De eerste week in het leven van een pup

De eerste week in het leven van een pup De puppy's zijn eindelijk geboren. De bevalling is goed verlopen en mama stelt het goed. Nu kunnen de puppy's groeien. Toch zijn er heel wat zaken waar je die eerste week moet op letten. Wat mag en wat mag niet? Wat zijn de mogelijke risico's? Wat kunnen ze en wat niet? Wanneer gaan ze zien en wanneer gaan ze horen? Wanneer gaan ze lopen? Hou vooral de groeicurve in het oog en voed bij met puppymelk indien de pups niet genoeg bijkomen. Handleiding voor nieuwsgierige en/of gestresseerde eigenaars van een week oude pup!

Puppystress

De bevalling is goed verlopen en de pups stellen het goed. Nu is het de taak van de eigenaar om er voor te zorgen dat ze opgroeien tot gezonde, sociale, brave honden. Bij het eerste nestje rijzen er heel wat vragen. Wanneer beginnen pups te zien? Wanneer horen ze? Wanneer beginnen ze op hun pootjes te staan? Wanneer en hoe moeten ze bijgevoerd worden? Hoeveel moeten ze bijkomen? Mag iedereen er aankomen? Geen stress! Met deze eenvoudige handleiding komt alles goed!

Week 1: rust en kalmte voor pups en teef

De eerste week verloopt rustig. Moeder en kroost hebben nu vooral kalmte nodig om te bekomen van de bevalling. De kleintjes doen de ganse dag niets anders dan drinken en slapen. Een goede teef voedt haar jong en wijkt niet van hun zij. Ze zal alleen uit de werpkist komen om even haar behoefte te doen en om te gaan eten of drinken. Bij het minste gepiep van haar jong zie je ze schichtig terug naar de werpkist lopen. Als eigenaar moet je er wel op toezien dat ze zelf genoeg eet en drinkt. Ze moet immers veel meer energie opdoen dan normaal. Vertroetel haar maar eens goed: karnemelk of botermelk, water met druivensuiker in, stukjes kip, stukjes biefstuk, rood vlees, puppymelk, puppyvoeding, blikvoer, rijst met groentjes, plattekaas, ei, etc. Als eigenaar kan je nu ook best zo weinig mogelijk aan de pups komen: de teef raakt in paniek en de kleintjes schrikken.

Groeicurve van jonge pups

De eerste week moeten de pups zeker iedere dag gewogen worden. Naargelang de grootte van de moederhond moeten ze minstens een bepaald aantal gram per dag bijkomen. Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn.
Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen. Weegt de teef zo'n 20 kilo, dan zal het geboortegewicht van de pups rond 350 gram liggen. Iedere dag moet er zo'n 60 gram bijkomen. Teefjes rond de 30 kilo hebben pups van zo'n 450 gram. Dagelijks komt er nog 70 gram bij. Bij zeer grote teven van zo'n 60 kilo zullen de pups reeds 600 gram wegen bij de geboorte en mag er 80 gram per dag bijkomen. Om goed te zijn moet er 48 uur na de geboorte reeds sprake zijn van gewichtstoename.

Bijvoeren

Meteen ingrijpen

Stagneert het gewicht of vallen de pups af, dan moet de eigenaar gaan bijvoeren. VooraI niet nog een dagje afzien, maar meteen ingrijpen. Iedere gram is belangrijk op die leeftijd!

Met welke melk bijvoeren?

In dierenwinkels kan men speciale puppymelk kopen. Dit is poeder gemaakt op basis van geitenmelk. Deze melksoort wordt prima verdragen door de jonge pups en geeft minder intolerantie dan koemelk. Daarom is het ook belangrijk om geen koemelk aan pups te geven, ze zouden er hevige diarree van krijgen! Het poeder wordt op dezelfde manier klaargemaakt als babymelk. Het poeder moet bij warm water gevoegd worden en opgelost. Het is beter het poeder niet op te warmen, want dan gaan de voedingsmiddelen stuk. Voor de juiste hoeveelheden volg je de instructies op de verpakking. Meestal zal je de pups om de twee uur moeten voeden, ook 's nachts. Let er op dat het mengsel niet te warm is, want anders kan je mond en slokdarm van de pup verbranden.

Geen puppymelk voorhanden

Is het zondag en is er niets open, dan kan je als noodoplossing warm water met opgeloste druivensuiker geven. Maar dit is echt maar een noodoplossing, daarna moet zo snel mogelijk overgeschakeld worden op puppymelk.

Uitwerpselen zelf opkuisen

Voeder je de pups bij met puppymelk, dan zal je zelf de uitwerpselen moeten beginnen opruimen. De teef kuist alleen maar alles op wanneer ze zelf de kleintjes zoogt.

Welke pup krijgt het beste bijvoeding?

