Nestje pups of kittens fokken? Bezint eer ge begint (België)

Nestje pups of kittens fokken? Bezint eer ge begint (België) Zo'n schattig nestje pups of kittens. Wat is er nu leuker? Iedereen heeft er zoveel plezier mee. Ze groeien goed en snel en al gauw zijn ze acht weken oud. Maar je kan moeilijk 6 of zeven honden of poezen zelf bijhouden en dus wil je ze gaan verkopen. En dan gaan de poppen aan het dansen, want in België is de wetgeving hier omtrent heel streng! Zonder erkenningsnummer mag je immers bijna nergens een advertentie plaatsen! En wat als je blijft zitten met vier of vijf kleintjes? Bezint dus eer ge begint! Een nestje pups of kittens is zo schattig en zo leuk om te zien opgroeien. Iedereen is er wel mee bezig en de kinderen vinden het fantastisch. Maar dan komt het moment waarop de kleintjes weg moeten. Geen probleem toch? Dat had je maar gedacht!

Erkenningsnummer in België

Adverteren

Je wil een advertentie zetten in een krant of op een zoekertjessite om de pups of de kittens te koop aan te bieden. En dan krijg je een koude douche! Twee minuten nadat je je zoekertje hebt geplaatst, krijg je een bericht dat dit niet mogelijk is. In België mogen er immers geen levende wezens verkocht worden zonder erkenningsnummer. Dat betekent dus ook dat je geen advertenties mag hangen in winkels of in supermarkten. Het enige wat wel mag onder strikte voorwaarden is een advertentie zetten in gespecialiseerde dierenbladen of op gespecialiseerde websites en dat je advertenties mag hangen in dierenwinkels of bij dierenartsen met hun toestemming.

Wetgeving (België)

De wet die dit alles regelt is de volgende:
Overeenkomstig art.5 van de dierenwelzijnswet van 14.08.1986 is in België voor de uitbating van een hondenkwekerij, kattenkwekerij, dierenasiel, dierenpension en handelszaak in dieren een erkenning vereist. De erkenningsvoorwaarden zijn vastgelegd in het KB van 27.04.2007 en gewijzigd bij het KB van 18 maart 2009.

Reclameverbod

Bovendien geldt ook nog eens een reclameverbod. Sinds 1 september 1997 is het verboden reclame te maken voor de verhandeling van honden en katten, tenzij in vaktijdschriften (Woef, Hart voor DIEREN, www.raskatten.be, www.kittenpagina.com, www.kittenbemiddeling.com, www.kittenplace.com, www.doggybreeders.com) of wanneer de reclame gevoerd wordt door personen die een erkende inrichting hebben.

Kitten of pup (ver)kopen

En daar sta je dan! En wat nog grappiger is, zoek je een hondje of een poes en wil je hiervoor een advertentie zetten, dan mag dit ook niet! Ook hiervoor heb je aan erkenningsnummer of HK-nummer nodig!

Erkenningsnummer aanvragen

Wil je een erkenningsnummer aanvragen of ben je op zoek naar informatie over het erkenningsnummer, dan kan je in België hiervoor terecht bij:

FOD (Federale Overheidsdienst) Volksgezondheid
Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Eurostation II
Victor Hortaplein 40 bus 10
1060 Brussel
Telefoon: 32 (0)2.524.97.97

Kostprijs

Wie denkt rijk te worden door een nestje te kweken, komt bedrogen uit! Je zal er vaak geld aan toe moeten leggen! Eerst en vooral zijn er de medische zorgen van het moedertje. Daarna moeten pups en kittens speciale voeding krijgen. Ze moeten ook ingeënt worden en gechipt. Hondenpups moeten regelmatig ontwormd worden. Ook ontvlooiïngsmiddelen zijn niet gratis! Er moet dagelijks op gelet worden, wat heel veel tijd kost. Loopt er iets mis, dan heb je extra medische kosten. Advertenties plaatsen in gespecialiseerde bladen is meestal niet gratis, ook hiervoor moet je een budget voorzien.

