Een huisdierenverzekering: een goed of slecht idee?

Steeds meer mensen verzekeren hun huisdier. In 2014 verzekerden naar schatting zo'n 1 op de 10 Nederlanders hun huisdier. Echter is dit in België nog niet zo. In België is de populariteit van de dierenverzekering heel wat minder. Naar schatting worden er maar 1 op de 50 huisdieren verzekerd in België. Maar is een huisdierenverzekering dan zo'n goed plan? Er zijn zeker heel wat factoren waarop men moet letten wanneer men een huisdierenverzekering wil afsluiten.

Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is een ziektekostenverzekering die de ziektekosten van een verzekerd huisdier dekt. Voor een vooraf vastgelegd bedrag is het huisdier verzekerd tegen de meeste ziektekosten. Toch is het belangrijk om goed na te gaan welke kosten uw dierenverzekering zal dekken. De meeste dierenverzekeringen dekken de volgende onkosten:
 • Het bezoek aan de dierenarts
 • Medische behandelingen waaronder operaties
 • De kosten van verschillende geneesmiddelen
 • Alle dierenartskosten bij een ongeval

Afhankelijk van de huisdierenverzekering wordt er een bepaald bedrag afgesproken tot hoeverre de dierenverzekering de onkosten zal dekken. Dit bedrag is een jaarlijks maximum en schommelt bij de meeste dierenverzekeraars tussen 2500 euro en 5000 euro per jaar, afhankelijk van het type afgesloten ziektekostenpakket dat men heeft gekozen.

Waarom sluit men een huisdierenverzekering af?

Een jaarlijks bezoek aan de dierenarts wordt door de meeste huisdiereneigenaars wel ingecalculeerd in het budget. Maar wanneer een huisdier serieus ziek wordt en in het slechtste geval een operatie moet ondergaan, dan kunnen deze onvoorziene kosten heel hoog doorwegen op het budget van sommige mensen. Afhankelijk van de operatie mag men al snel minimum 300-400 euro voorzien. Wanneer dit voorkomt zal een huisdierenverzekering een zeer goed hulpmiddel zijn om u in te dekken tegen onvoorziene kosten die al dan niet serieus gaan doorwegen op het maandelijkse budget van u als eigenaar van het huisdier. Hierdoor worden huisdierenverzekeringen steeds populairder.

Hoeveel kost een huisdierenverzekering?

De prijs van een huisdierenverzekering hangt voornamelijk af aan het type hond en de ouderdom ervan. Om een voorbeeld te geven: een klein hondenras dat ervoor gekend staat dat het een heel rustig hondenras is en niet zo houdt van spel, zal goedkoper zijn om te verzekeren dan een groot hondenras dat zich steeds buiten bevindt en bijna continu in beweging is. Er zijn verschillende factoren waarmee men rekening houdt bij het afsluiten van de verzekering. De meest voorkomende factoren zijn:
 • De ouderdom van het huisdier
 • Het type ras
 • De gezondheid/gezondheidsproblemen van het huisdier

Het type ras

Niet alleen het karakter van het bepaalde huisdier is belangrijk voor de verzekeringmaatschappij, maar ook de voorgeschiedenis van een bepaald ras. Zo hebben sommige rassen meer aanleiding om bepaalde aandoeningen te krijgen dan andere rassen. Hiermee zal de verzekeringsmaatschappij rekening houden bij de berekening van het maandelijks te betalen bedrag. Om een idee te geven: de gemiddelde maandelijkse premie van een hond kost tussen 10 euro en 20 euro. (Dit kan echter enorm verschillen voor sommige honden, afhankelijk van verschillende factoren).

Een huisdierenverzekering: een goed of een slecht idee?

Wie een huisdier bezit moet zelf beslissen of het al dan niet een goede investering zou zijn om een huisdierenverzekering aan te schaffen. Echter hangt dit ook af van het type huisdier dat men heeft. Zo worden honden en katten veel vaker verzekerd dan bijvoorbeeld vogels en knaagdieren.

De voordelen van een dierenverzekering:

 • Altijd beschermd tegen hoge ziektekosten van het huisdier
 • Een dierenverzekering is geen hele dure verzekering
 • Mensen gaan sneller naar de dierenarts
 • De meeste dierenverzekeringen laten het toe om nog steeds bij uw eigen dierenarts te blijven

De nadelen van een dierenverzekering

 • Een extra maandelijkse kost die u vooraf niet had
 • Bij de meeste huisdierenverzekeringen moet u het eerste gedeelte van de kosten zelf betalen
 • Uw huisdier in het buitenland verzekeren is meestal een aanvullende verzekering
 • De onkosten worden gedekt tot een vast jaarlijks bedrag. Voor hogere kosten draait u zelf op
© 2016 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdierenverzekering afsluitenHuisdierenverzekering afsluitenVerzekering voor een huisdier afsluiten? Met een huisdier in huis doet u er goed aan om een goede huisdierenverzekering…
Katten verzekering: verzeker je kat!U heeft een kat waar u veel van houdt. Het kan gebeuren dat uw kat ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval. De gev…
Huisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierHuisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierNederlanders zijn gek op huisdieren! In niet minder dan 40% van de Nederlandse huishoudens is een huisdier te vinden. Di…
Je huisdier verzekerenJe huisdier verzekerenHet huisdier is voor veel mensen een volwaardig gezinslid. Wanneer je kat, hond of ander geliefd huisdier ziek wordt of…

Beauceron, herder uit FrankrijkBeauceron, herder uit FrankrijkDe beauceron is een grote, gespierde herdershond uit Frankrijk. Hij heeft een korte, zwarte vacht met roodbruine of grij…
Yorkshire TerriërYorkshire TerriërDe kleine Yorkshire Terriër is een hondje met bijzonder fijn en lang haar. Hij is niet groot, maar wel erg moedig en zel…
Bronnen en referenties
 • http://www.123huisdierenverzekering.nl/voordelen-van-uw-huisdier-verzekeren.html
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.