Hoe leer je je kat buiten te lopen met een tuigje om?

Hoe leer je je kat buiten te lopen met een tuigje om? Je wilt je kat graag naar buiten laten, maar je bent bang voor alle gevaren wat het met zich meebrengt. In zo'n geval biedt een tuigje dé oplossing! Je kat kan veilig samen met jou naar buiten en je kan alles in de gate houden. Maar hoe leer je je kat nou om te lopen met een tuigje om?

Katten houden van de buitenlucht.

Alle katten vinden het van nature fijn om naar buiten te gaan en het is ook nog eens goed voor ze. Helaas is het niet voor alle katten mogelijk om naar buiten te gaan. Als je bijvoorbeeld langs een (drukke) weg woont, waar auto's rijden of als je alleen een balkon hebt. Dit kan je oplossen door een stuk af te zetten met gaas en/of hekken, zodat de kat niet zomaar overal heen kan. Een andere oplossing is om zelf een eindje te gaan wandelen met je kat. Dit zal voor veel mensen nogal raar klinken, omdat de meeste katten gewoon los buiten lopen. Als je echter zelf naar buiten gaat met je kat aan een tuigje is het een stuk veiliger en prettiger voor de omgeving.

Waarom kan je in sommige gevallen je kat beter niet los buiten laten lopen?

Overal waar je komt zie je eigenlijk wel katten buiten lopen. Als het ergens is waar vooral veel natuur is en waar weinig tot geen wegen zijn is het geen probleem. Maar steeds vaker zie je ook gewoon katten lopen naast een doorgaande weg waar veel auto's rijden. Katten zijn erg speels en het zijn echte jagers. Vaak als ze een vogel zien of iets anders wat beweegt willen ze ermee spelen of willen ze het vangen. Het kan zomaar gebeuren dat ze iets op de weg zien lopen en dat ze het willen pakken. Als er dan een auto aankomt die de kat niet ziet is een ongeluk snel gebeurd. Ook als de automobilist de kat wel ziet en hem probeert te ontwijken kan er alsnog een ernstig ongeluk gebeuren. De automobilist kan tegen een boom aanrijden of tegen een andere auto. Als je vlakbij een weg woont is het dus verstandig om je kat niet zomaar los naar buiten te laten.

Ook als je in een woonwijk woont zijn er soms buren die er last van zullen hebben. Je kat kan gewoon lekker buiten lopen en overal gaan en staan waar die maar wilt. Dus ook in de tuin van de buren. Als de kat zijn behoeften moet doen, zal die dit gewoon doen waar die op dat moment is. Het kan dus zo zijn dat de buren regelmatig uitwerpselen van je kat in hun tuin vinden. Als hier gewoon duidelijke afspraken over gemaakt kunnen worden is het natuurlijk geen probleem dat je kat lekker buiten kan lopen.

Heel zelden komt het ook voor dat er iemand actief is die het niet zo heeft op katten. Deze persoon kan dan voer voor de katten uit de buurt neerzetten in een bakje waar vergif in zit. Dit kan dodelijke gevolgen hebben voor de kat. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het kan iedereen gebeuren. Zorg er daarom voor dat je altijd goede afspraken maakt met je buren en dat je af en toe vraagt of ze geen last van je kat hebben.

Hoe kan je je kat 'uitlaten'?

