Franse hangoor als huisdier

De Franse hangoor is een konijn van groot formaat. Franse hangoren kunnen hele leuke huisdieren zijn en blijken vaak leuke speelkameraadjes.

Waar komt de Franse hangoor vandaan

De Franse hangoor komt zoals de naam al doet vermoeden uit Frankrijk en is een van de oudste konijnenrassen in Nederland. Het zijn grote konijnen met een gewicht rond de 5-6,5kg en worden ook wel de buldog onder konijnen genoemd. Vanaf 1907 werd dit een officieel ras in Nederland geworden en tevens een zeer populair ras. De populariteit komt voort uit het feit dat Franse hangoren ontzettend lieve, makke en aaibare dieren zijn en er ondanks hun grote formaat erg schattig uitzien.

Hoe ziet een Franse hangoor eruit

De Franse hangoor is een groot en stevig konijn met een gewicht rond de 5-6,5kg. Ze hebben een dikke zachte en glanzende vacht en lange lepelvormige oren die naar beneden hangen.
Er zijn vele kleuren mogelijk zoals:
  • zwart
  • grijs
  • blauw
  • isabel
  • wit
  • ijzergrauw
  • blauwgrijs
  • bont

Hoe je een franse hangoor houdt

Dit grote konijn heeft een ruim hok nodig, dit kan zowel binnen als buiten zijn. Eenmaal binnen gehouden kan je hem niet zomaar meer naar buiten doen! Doordat konijnen in het algemeen zindelijk van zichzelf zijn is het erg leuk om je Franse hangoor binnen te houden en hem regelmatig los in de kamer te laten lopen. Juist omdat dit hele makke en vriendelijke konijnen zijn maakt dit ras ze zeer geschikt als huisdier in plaats van een hond of kat.
Het hok moet ruim genoeg zijn dat het konijn er languit in kan liggen.

Verzorging

Franse hangoren hebben een dikke vacht die soms de neiging heeft te gaan klitten. Het is verstandig af en toe de vacht de borstelen met dezelfde soort borstel waar je ook honden mee borstelt. Ook kunnen er klitten onder de kont komen, wees hier optijd bij, vooral in de zomer! Het is een geweldige broeiplek voor vliegenlarven! Elk halfjaar moet je inentingen halen bij de dierenarts tegen VHD en MYXOMATOSE, laat dan ook de tanden controleren aangezien deze doorgroeien en soms niet goed slijten. Tevens moeten de nagels ongeveer elke drie maanden geknipt worden, afhankelijk of ze bijv op tegels lopen of niet.
Controleer dagelijks de algehele gezondheid, denk hierbij aan:
  • heeft hij/zij gegeten en gedronken
  • wordt er alert gereageerd
  • zijn de ogen helder
  • zijn de keutels stevig
  • zijn er wondjes
  • etc

Speeltjes

Sommige franse hangoren zijn heel speels en sommige zullen liever lekker ergens liggen. Ook is het per konijn verschillend wat ze leuk vinden bijv:
  • een krant om te verscheuren
  • een doos (eventueel met snippers erin)
  • een tak van een vruchtenboom om aan te knagen
  • een bal waar snoepjes in kunnen die gerold moet worden
  • etc

Voeding

Het grootste deel van voeding bestaat uit goed hooi en konijnenkorrels of gemengd konijnenvoer (keuze zat). Er moet altijd genoeg hooi aanwezeig zijn, dit is belangrijk voor de spijsvertering en dus voor goede stevige keutels! Als er te weinig hooi wordt gegeten maar wel veel korrels, geef dan minder korrels totdat het hooi ook wordt opgegeten.
Behalve het standaard voer kan je onkruid uit de tuin of het park plukken en geven (paardebloemblad),wortel,stukje appel,wat andijvie etc. Geef nooit teveel en geef het liefst meerdere dingen tegelijk zodat er keuze is. Let altijd goed op de ontlasting, als deze dun wordt geef dan minder groente etc en even alleen hooi en wat korrels. Bouw daarna langzaam het groenvoer weer een beetje op tot wat er verdragen kan worden. Let op! groenvoer en dergelijke is een bijvoeding en geen hoofdvoeding!

Tot slot

Franse hangoren zijn super leuke en lieve huisdieren. Bent u van plan er 1 aan te schaffen, zorg dan dat u goed geïnformeerd op pad gaat zodat u het maximale plezier voor u en uw konijn kunt hebben. Koop niet zomaar ergens een franse hangoor maar ga eens kijken bij een fokker, deze kan u ook alle belangrijke informatie geven en wellicht ook hele nuttige tips.
© 2009 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst konijnenrassenHerkomst konijnenrassenZoveel verschillende rassen en zoveel verschillende herkomsten. Vind ze hier allemaal op een rij. Zelf ben ik dagelijks…

Een pup kopen, waar moet ik op letten?Een pup kopen, waar moet ik op letten?Je wilt graag een pup kopen. Toch moet er over een aantal dingen worden nagedacht voor je een pup koopt. Een pup koop je…
Puppy in huis: enkele tips om alles vlot te laten verlopenPuppy in huis: enkele tips om alles vlot te laten verlopenHondenpups. Ze kunnen zo schattig naar je kijken. Ze springen omhoog tegen de tralies van hun hok, geven je een pootje d…
Bronnen en referenties
  • Voor meer informatie kijk een op: www.fransehangoren.com
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.