De reddingshonden

Bij reddingshonden denken mensen vaak aan Sint Bernards. Het is echter een fabel dat de Sint Bernard mensen redde door op de bergen rond te lopen met cognac. Er bestond wel een Sint Bernard genaamd Barry die veel levens heeft gered door mensen uit de sneeuw te halen. Tegenwoordig kan men trainingen volgen om van een huishond een echte reddingshonden. Het is vrijwilligerswerk, maar toch worden de reddingshonden van een training gevraagd om echt speurwerk te verrichten in bijvoorbeeld rampgebieden.

Wanneer kunt u een training gaan volgen?

In principe kunnen alle rassen deelnemen aan de reddingshonden. Echter is het wel belangrijk dat de hond een 'will to please' (graag voor de baas wilt werken) heeft en een goed reukorgaan. Een basset is door zijn lichaam bijvoorbeeld niet zo handig om over puin te lopen, maar heeft wel een ontzettend goed reukorgaan. Van pups af aan kunt u al beginnen met trainen door te zorgen dat de hond gek wordt van een bepaald speeltje, deze kan later namelijk gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een slachtoffer. Het is ook belangrijk dat de hond moedig is en op afstand van de baas kan werken. Om aan de trainingen te mogen meedelen wordt wel verwacht dat de hond gedrag en gehoorzaamheid niveau 1 heeft. In verband met het ingezet worden bij rampen is het verplicht dat het baasje minimaal 18 jaar oud is.

Verschillende onderdelen bij de training

  • puinzoeken - Hierbij worden mensen gezocht tussen puin. Deze trainingen worden meestal gedaan bij gesloopte gebouwen mits er toestemming voor wordt gegeven.
  • vlaktezoeken - Hierbij worden mensen gezocht op een grote vlakte zoals een bos of weiland.
  • waterzoeken - Hierbij worden mensen gezocht in het water. U zult het niet verwachten, maar een hond kan zelfs mensen onder water opsporen dankzij zijn neus.
  • lawine zoeken - In Nederland komt dit uiteraard niet vaak voor maar sommige reddingshonden verenigingen organiseren wel eens dit soort trainingsweekenden/weken. Hierbij moeten de honden personen in de sneeuw zien op te sporen.

De opleiding

Bij de opleiding komt ook theorie kijken voor de mens. Hierin wordt u bijvoorbeeld geleerd om puin in te schatten op instortingsgevaar en ehbo voor dier- en mens. De opleiding duurt gemiddeld als de trainingen en examens goed worden afgesloten 2 en een half jaar. U haalt eerst het diploma basis reddingshond en vervolgens reddingshond - 1. Als u geslaagd bent kunt u ingezet worden door hulpdiensten. Aangezien er verschillende onderdelen zijn wordt er met regelmaat op verschillende plaatsen getraind. De trainingen vinden altijd plaats in de weekenden. Wel moet u zorgen dat als er een ramp gebeurd u direct weg kunt als u opgeroepen wordt. In gevallen van rampen worden de reiskosten meestal wel vergoed door de overheid.

Waarom bij de reddingshonden?

Het is een leuke manier om een betere band met uw hond op te bouwen. U bent beide actief bezig en hebt elkaar nodig. Daarnaast wordt er in teamverband gewerkt waardoor de trainingen ook ten goede komen voor uw sociale contacten. De hond kan bij de trainingen heel goed zijn energie kwijt. Niet alle honden vinden het reddingswerk even leuk, maar als ze het meestal een beetje leuk vinden dan gaan ze er helemaal voor. Daarnaast kunt u zo mogelijk ook levens gaan redden. Het is ontzettend dankbaar werk, maar u moet er wel tegen kunnen aangezien u zich dan in een rampgebied zult bevinden. U kunt dingen zien en meemaken waar in Nederland lastig op te trainen is. Het werk kan dan ook gevaarlijk zijn, maar u bent niet verplicht om naar een ramp toe te gaan. Het is vooral ook een leuke sport/hobby. Toch is het wel heel bijzonder dat u samen met de hond kunt helpen bij een ramp.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reddingshonden, stichting internationale reddingshondengroepReddingshonden, stichting internationale reddingshondengroepDaar waar mensenlevens op het spel staan na een ramp zijn gespecialiseerde honden nodig om vermiste personen, dood of le…
Speurhonden en zoekhondenSpeurhonden en zoekhondenSpeurhonden zijn drugshonden of politiehonden. Een speurhond verricht speurwerk met zijn begeleider en spoort vermiste p…
Honden aan het werkHonden aan het werkAllereerst de algemene geschiedenis van de hond. Uit onderzoek is gebleken dat het qua gedrag het waarschijnlijkst is da…
Klassieke hondensportenVroeger hadden honden een duidelijke taak in en rond het huis. De meeste rassen werden zelfs speciaal voor een bepaalde…

Hondenras: Akita InuDe Akita is een grote hond die werd gebruikt voor de jacht op grote dieren. De Akita komt oorspronkelijk uit japan. De A…
Hondenras: Airedale terriërHondenras: Airedale terriërHet ras de Airedale Terriër is nog niet zo heel lang geleden ontstaan. Het hondenras is namelijk pas ontstaan rond de 19…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.