Bij de dierenspeciaalzaak kan je een tuigje kopen voor je kat. Zorg er altijd voor dat deze goed vast zit, maar ook dat ie niet te strak zit. Probeer het tuigje eerst een tijdje binnen uit, doe het om bij je kat en kijk hoe die er mee omgaat. Houd de kat goed in de gaten terwijl die het tuigje omheeft, hij zou erin verstrikt kunnen raken of ergens aan vast komen te zitten.
Als het de kat lukt om te ontsnappen uit het tuigje is deze niet geschikt voor jouw kat. Koop dan een nieuwe en probeer deze uit bij je kat. Als de kat gewend is aan het tuigje kan je de lijn eraan vastmaken. Deze hoef je nog niet vast te houden, maar laat de kat gewoon even rondlopen terwijl de lijn achter hem aan wordt gesleept. Voordat je naar buiten gaat met je kat is het belangrijk dat hij alle vaccinaties heeft gehad. De eerste keer naar buiten gaan zal voor je kat heel erg spannend zijn. Hij ziet allemaal nieuwe dingen en ruikt vooral ook allerlei dingen. Het beste kan je beginnen hem uit te laten op een rustig stuk gras met veel natuur eromheen. Als het hem dan toch lukt te ontsnappen, omdat ie het allemaal erg eng vind, kan die in ieder geval geen drukke weg op rennen. Houd je kat de hele tijd in de gaten en zorg dat ie niet overal aan ruikt of van gaat eten. Veel katten hebben ook de neiging om in donkere hoekjes te gaan kruipen. Als je kat dit wilt gaan doen, houd de lijn dan kort, loop naar hem toe en pak hem rustig op. Zet hem vervolgens ergens neer waar die wel mag komen. Als de kat aan de lijn trekt is het belangrijk dat je niet terug gaat trekken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kat kan ontsnappen uit
het tuigje. Ook in dit geval loop je naar hem toe, pak je hem op en zet je hem ergens anders neer. Het is erg lastig om een kat te corrigeren. Vaak zal je de neiging hebben om tegen hem te gaan schreeuwen of een ruk aan de lijn te geven. Dit werkt alleen maar averechts, omdat de kat dan geen plezier meer zal hebben in het lopen. Onthoud dat je dit voor je kat doet en niet voor jezelf. Als je kat braaf met je meeloopt en goed naar je luistert kan je hem belonen met een kattensnoepje. Terwijl je dit doet kan je een belonend woordje uitspreken zoals 'braaf'. Doe dit met een hoge, vriendelijke stem zodat de kat begrijpt dat ie iets goeds heeft gedaan.

Nog een aantal handig tips.

Neem de tijd om het uitlaten aan te leren bij je kat. Je kan je kat dit niet in een paar dagen leren, het zal zeker een aantal weken duren voor de kat het allemaal begrijpt. Als de kat echt niet naar buiten wil aan een riempje, omdat ie het allemaal veel te eng vind, accepteer dit dan. In dit geval kan je in je tuin of op je balkon een stuk afzetten met gaas, zodat ie toch naar buiten kan. Probeer je kat niks te dwingen, dit lijdt alleen maar tot onnodige stress bij de kat.
© 2010 - 2020 Vivere87, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Scooter uitlaten plaatsen en opknappenWelke soorten uitlaten zijn er? Wilt u zelf een uitlaat plaatsen of wilt u hem misschien opknappen? Hier leiden we u in…
Tips voor het uitlaten van je hondTips voor het uitlaten van je hondOver het uitlaten van of wandelen met je hond hebben hondentrainers en andere kenners van honden en hondengedrag verschi…
Dieren EHBO: Het zindelijk maken van uw huisdierEen pup is van nature vrij schoon op zichzelf en zal als het enigszins mogelijk is niet zijn slaapplaats bevuilen. U kun…
De hond uitlaten, hoe gaat dat in zijn werk?De hond uitlaten, hoe gaat dat in zijn werk?Als u een hond heeft dan dient u ook te gaan wandelen met de hond. Zo kan de hond zijn behoeftes doen en zo kan hij zich…

Meer hondenweetjesMeer hondenweetjesWat is de invloed van het hebben van een hond op de mens? Heeft het zorgen voor een hond een positieve invloed op kinder…
Aangeboren doofheid bij de katAangeboren doofheid bij de katDe aangeboren doofheid bij een kat wordt vaak in zijn algemeenheid bij de witte kat neergelegd. En hoewel daar een kern…

Reageer op het artikel "Hoe leer je je kat buiten te lopen met een tuigje om?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Christianedupont, 20-01-2020 11:43 #9
Heb al jaren een kat die vrij rondloopt buiten en via kattenluik in- en uit gaat. Wandelt samen mee met de hond buiten.
Moet verhuizen naar appartement waar hond en kat mee mogen. Hoe kan ik kat aanlijnen om mee buiten te wandelen in nieuwe omgeving?

heel veel dank voor een antwoordje of tip!

