De eerste week in het leven van een pup

De eerste week in het leven van een pup De puppies zijn geboren. Alles is goed verlopen. Nu kunnen ze groeien. Waar moet je de eerste week op letten? Wat mag en wat mag niet? Wat zijn de mogelijke risico's? Wat kunnen ze en wat niet? Wanneer gaan ze zien? Wanneer gaan ze horen? Wanneer gaan ze lopen? Wanneer mogen ze vast voedsel krijgen? Handleiding voor nieuwsgierige eigenaars! De bevalling is goed verlopen en de pups stellen het goed. Nu is het de taak van de eigenaar om er voor te zorgen dat ze opgroeien tot gezonde, sociale, brave honden. Bij het eerste nestje rijzen er heel wat vragen. Wanneer beginnen pups te zien? Wanneer horen ze? Wanneer beginnen ze op hun pootjes te staan? Wanneer en hoe moeten ze bijgevoerd worden? Hoeveel moeten ze bijkomen? Mag iedereen er aankomen?

Week 1

De eerste week verloopt rustig. Moeder en kroost hebben nu vooral kalmte nodig om te bekomen van de bevalling. De kleintjes doen de ganse dag niets anders dan drinken en slapen. Een goede teef voedt haar jong en wijkt niet van hun zij. Ze zal alleen uit de werpkist komen om even haar behoefte te doen en om te gaan eten of drinken. Bij het minste gepiep van haar jong zie je ze schichtig terug naar de werpkist lopen. Als eigenaar moet je er wel op toezien dat ze zelf genoeg eet en drinkt. Ze moet immers veel meer energie opdoen dan normaal. Vertroetel haar maar eens goed: karnemelk of botermelk, water met druivensuiker in, stukjes kip, stukjes biefstuk, rood vlees, puppymelk, puppyvoeding, blikvoer, rijst met groentjes, plattekaas, ei, etc. Als eigenaar kan je ook best zo weinig mogelijk aan de puppies komen: de teef raakt in paniek en de kleintjes schrikken.

Groeicurve van jonge pups

De eerste week moeten de pups zeker iedere dag gewogen worden. Naargelang de grootte van de moederhond moeten ze minstens een bepaald aantal gram per dag bijkomen. Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn.
Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen. Weegt de teef zo'n 20 kilo, dan zal het geboortegewicht van de pups rond 350 gram liggen. Iedere dag moet er zo'n 60 gram bijkomen. Teefjes rond de 30 kilo hebben pups van zo'n 450 gram. Dagelijks komt er nog 70 gram bij. Bij zeer grote teven van zo'n 60 kilo zullen de pups reeds 600 gram wegen bij de geboorte en mag er 80 gram per dag bijkomen. Om goed te zijn moet er 48 uur na de geboorte reeds sprake zijn van gewichtstoename.

Bijvoeren

Stagneert het gewicht of vallen de pups af, dan moet de eigenaar gaan bijvoeren. VooraI niet nog een dagje afzien, maar meteen ingrijpen. Iedere gram is belangrijk op die leeftijd! In dierenwinkels kan men speciale puppymelk kopen. Dit is poeder gemaakt op basis van geitenmelk. Deze melksoort wordt prima verdragen door de jonge pups en geeft minder intolerantie dan koemelk. Daarom is het ook belangrijk om geen koemelk aan pups te geven, ze zouden er hevige diarree van krijgen! Het poeder wordt op dezelfde manier klaargemaakt als babymelk. Het poeder moet bij warm water gevoegd worden en opgelost. Het is beter het poeder niet op te warmen, want dan gaan de voedingsmiddelen stuk. Voor de juiste hoeveelheden volg je de instructies op de verpakking. Meestal zal je de pups om de twee uur moeten voeden, ook 's nachts. Let er op dat het mengsel niet te warm is, want anders kan je mond en slokdarm van de pup verbranden. Is het zondag en is er niets open, dan kan je als noodoplossing warm water met opgeloste druivensuiker geven. Maar dit is echt maar een noodoplossing, daarna moet zo snel mogelijk overgeschakeld worden op puppymelk. Voeder je de pups bij met puppymelk, dan zal je zelf de uitwerpselen moeten beginnen opruimen. De teef kuist alleen maar alles op wanneer ze zelf de kleintjes zoogt. Je kan ook best de dikste eerst puppymelk geven. Zo is er meer aan de "melkbar" van de teef voor de zwaksten. Melk van de teef is toch nog altijd het gezondste voor de kleintjes, omdat er in het colostrum beschermende stoffen in zitten.

