rondom de Middellandse zee of in de (sub)tropen, doe je er verstandig aan preventieve maatregelen te nemen. Het belangrijkste is om te voorkomen dat je hond gestoken wordt door muggen die draadwormen kunnen overbrengen. Hiervoor zijn diverse middelen beschikbaar; bijvoorbeeld een antimuggenband of druppels die je in de nek kunt toedienen. Beide middelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Hij kan je ook vertellen wat voor jou en je hond het meest geschikt is.
© 2011 - 2025 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartwormen bij hondenHartwormen bij hondenDe hartworm of dirofilaria immitis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Besmetting met hartworm kom…
Met de hond op vakantie in EuropaGezellig de hond mee in de auto en rijden maar. Dit gaat niet zomaar, waar moet je rekening mee houden? Wees goed voorbe…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Niesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondNiesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondIndien een hond door steekmuggen oftewel muskieten wordt gestoken, dan is er een kans dat het wormen oploopt. In ons lan…

De Clickermethode, hondentraining en clickertrainingDe Clickermethode, hondentraining en clickertrainingWelke methode kies je wanneer je een hond hebt en je wilt je hond opvoeden? Kies je bijvoorbeeld voor de slipketting (ni…
Brokken of vers rauw vlees voor de hond?Brokken of vers rauw vlees voor de hond?De afgelopen +/- 20 jaar is het geven van vers rauw vlees aan honden steeds populairder geworden. Waar honden vroeger ge…
Bronnen en referenties
  • Dierenartsencombinatie ZuidOost
  • www.medicinfo.nl
  • http://commons.wikimedia.org
  • Afbeelding bron 1: cdc.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 08-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.