Reddingshonden, stichting internationale reddingshondengroep

Reddingshonden, stichting internationale reddingshondengroep Daar waar mensenlevens op het spel staan na een ramp zijn gespecialiseerde honden nodig om vermiste personen, dood of levend, op te sporen. Reddingshonden worden bij de stichting internationale reddingshonden groep (IRG) getraind tot een reddingstaak zoals: lijken zoeken, of in het water zoeken of juist overlevenden zoeken na een gasexplosie of na een aardbeving. Tijdens een vermissing van een vermist persoon is het inschakelen van een reddingshond een uitkomst!

Stichting

De stichting Internationale Reddingshonden Groep (IRG) is een rampenhulporganisatie. De stichting zet reddingshonden in, nationaal en internationaal, voor zowel particulieren als voor de overheid en voor hulporganisaties.

Specialisatie

De Stichting Internationale Reddingshonden Groep (IRG) is gespecialiseerd in:
 • Het zoeken naar overlevenden onder het puin na een ramp zoals na een gasexplosie of na een aardbeving,
 • Het zoeken naar vermiste personen in bosgebieden, heidegebieden en in het water.

Samenwerking

De stichting Reddingshonden Groep (IRG) werkt samen met:
 • Brandweer (Nederland),
 • Politie (Nederland),
 • Hulpfonds voor Ontvoerde en Vermiste kinderen (België).

Honden africhten en trainen

De stichting internationale reddingshonden groep (IRG) houdt zich speciaal bezig met het africhten van honden. De honden die worden getraind en afgericht bij de reddingshonden groep worden opgeleid voor specialistische taken en nooit voor meerdere taken tegelijk. Zo zijn er honden die speciaal getraind, opgeleid en afgericht worden als:
 • Lijkenhond, een hond die getraind is om overledenen op te sporen, die zoeken naar dode personen,
 • Waterhonden, een hond die getraind is om in het water te zoeken,
 • Reddingshonden, een hond die getraind is om na een gasexplosie vermiste personen te zoeken of een hond die getraind is om na een aardbeving vermiste personen te zoeken.

Voordeel

Wat is het voordeel dat een hond slechts getraind, afgericht en opgeleid wordt tot een specialistische taak i.p.v meerdere reddingstaken? Als de toekomstige reddingshond getraind, opgeleid en afgericht wordt tot 1 specialistische taak, bijvoorbeeld overlevenden zoeken onder puin, zal de hond betrouwbaardere resultaten boeken dan als de hond getraind is in meerdere reddingsspecialiteiten. De mogelijkheden van de hond dat getraind is in een redding specialisatie is groter.

Opleiding

Reddingshonden en hun begeleiders kunnen ingezet worden in rampgebieden en moeten zoekacties verrichten op rampterreinen. Het is van groot belang van iedereen die zich in een rampgebied bevind, op de hoogte is van gedragscodes en weet hoe te handelen op een rampgebied. De opleiding en training van de stichting internationale reddingshonden groep besteed hier heel veel aandacht aan. De hond en zijn begeleider moeten zich bewust zijn van (bijvoorbeeld):
 • Instortingsgevaar,
 • Gevaar van naschokken,
 • Gedragscodes in rampgebieden,

Maar ook moet de begeleider van de reddingshond kennis hebben van:
 • Elementaire EHBO,
 • Bergingstechnieken en
 • Stress weten te hanteren.

De opleiding bij de stichting internationale reddingshonden groep duurt door deze veelzijdigheid zo´n twee a twee en een half jaar. Na de opleiding zijn de begeleiders van de reddingshonden direct oproepbaar en inzetbaar.

Zoekacties

Steeds vaker staan vermissingen in de schijnwerpers en is het een onderdeel geworden van het dagelijkse nieuws. Reddingshonden bieden professionele hulp bij het opsporen van vermiste personen.

Zoeken van slachtoffers

De getrainde, goed opgeleide en afgerichte reddingshonden van de stichting internationale reddingshonden groep kunnen zeer goed ingezet worden in rampgebieden na explosies of na aardbevingen. Deze honden storen zich niet aan al het lawaai om zich heen, en gaan doelgericht op zoek naar slachtoffers. Zij zijn uitstekend in staat om tijdens de zoekactie andere dieren, levend of dood, totaal te negeren.

Brandweer

Ook de inzet van reddingshonden na gasexplosies kunnen een grote hulp zijn voor de brandweer. Ondanks dat de brandweer weet heeft van de voordelen van de inzet van reddingshonden na een explosie, gebruikt de brandweer, tot nu toe, weinig tot nauwelijks reddingshonden.

Media

Een vermissing is voor familieleden en achterblijvers een groot drama. De stichting internationale reddingshonden groep houdt rekening met de gevoelens van de familieleden en achterblijvers en zal altijd met discretie te werk gaan als een zoekactie met een reddingshond tijdens een vermissing plaats vind. De stichting zal zich altijd terughoudend opstellen tegenover de media, zeker als dat in belang is van het onderzoek naar de vermiste. Over het algemeen mag er van uit gegaan worden dat de stichting reddingshonden groep mededelingen aan de media zal doen via een persmedewerker van de politie of brandweer.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De reddingshondenBij reddingshonden denken mensen vaak aan Sint Bernards. Het is echter een fabel dat de Sint Bernard mensen redde door o…
Opsporing en identificatie vermiste personenSamen met de Gravendienst van de Koninklijke Landmacht, het Korps Landelijke Politiediensten, de Regiopolitie IJsselland…
Wat moet je doen als je kind wordt vermist?Wat moet je doen als je kind wordt vermist?Een kind vermist. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Heel vaak komt het wel weer goed. Maar mensen gaan vaak vooral z…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…

Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Vrij geslachtelijk verkeer bij chimpanseesDe meer open samenleving van de chimpansees is vindingrijker, meer ontspannen en verdraagzamer dan die van de bavianen.…
Bronnen en referenties
 • http://www.reddingshonden.net/
 • http://www.rescuedogs.nl/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.