Je blijft met een aantal honden of poezen zitten

Zo schattig!

Wanneer je een nestje kweekt, moet je op voorhand nadenken of je niet te emotioneel bent. Die kleine pups of kittens zijn best schattig. Ga je het over je hart krijgen om ze weg te doen? Heb je kinderen? Pas dan ook goed op, want ook zij hechten zich enorm snel aan die kleine ukkies, met traantjes tot gevolg wanneer ze weg moeten.

Valse beloften

Zijn er mensen die je hebben gevraagd om te kweken met je teefje of je poesje omdat ze toch zo lief en zo mooi zijn? Reken er niet op dat ze een pupje of een kitten zullen nemen wanneer ze er eenmaal zijn. Mensen willen allemaal wel een hondje of een poesje, tot het zo ver is. Dan zijn ze plots te groot, te klein, te bruin, te wit, te zwart. Of ze hebben er toch geen tijd voor of zien het niet meer zitten. Zijn er mensen die echt een pup of kitten van je willen, laat ze dan op voorhand een voorschot betalen. Zo ben je toch een beetje ingedekt.

Nablijvertjes

Bedenk ook dat niet alle pups of kittens precies op acht weken zullen weg zijn. Heb je plaats en tijd om je er mee bezig te houden, ook na die acht weken? Plan dus zeker geen vakantie net na de acht weken, want je zou wel eens een groot probleem kunnen hebben. Kleine dieren gaan snel weg, maar oudere dieren zijn een pak minder schattig, althans zo redeneren veel mensen. Ben je bereid een aantal honden zelf te houden? Ook hier moet je oppassen. Je mag niet meer dan zes honden houden zonder erkenningsnummer. Heb je meer dan zes honden in huis, dan word je weer beschouwd als kweker en moet je ook de hele procedure voor een erkenningsnummer opstarten.

De honden of poezen zijn geplaatst maar het klikt niet bij het nieuwe baasje

Je pups of kittens zijn weg en hebben een nieuwe thuis gevonden. Alles gaat goed tot je plots een telefoontje krijgt. Of de pup niet terug mag komen want het klikt niet met de kinderen of met de poes of met een andere hond. Bedenk dat dit een mogelijkheid is. Wat ga je dan doen? Ga je de hond terugnemen? Of loop je het risico dat het diertje terechtkomt in een asiel of nog erger, aan een boom ergens in een bos. Ook in geval van ziekte of afwijking kan je problemen krijgen en sommige mensen gaan erg ver om hun gelijk te halen. Leg dus wat geld opzij voor het geval de nieuwe eigenaar bij je komt aankloppen met klachten. Soms komt het zelfs tot een rechtszaak en wordt de verkoper gedwongen de medische kosten te betalen.

Bezint eer ge begint!

Een nestje pups of kittens kweken is dus erg leuk, maar bedenk dat het vaak niet stopt bij het kweken, acht weken bijhouden en verkopen. Er komt best wat meer bij kijken. Het is dus belangrijk om hier allemaal over na te denken en je verantwoordelijkheid op te nemen, vooral wanneer het slechts om een eenmalig nestje gaat!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn broodfokkers?Wat zijn broodfokkers?Broodfokkers komen helaas nog steeds voor, sterker nog ze geven vaak aan erkend te zijn waardoor veel mensen ook denken…
Het gevaar van broodfokkersHet gevaar van broodfokkersAls je een hond of kitten wilt kopen, dan is het raadzaam om dit niet zomaar bij de eerste de beste fokker te doen. Je l…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
De zesde week in het leven van een pupDe zesde week in het leven van een pupZes weken na de geboorte. De pups worden al flink groot en ravotten al heel wat af. Je zal ze zo veel mogelijk moeten so…
Tamme ratten: vacht- en lichaamsvariatiesEr zijn tegenwoordig veel verschillende ratten. Je vind allerlei variaties in kleur, soort en patroon. In dit artikel wo…
Bronnen en referenties
  • Website FOD Volksgezondheid
  • Hondenwebsites
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.