De teef

Ook over de gezondheid van de teef moet gewaakt worden. Men moet er op toezien dat ze goed en voldoende eet en drinkt. Men moet er ook op letten of de teef zich gewoon gedraagt en of ze levendig is. Na de bevalling kan de teef immers ook een baarmoederontsteking krijgen of een tepelontsteking. Wordt de teef onrustig of ligt ze er maar stilletjes bij, daalt of stijgt haar temperatuur, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

De pups

Rond dag zes of zeven beginnen de pups hun staartje in de lucht te steken en te kwispelen. De eerste week blijven de oogjes toe en horen ze niets. Ze verplaatsen zich al kruipend en piepen wanneer er iets mis is. Ze worden steeds mobieler en kruipen de hele werpkist rond. Zorg voor een oneffen ondergrond, zoals bijvoorbeeld golfkarton of een deken. Op een gladde ondergrond schuiven de pootjes weg en kunnen de pups moeilijk bij de mama geraken, met luid gepiep tot gevolg. Ververs de ondergrond ook geregeld want de teef verliest nog geregeld een beetje bloed. Vooral tijdens warme periodes wil dit wel eens stinken en vliegen aantrekken. De pups hebben ook nog geen tanden, die hebben ze immers nog niet nodig. Let er vooral op dat de pups goed warm liggen. Een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kleine pups is immers onderkoeling. Staan de pups al te koop, laat de mensen dan nog zeker niet komen zien. Dit veroorzaakt veel te veel stress bij de kleine ukkies. Beter is het te wachten tot ze een week of drie - vier zijn. Heeft de teef vlooien, dan gaan die al wel eens over op de pups. Noch de teef, noch de pups mogen voorlopig worden gewassen en zeker niet ingespoten met een chemisch produkt. Je kan ze er af plukken, of nog even wachten tot de pups wat groter zijn.

Mag de dekreu bij de pups?

In de natuur speelt de vader een belangrijke rol in de opvoeding van de pups. Bij gedomesticeerde honden hangt het van hond tot hond af. Sommigen zullen zich helemaal niet voor de pups interesseren. Anderen zullen ze mee gaan likken en het teefje in het oog houden. Toch even opletten, want het gebeurt ook wel eens dat het mannetje een pupje doodbijt. Maar ook teven durven dit wel eens doen met een heel zwak pupje. In de natuur bepaalt de mens immers ook niet wat er gebeurt. Tegenstanders zullen ook het argument aanhalen van de mogelijkheid tot overbrenging van infecties door de vader.

Pups verkopen

Je moet nu ook al een moeilijke beslissing nemen: ga je de pups houden of ga je ze verkopen? Wanneer je de pup houdt, mag je er aan gaan hechten. Heb je besloten om ze te verkopen, dan moet je zien dat je er niet te gehecht aan geraakt. Acht weken is lang en je gaat de kleintjes iedere dag verzorgen. Je ziet ze opgroeien en steeds levendiger en speelser worden. Ze zullen binnenkort komen vragen om geaaid te worden, ze zullen je likjes geven en je aankijken met hondstrouwe ogen. Het is dus belangrijk om nu al zeker te bepalen wat je er mee gaat doen en om er voldoende afstand van te nemen indien je ze gaat verkopen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
De derde week in het leven van een pupDe derde week in het leven van een pupTijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er…
De vierde week in het leven van een pupDe vierde week in het leven van een pupDe pup van vier weken is zo leuk om te zien en om mee te spelen! Hij staat nu op zijn poten, gaat op onderzoek uit, likt…
Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Het eerste jaar na de geboorte groeit een baby hard. Na een jaar is hij ongeveer 25 centimeter langer en weegt hij ongev…

Slang als huisdier: waaraan denken?Slang als huisdier: waaraan denken?Een slang als huisdier: sommigen gruwelen ervan, anderen lijkt het fantastisch. Als je tot die laatste groep behoort en…
Rashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeRashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeDe Bolognezer is een vrolijk en energiek hondje afkomstig uit Italië. HIj is vernoemd naar de stad Bologna. Dit kleine h…
Bronnen en referenties
  • Basisgids dierenverzorging Honden Fokken, Esther Verhoef
  • Hoera, we hebben een nest pups!Paul Overgauw, dierenarts
  • Pet book chiens, Dr. Alain Fournier, l'Epagneul breton

Reageer op het artikel "De eerste week in het leven van een pup"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Puppies
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!