Je puppy zindelijk maken: tips en truukjes

Je puppy zindelijk maken: tips en truukjes Je hebt zo'n lief pupje mee naar huis genomen maar dan komt het moeilijkste deel: je moet hem opvoeden. Eén van de pijnpunten is om die kleine uk zindelijk te maken en om hem diets te maken dat hij buiten plasjes en poepjes moet achterlaten en niet overal in huis. Hoe begin je er aan? Wat moet je doen en wat moet je laten? Zijn ruimte beperken en consequent zijn zijn enkele regels die in acht moeten gehouden worden.

Evolutie van 0 tot 15 weken

Wanneer een hondje geboren wordt, is het de moeder die het plassen en het poepen op gang brengt door het pupje te likken.Het gaat dan om een reflex. Na twee of drie weken gebeurt het plassen en het poepen spontaan. Alleen, onze pup weet nog niet precies waar het mag en waar het niet mag. Meestal gaat hij wel altijd weg van zijn eigen nest. Dit moet immers altijd proper blijven. Vanaf acht weken heeft hij zo zijn favoriete plekjes, ver weg van nest en voederplaats. Na vijftien weken zijn zijn favoriete plekjes quasi definitief geworden. Hij kan zijn behoeften ook al langer ophouden.

Frequentie

Een pup gaat overdag ongeveer elk uur. Het is dus heel belangrijk hem geregeld buiten te zetten. Zeker na spel, eten en slaapje. Ook wanneer je ziet dat hij gaat snuffelen of rondjes begint te draaien. 's Nachts kan de pup drie tot vier uur proper blijven. In het begin is het dus soms raadzaam om de pup in een mandje in de slaapkamer te houden. Zo hoor je wanneer de pup begint te janken omdat hij zonodig moet en kan je hem uitlaten. Best vermoeiend, maar het loont!

Favoriete plekjes aanleren

Krant of kattenbak?

Met de neus tegen de grond gaat de pup op zoek naar plekjes waar hij er voor al zijn behoefte heeft gedaan. Daarom is het beter binnenshuis gebruik te maken van een bak met bijvoorbeeld kattenbakvulsel, eerder dan een krant. Een krant absorbeert immers niet en de geur dringt door in de vloerbekleding. Wanneer de hond dan gaat ruiken, herkent hij het plekje waar hij de vorige keer is geweest. Ook wanneer er dan geen krant ligt, zal hij daar zijn behoefte doen. In huis dus! Zelfs wanneer je de hond hebt uitgelaten, zal hij thuis gaan snuffelen en zijn favoriete plekje ontdekken en benutten.

In de tuin

Ook in de tuin zal je je puppy moeten aanleren dat hij niet overal mag. Tenzij je een tuin wilt waarin je tussen de drollen door moet laveren. Breng je pupje dus steeds naar hetzelfde plekje in de tuin. Een lapje aarde bijvoorbeeld. Wil hij ergens anders zijn behoefte doen, breng hem dan naar het voorbestemde hoekje. Heb je al een hond die wel zijn behoefte doet waar het moet, laat ze dan samen buiten. De oudere hond zal de pup automatisch goede manieren leren.

Ruimte beperken

Ook is het handig om de ruimte van de pup te beperken wanneer hij alleen is. Een kleine ruimte met een slaapplaats, een voederbak en op minimum één meter van beide vandaan een "toilet". Zodoende kan de pup niet het hele huis als "toilet" gebruiken en leert hij waar hij moet gaan als je er niet bent.

Naar buiten dragen

Wanneer de hond begint te snuffelen (voor plasjes) of begint rond te draaien (voor poepjes) neem je de pup op en zet je hem op de plaats waar hij wel mag gaan. Zelfs wanneer de pup al bezig is, neem je hem op en draag je hem naar buiten. De pup schrikt zo dat hij vanzelf stopt. Iedere keer de pup op de juiste plaats is geweest, geef je hem een hondensnoepje. Moedig hem aan met korte zinnetjes als "plasje doen" of "pipi doen". Uiteindelijk begrijpt hij het wel en weet hij dat hij buiten zijn behoefte moet doen.

Wat doe je beter niet?

Bij een "ongelukje", moet je zeker niet beginnen roepen of slaan. De pup weet immers niet wat hij verkeerd heeft gedaan. Ook de bekende truuk om de neus door de behoeften te halen, is niet erg aan te raden. De pup gaat dan denken dat hij zijn behoefte niet mag doen en gaat ophouden. Voor 15 weken moet je de pup ook aanleren om op andere ondergronden te gaan: de goot, gras of aarde.

Soms is het ontmoedigend, want hoe hard je ook probeert, je puppy blijft maar steeds binnen doen. Geef niet op, blijf consequent en je zal zien, rond vier maanden gaat alles al veel beter! Puppy kan langer ophouden en heeft begrepen waar hij mag en waar niet. Een klein ongelukje van tijd tot tijd blijft mogelijk. Maar ja, bij mensenkinderen gaat het toch net zo of niet soms? Een beetje geduld en je kleine hondje zal uiteindelijk begrepen hebben waar hij mag en moet gaan.

Succes er mee!
© 2010 - 2022 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak zo uw hond of puppy zindelijkMaak zo uw hond of puppy zindelijkUw jonge hond zindelijk maken, een zindelijkheidstraining? Een hond of puppy die nog niet zindelijk is, kan immers zeer…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…

Een hond aanschaffen: één hond of meerdere honden?Een hond aanschaffen: één hond of meerdere honden?Eén hond in je gezin opnemen is op zich al heel erg leuk. Maar wat als je besluit om er een tweede bij te nemen? En waar…
Een geleidehond: alleen bij voldoen aan voorwaardenVoor iedere persoon wordt een geleidehond 'op maat' gezocht. Soms moet dat een heel bijzondere hond zijn, omdat de clien…
Bronnen en referenties
  • Mon chien de compagnie
  • Hart voor dieren
  • Woef
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.