Rebekka, 28-07-2015 16:23 #8
Ik wil graag een katje en deze ook aanwennen aan een tuigje buiten te mogen, zijn er rassen die hiervoor geschikter zijn dan andere? Ik heb nu een mix van Pers/Ragdoll/Sibeer/Heilige Birmaan op t oog (ja ze is prachtig en ook nog s de grootste held in t nest, nergens bang van :) )

Mlc, 29-05-2015 12:45 #7
Een van mijn poezen uit het asiel heb ik geleerd aan een tuigje te lopen. De andere poes vermaakt zich prima in de tuin en wil niet verder. In het begin vond ze het tuigje niks, maar dat kwam vooral door het belletje dat eraan zat. Dat vinden ze heel irritant. Nu gaat het heel goed (geen belletje meer). Ze loopt prima mee, maar je moet wel geduld hebben.
Heb ze eerst binnen laten wennen aan het tuigje en na een tijd hebben ze er geen last meer van. Je moet zelf wel voorzichtig zijn, niet gaan trekken aan de lijn. Poezen zijn heel nieuwsgierig en hebben meer tijd nodig om te wennen aan alles, ook buiten. Indrukken willen ze eerst zittend of onder een struik verwerken bijv. Ik heb een kleine looplijn van een hondje eraan bevestigd en dat werkt prima, zo kan ze ook in de voortuin wat onder struiken snuffelen, de lijn rolt mooi terug als ik haar roep en ze terugloopt. In het donker vindt ze ook leuk, dan lopen we wat meer op de stoep.

Irene, 18-04-2013 23:06 #6
Heel nuttig artikel. Ik heb inderdaad voor het eerst een poes en ze komt uit het asiel. Ze is nu dus 3 jaar oud. Omdat ik op een appartement zit en ik haar niet in m'n slaapkamer en studeerkamer laat (hygiëne) en toch wil dat ze wat beweging en ruimte krijgt, wil ik haar graag uitlaten. Vandaag voor het eerst geprobeerd, dat was dus een drama. Ik ga het eens op jullie manier proberen en hoop dat het dan beter gaat!

Gast, 28-05-2012 11:33 #5
@sanne
Neem een katten reismand. Daar kan hij zich dan in verschuilen als hij heel erg bang is en dan kan hij ook niet in het rond springen. Je hebt van die inklapbare, dus dan loop je ook niet met zo'n log ding aan je arm.

Sanne, 25-03-2012 17:00 #4
Onze kitten van ongeveer 10 maanden oud is gesteriliseerd, en wij besloten een tuigje voor haar te halen zodat ze onder toezicht onze tuin in kan. Helaas is ze erg schrikkerig, er hoeft maar wat te gebeuren of ze probeert weg te schieten, waarbij ze wordt tegengehouden door het tuigje. Hierdoor gaat ze raar springen en probeert koste wat kost weg te komen van hetgene waar ze van geschrokken is, en het lijkt bijna alsof ze in staat is zichzelf te wurgen omdat ze zo wild doet. We pakken haar dan op, brengen haar naar binnen en doen het tuigje af. Is er een manier waarop we haar rustig kunnen houden of iets dat ervoor zorgt dat ze niet zo schrikt?

