De Bordercollie

De Bordercollie Aangezien er veel verschillende hondenrassen, en daaronder subrassen bestaan zal het niet vreemd in de oren klinken dat deze rassen allemaal andere eigenschappen hebben. In de hondentak collie is de bordercollie de hond die op de schapen jaagt. Daarnaast staat deze schaapshond bekend als een van de slimste honden die er bestaan.

De Border Collie

De Bordercollie staat bekend als de hond die op schapen jaagt, dit is gedeeltelijk waar omdat de Bordercollie totaal geen agressieve hond betreft. Hij jaagt dus niet echt, maar drijft ze bij elkaar. De meeste baasjes kunnen lezen en schrijven met deze dieren omdat ze zo verschrikkelijk gemakkelijk in de omgang zijn.

De intelligentie

De Bordercollie is dusdanig intelligent dat wanneer een IQ-test zou worden afgenomen hij niet onder zou doen voor een gemiddeld mens. Het is alleen zo dat de hond niet kan communiceren met de mens, anders zou het wel mogelijk geweest zijn om gesprekken op hoog niveau te voeren. Het klinkt misschien vreemd omdat een hond een gezelschapsdier is en omdat de bordercollie bevelen van zijn baas opvolgt. Daarentegen is het juist wel zo dat dit in de aard van de hond zit waardoor hij het niet erg vindt om bijvoorbeeld de hele dag buiten in een hok zit. Sterker nog: de hond vindt het juist lekker om de hele dag zitten te wachten zodat hij zich daarna lekker kan uitleven en aan zijn baasje kan bewijzen wat hij kan. De intelligentie gaat zelfs zo ver dat een bordercollie de gesprekken van mensen onderling volgt. Hij is perfect in staat om mee te luisteren en begrijpen waar het gesprek over gaat. Dit kan soms zelfs al door enkele woorden. Wanneer de hond slaapt, en je fluistert een woord in zijn oor waar hij normaal gesproken op reageert, zal hij dat die keer niet anders doen.

Schapendrijven met bordercollies

De Bordercollie heeft de mogelijkheid om aan wedstrijden schapendrijven mee te doen. Door zijn ranke uiterlijk heeft hij de mogelijkheid en snelheid in huis om aan deze wedstrijden mee te doen. Je ziet bijna nooit andere honden in deze officiële competities die hiervoor worden gehouden. De hond dient een aantal proeven in een wedstrijd te doen. Hier wordt door een jury op een breed niveau naar gekeken. Soms wil het wel eens voorkomen dat de hond tijdens een wedstrijd in zijn enthousiasme een schaap bijt. Hier kan hij niets aan doen omdat dit in de aard van het beestje zit.

Flyball

Dit betreft een iets algemenere tak van hondensport, en hier zijn ook veel verschillende Hondensoorten bij betrokken. Echter, de Bordercollie is bij dit spel goed vertegenwoordigd. Het is de bedoeling dat de hond tijdens een behendigheidsproef een bal bij een machine ophaalt, en deze zo snel mogelijk terug naar zijn baasje brengt.

Eye

De Bordercollie is een hond met eye, dit kan worden beschreven als een enorme fixatie op hetgeen waar hij mee bezig is. De hond kan dan zijn ogen niet afhouden van wat hem heeft geïnteresseerd. Deze honden hebben dit vooral met andere dieren. Schapen brengen het brein van de hond op hol wanneer ze denken te kunnen werken. Dit kan bijvoorbeeld echter ook een konijn, kip of ander pluimvee zijn. Sommige border collies hebben dit juist met auto's of langsfietsende mensen. Deze fixatie kan voor de mens ziekelijk lijken, maar de hond kan hier niets aan doen.

Kameraad

De Bordercollie is een kameraad bij uitstek omdat hij zich heel gemakkelijk in de omgang laat meevoeren. Hij kan goed met kleine kinderen omgaan als hij in huis genomen wordt, en doet alles wat zijn baas van hem verlangd. Deze echte bordercollieliefde zou zelfs dingen bij de hond los kunnen maken dat hij dingen voor zijn baas zou willen doen die eigenlijk onmogelijk zijn.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bordercollie: schaapshondBordercollie: schaapshondEen bordercollie is oorspronkelijk gefokt als schapendrijver. Het is een middelgrote hond en breed inzetbaar voor versch…
De Schotse Border CollieDe Schotse Border CollieDe Border Collie is een snel lerende hond. En ze hebben instinctief een wil om te drijven, bijv. schapen ganzen, koeien…
Aanschaf van een Border collie, wat moet u wetenAanschaf van een Border collie, wat moet u wetenAls fokker van de border collie word ik veel gevraagd wat nu de feiten en de fabels zijn betreft het houden van een bord…
De Border CollieDe Border CollieDe Border Collie, ook wel bekend als Schotse Herdershond, is vooral bekend om zijn beweeglijkheid en intelligentie. Hij…

Het toedienen van huidpreparaten bij dierenHet toedienen van huidpreparaten bij je huisdier kan nog wel eens de nodige problemen opleveren. In dit artikel een vind…
Kwaaltjes bij hondenKwaaltjes bij hondenIedereen die een hond in huis heeft, weet dat die soms kleine kwaaltjes kan hebben. Hier een paar op een rij plus de mog…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.