De Bouvier des Flandres, Vlaamse herdershond

De Bouvier des Flandres, kortweg 'Bouvier' is een trouw huisdier aan welk menigeen gezin veel plezier beleeft. Zijn oorsprong ligt in Vlaanderen, waar hij werd gebruikt als herdershond en waar hij veel aanzien genoot door zijn zachte karakter en vriendelijke gedrag. Het ras kent een lange geschiedenis, maar de naam kwam pas tot stand in 1965.

Herkomst

De Bouvier des Flandres wordt ook wel de 'Vlaamse Koehond' genoemd en werd gefokt als veedrijver. De hond werd later steeds meer ingezet als waakhond op de boerderij en hij wordt ook gebruikt als verdedigings- en politiehond. De basis van deze hond wordt gevormd door een aantal andere rassen, te weten de Picardische herdershond, de ruwharige Belgische herdershond en de Martin Belge. Pas in 1922 kwamen de Belgen tot een overeenkomst en werd de hond erkent door het F.C.I. (de internationale kennelclub). In 1965 kreeg hij zijn officiële naam.

Eigenschappen algemeen

De Bouvier heeft een duidelijk uitgewerkte rasstandaard. De schofthoogte is voor reuen 62 - 68 cm. en voor teven 59 - 65 cm. De reu mag 35 - 40 kg. wegen en de teef 27 - 35 kg. De vacht moet donker zijn, het liefst vaal, grijs, gestroomd of zwartgevlamd. Volledig zwart wordt wel erkend, maar niet geliefd. De 'blonde' kleur wordt niet erkend. Een kleine witte ster op de borst wordt wel getolereerd. Het haar is qua structuur ruig en mag licht warrelig zijn. Het haar moet ongeveer 6 cm. lang zijn en op de kop en oren kort. Het onderhaar is zeer wollig en beschermt de hond tegen vocht en kou. Het lichaam is qua bouw kort, maar staat zeer stevig op de gespierde poten. De voorpoten moeten recht staan en de achterpoten in dezelfde lijn, maar iets meer schuin naar achteren. De kop is van boven plat en de oren liggen iets boven de ooglijn. De oren werden vroeger standaard gecoupeerd in driehoeksvorm. Ze moesten dan rechtop de kop staan en in verhouding zijn met de rest van de kop. Sinds 1989 mag er niet meer gecoupeerd worden in Nederland en moet de oren recht naar beneden achter de ogen hangen. De ogen mogen niet te diep in de kop zitten, noch eruit steken. De snuit is breed en loopt recht, maar niet spits toe in een zwarte neus met grote, open neusgaten. De kop doet krachtig aan door de lange snor en de baard. De kop loopt over is een brede, gespierde hals die niet zeer lang is en goede aansluiting vind op de krachtige, brede schouders.

De rug is recht en kort en de romp zelf moet ongeveer dezelfde lengte hebben als de hond hoog is. Dit geeft de hond zijn compacte uitstraling. De staart zit hoog en werd vroeger gecoupeerd (verboden sinds 2001). De staart kan licht buigen naar het lichaam toe, recht zijn of krullen op de rug.

Gedrag

De hond is zeer vriendelijk en volgzaam. Hij is ook waaks en beschermd zijn vertrouwde omgeving. Hij zal echter niet snel gemeen zijn, maar laat wel merken welke personen hij wel of niet toelaat in zijn territorium. De Bouvier dient consequent behandelt te worden en hij moet aangeleerd worden dat hij zelf niet de baas is. Het duurt bij een Bouvier drie jaar voordat hij geestelijk volwassen is. Tot die tijd moet zijn baas hem begeleiden en goed gedrag aanleren. Vanaf het derde jaar kan de Bouvier zijn intelligentie inzetten. De hond is ook zeer energiek en kan goed omgaan met kinderen. Pasgeboren baby's zal hij met zijn leven bewaken.

Huisvesting

De Bouvier is gefokt op het buitenleven. Van oorsprong moest hij grote boerderijen en kuddes onderhouden en heeft daarbij een zeer energieke gesteldheid ontwikkelt. De hond moet dan ook de mogelijkheid hebben om buiten te lopen en heeft teveel energie voor een klein appartement. De hond moet regelmatig lange wandelingen maken en houdt van spelen met kinderen en volwassenen. De hond zal een goede waakhond zijn wanneer hij zijn omgeving vertrouwt.

Onderhoud

De vacht vergt veel aandacht en moet eens per week geborsteld worden om hem gezond te houden. De vacht heeft de neiging snel te klitten en dan kan er 'vilt' ontstaan waarbij de vacht zo in elkaar geklit is dat het afgeknipt moet worden. De vacht stinkt niet snel en vier keer trimmen per jaar is voldoende om de vacht mooi te houden. Wassen is alleen noodzakelijk wanneer de hond zwemt. Verder is de hond zeer sterk qua gezondheid. Met de aanschaf van een pup moet wel altijd gecontroleerd worden of er geen HD (heupdysplasie) in de stam zit.

Pup aanschaffen

Wanneer men wil overgaan tot de aanschaf van een pup kan men een lijst met fokkers raadplegen op internet. Deze geven een groot aantal fokkers met pups met een goede stamboom. Er wordt altijd aangeraden een pup met een stamboom aan te schaffen aangezien deze beter gecontroleerd zijn en een betere zekerheid over de gezondheid en het karakter van de pup bieden. De pup moet geënt worden na 8 weken met een puppy-enting tegen Parvo en hondenziekte. Na 12 weken moet een volledige enting gegeven worden tegen Parvo, hondenziekte, de ziekte van Weill, Hepatitis en andere ziekten als Kennelhoest. Deze enting wordt ook wel de 'coktail-enting' genoemd. Een pup kan vaak na 8 weken meegegeven worden aan de nieuwe eigenaar waarna hij met de juiste voeding uit kan groeien tot een evenwichtig en gezellig huisdier.
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963John F. Kennedy was een geliefd president. De moord in november 1963 in Dallas, die op film werd vastgelegd, deed een sc…
Plukken van een hondPlukken van een hondHet plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet…
Schipperke: het kleinste herdershondenrasSchipperke: het kleinste herdershondenrasHet schipperke is de kleinste herdershond ter wereld. Het is een mooie compacte hond met een zwarte vacht. Het dier werd…

De IJslandse herderDe IJslandse herder, is een niet zo heel bekend hondenras. Natuurlijk, ze komen van IJsland, maar waar worden/werden ze…
De vijfde week in het leven van een pupDe vijfde week in het leven van een pupJe pupje is nu vier weken oud en gaat naar zijn vijfde week toe. Je krijgt meer en meer werk als baasje omdat mama teef…
Bronnen en referenties
  • http://www.bouvierclub.nl/Eigenschappen.html
  • http://members.chello.nl/~n.hofs-fremouw/bouvier.html
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.