Anona, 24-06-2011 10:37 #3
Ik heb een probleempje
ik woon naast een drukke weg en heb maar een klein terrasje achter mijn huis
ik zou mijn kat graag uitlaten in het park vlakbij in de straat
er is alleen 1 probleempje
mijn kat komt niet binnen(wil ze niet en mijn man is allergich)
de poes is eens aangekomen
ik kan ze ook moeilijk aan het tuigje laten wennen
steeds als ze het tuigje aanheeft gaat alles goed maar eenmaal als de lijn er aan hangt gaat ze rollen en zet ze geen stap meer vooruit

heeft iemand hier een paar tips voor

alvast bedankt anona Reactie infoteur, 25-01-2012
Beste Anona,

Uw kat komt niet binnen, dus ik ga ervanuit dat ze altijd buiten is dan? Bij veel katten gaat dit wel goed, maar ik ben er zelf altijd bang voor dat er iets gebeurd.

Uw kat kan niet aan het tuigje wennen, misschien kunt u op het terrasje een kattenren maken? Dan zet u het terras af met bijvoorbeeld gaas en zo kan de kat toch buiten verblijven. Verder zou u ook uw kat kunnen trainen, maar hier kunt u dan het beste een professional voor inhuren, omdat het trainen van katten best lastig is.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben!

Gast, 19-06-2011 23:36 #2
Ik heb zelf ook katten maar mijn katten weten precies wat wel en niet kan. Ik weet niet hoe het kan/komt maar mijn katten kunnen prima met ''de wereld van de mens'' omgaan ze kijken uit voor auto's (links recht kijken voor ze oversteken) En doen hun behoeften op de voorgeschreven plek (in een stukje zand in mn tuin) Belangrijk is dat je katten vanaf jongs af aan buiten laat (als ze ong 3 maanden oud zijn) zo weten ze wat er speelt en kunnen ze er een instinct voor ontwikkelen. Als je een kat altijd binnen houd en hij ontsnapt een x na 5 jaar zou hij niet weten wat hem overkomt. Katten lijken misschien dom maar het valt allemaal erg mee geloof me, je moet het ze alleen wel leren. Mijn kat rent echt niet de weg op als er een auto aankomt omdat hij weet dat hij anders bumpervlees is. Katten zien een auto namelijk als een groot roofdier dat hun wil pakken. Reactie infoteur, 25-01-2012
Katten zijn inderdaad niet dom en sommige katten kunnen dan ook prima buiten rondlopen. Misschien is dit artikel meer geschikt voor mensen die hun katten niet van jongs af aan naar buiten hebben gelaten, of die een kat uit het asiel gehaald hebben.

Esmee, 16-05-2011 22:29 #1
Wij hebben ook een kat die we graag willen uitlaten, omdat we langs een drukke weg wonen. En onze kat verveelt zich vaak en we merken dat hij graag buiten wil zijn. Het enige probleem is dat onze kat moeilijk aan het tuigje kan wennen: het levert hem veel stress op en hij gaat in een hoekje zitten en probeert uit het tuigje te komen. Een halsband werkt al niet eens, omdat hij er dan uit ontsnapt of het kapot bijt. We hopen dat u een oplossing heeft voor dit probleem. We willen hem wel het liefst uitlaten, want met gaas afzetten werkt niet goed bij onze kat, die vaak manieren vind om te ontsnappen. Reactie infoteur, 25-01-2012
Hallo,

Het is erg lastig als de kat niet aan het tuigje wil of kan wennen. Je zou de kat het tuigje om kunnen doen in huis, zonder riem er aan en hem dan gewoon een tijdje laten rondlopen. Daarna kunt u dan de riem er aan doen en kijken hoe ie daar op reageert. Probeer dit dan met een steviger tuigje dan de vorige te doen.
Misschien zou u eens informatie kunnen vragen aan de dierenarts (assistent) of bij een dierenwinkel.

Succes ermee!

Infoteur: Vivere87
Gepubliceerd: 06-09-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Reacties: 9
Schrijf mee!