Je kan ook best de dikste eerst puppymelk geven. Zo is er meer aan de "melkbar" van de teef voor de zwaksten. Melk van de teef is toch nog altijd het gezondste voor de kleintjes, omdat er in het colostrum beschermende stoffen in zitten.

De teef

Ook over de gezondheid van de teef moet gewaakt worden. Men moet er op toezien dat ze goed en voldoende eet en drinkt. Men moet er ook op letten of de teef zich gewoon gedraagt en of ze levendig is. Na de bevalling kan de teef immers ook een baarmoederontsteking krijgen of een tepelontsteking. Wordt de teef onrustig of ligt ze er maar stilletjes bij, daalt of stijgt haar temperatuur, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

De pups

Verplaatsingen

Rond dag zes of zeven beginnen de pups hun staartje in de lucht te steken en te kwispelen. De eerste week blijven de oogjes toe en horen ze niets. Ze verplaatsen zich al kruipend en piepen wanneer er iets mis is. Ze worden steeds mobieler en kruipen de hele werpkist rond. Zorg voor een oneffen ondergrond, zoals bijvoorbeeld golfkarton of een deken. Op een gladde ondergrond schuiven de pootjes weg en kunnen de pups moeilijk bij de mama geraken, met luid gepiep tot gevolg.

Ondergrond verversen

Ververs de ondergrond ook geregeld want de teef verliest nog geregeld een beetje bloed. Vooral tijdens warme periodes wil dit wel eens stinken en vliegen aantrekken.

Oppassen voor onderkoeling

Let er vooral op dat de pups goed warm liggen. Een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kleine pups is immers onderkoeling.

Hou kopers nog even op afstand

Staan de pups al te koop, laat de mensen dan nog zeker niet komen zien. Dit veroorzaakt veel te veel stress bij de kleine ukkies. Beter is het te wachten tot ze een week of drie - vier zijn.

Vlooien

Heeft de teef vlooien, dan gaan die al wel eens over op de pups. Noch de teef, noch de pups mogen voorlopig worden gewassen en zeker niet ingespoten met een chemisch product. Je kan ze er af plukken, of nog even wachten tot de pups wat groter zijn.

Tanden

De pups hebben ook nog geen tanden, die hebben ze immers nog niet nodig.

Mag de dekreu bij de pups?

In de natuur speelt de vader een belangrijke rol in de opvoeding van de pups. Bij gedomesticeerde honden hangt het van hond tot hond af. Sommigen zullen zich helemaal niet voor de pups interesseren. Anderen zullen ze mee gaan likken en het teefje in het oog houden. Toch even opletten, want het gebeurt ook wel eens dat het mannetje een pupje doodbijt. Maar ook teven durven dit wel eens doen met een heel zwak pupje. In de natuur bepaalt de mens immers ook niet wat er gebeurt. Tegenstanders zullen ook het argument aanhalen van de mogelijkheid tot overbrenging van infecties door de vader.

Pups verkopen

Je moet nu ook al een moeilijke beslissing nemen: ga je de pups houden of ga je ze verkopen? Wanneer je de pup houdt, mag je er aan gaan hechten. Heb je besloten om ze te verkopen, dan moet je zien dat je er niet te gehecht aan geraakt. Acht weken is lang en je gaat de kleintjes iedere dag verzorgen. Je ziet ze opgroeien en steeds levendiger en speelser worden. Ze zullen binnenkort komen vragen om geaaid te worden, ze zullen je likjes geven en je aankijken met hondstrouwe ogen. Het is dus belangrijk om nu al zeker te bepalen wat je er mee gaat doen en om er voldoende afstand van te nemen indien je ze gaat verkopen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De derde week in het leven van een pupDe derde week in het leven van een pupTijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
De vierde week in het leven van een pupDe vierde week in het leven van een pupDe pup van vier weken is zo leuk om te zien en om mee te spelen! Hij staat nu op zijn poten, gaat op onderzoek uit, likt…
Waarom eten Nederlanders te weinig vis?Waarom eten Nederlanders te weinig vis?Wij horen regelmatig in het nieuws dat vis gezond is. Twee keer in de week vis eten is het advies. Maar waarom eten wij…

Slang als huisdier: waaraan denken?Slang als huisdier: waaraan denken?Een slang als huisdier: sommigen gruwelen ervan, anderen lijkt het fantastisch. Als je tot die laatste groep behoort en…
Rashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeRashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeDe Bolognezer is een vrolijk en energiek hondje afkomstig uit Italië. HIj is vernoemd naar de stad Bologna. Dit kleine h…
Bronnen en referenties
  • Basisgids dierenverzorging Honden Fokken, Esther Verhoef
  • Hoera, we hebben een nest pups!Paul Overgauw, dierenarts
  • Pet book chiens, Dr. Alain Fournier, l'Epagneul breton
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.