Castratie bij honden

Het verwijderen van de testikels en bijballen noemen we castratie. Hierdoor worden de zaadproduktie en de hormoonproduktie stopgezet. In het verleden werd castratie bij reuen veel toegepast om te zorgen voor meer vetaanzet. In het begin van de vorige eeuw geloofde men dat hondenvet preventief werkte tegen tuberculose. Hedentendage wordt vastratie vaker gebruikt om ongewenst gedrag van een reu te onderdrukken.

Wanneer castreren?

Zodra een reu volwassen is, kan hij in principe gecastreerd worden. Indien er geen dringende reden is om het te doen, is het niet noodzakelijk. Castratie kan wel een oplossing zijn indien er sprake is van ongewest gedrag. Dit kan bijvoorbeeld zijn: overmatige felheid naar andere reuen, onhoudbaar bij loopse teven, bepaalde kwalen aan de prostaat, een chroninsche voorhuidontsteking of het zogenaamde "rijen" op andere honden of mensen.

Indien de hond agressie vertoond naar andere honden dan is het verstandig om niet te lang te wachten met castreren. Dit gedrag wordt namelijk ook een gewoonte en zal dan ook na een castratie minder snel verminderen.

Hoe gaat het in z'n werk?

De reu zal doorgaans 's ochtends bij de dierenarts gebracht moeten worden. De hond is dan nog nuchter. Hij mag niet gegeten hebben, drinken mag wel. De dierenarts zal de hond vervolgens controleren op een goede gezondheid. Er wordt bijvoorbeeld naar het hart geluisterd in verband met de narcose. Het ligt aan het gewicht van de hond hoeveel narcosemiddel er zal worden gebruikt. Soms wordt er een gasnarcose gebruikt.

Zodra de hond onder narcose is, wordt er wat vacht weggeschoren op de plek tussen de penis en het schrotum. Daarna zal de plek zorgvuldig worden schoongemaakt en gewassen. Daarna wordt er een kleine incisie gemaakt waardoor de testikels naar buiten worden gedrukt. Dan worden de zaadleiders en de bloedvaten afgebonden en de testikels, inclusief de ballen, worden verwijderd. Tot slot wordt de incisie met een paar hechtingen gesloten. Deze hechtingen zullen na ongeveer tien dagen door de dierenarts weer worden verwijderd.

Na de castratie

Wat te doen na de castratie? Eigenlijk niets. Op de dag van de operatie zal de hond nog wat suffig kunnen zijn, maar de volgende dag zal de hond waarschijnlijk alweer de oude zijn. Wel is het belangrijk om de hond niet te vaak aan de wond te laten likken. Deze kan dan gaan ontsteken. Een hulpmiddel om dit tegen te gaan is bijvoorbeeld om de hond een T-shirt aan te trekken. Ook kan je bij de dierenarts een kraag krijgen waardoor de hond er ook niet bij kan.

Na de castratie kan de hond rustiger worden. Het is niet zo dat de hond van een hele actieve hond ineens heel suf wordt. Zolang je net zo actief blijft met daarvoor zal de hond ook actief blijven maar hoogstwaarschijnlijk wel wat rustiger. Castratie is geen garantie dat de hond ook veel rustiger wordt.

Omdat een hond meer kans heeft om dikker te worden na een castratie is het wel raadzaam om opnieuw te kijken naar de hoeveelheid voer die gegeven wordt. Ze zetten het voer na een castratie namelijk makkelijker om in vet. Geef lightvoer of minder voer na een castratie.

Voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

  • De hond wordt minder overheersend en zullen daardoor minder snel gaan vechten met andere reuen.De kans op teelbalkanker is verdwenen.
  • Het verdwijnen van gedrag als weglopen als er loopse teefjes in de buurt zijn (geweest).
  • Het verdwijnen van gedrag als veel snuffelen, kwijlen en het oplikken van urine van teefjes.
  • Het voorkomt in 90% van de gevallen dat peri-anaalkliertumoren terugkomen. Deze zitten rond de anus (niet de 2 anaalzakjes).
  • Meestal verdwijnt de voorhuidontsteking. Dit is een etterige ontsteking van de voorhuid, die bij elke reu aanwezig is.
  • Het voorkom geen prostaatkanker maar de kans op een veel voorkomende goedaardige vergroting van de postaat wel. Deze komt vaak voor bij wat oudere honden vanaf 5 jaar.
  • Agressiviteit tegen andere honden kan verminderen maar castratie is niet altijd de oplossing hiervoor.
  • De hond zal minder geneigd zijn om zijn territorium constant af te bakenen in en buitenshuis.
  • Verminderen van het "rijen" op andere honden, kussens en mensen.

Nadelen

  • Bij de operatie hoort een narcose en dit brengt altijd risico's met zich mee.
  • De hond zet voer makkelijker om in vet en heeft dus meer kans op overgewicht.
  • Gecastreerde reuen kunnen elkaar aantrekkelijk gaan vinden en daardoor elkaar gaan berijden.
  • De vacht kan dikker worden waardoor het meer tijd kost om deze te onderhouden.
  • Indien de gecastreerde reu al wat bang was aangelegd dan kan dit verergeren. Het gedrag kan omslaan in angstagressie.
  • Het kan zijn dat er urine-incontinentie ontstaan. Dit doordat de mannelijke hormonen er niet meer zijn. Overigens kan dit ook ontstaan zonder castratie maar dan op oudere leeftijd.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Castratie/sterilisatie bij hondenCastratie/sterilisatie bij hondenHet is een vaststaand feit dat veel mensen kiezen voor castratie of sterilisatie van hun hond. Bij reuen word dit vaak g…
Wat te doen als uw kat dikker wordt na castratieWat te doen als uw kat dikker wordt na castratieEen veelvoorkomend vooroordeel bij castratie van de kat is dat uw huisdier in gewicht toeneemt. De oorzaak hiervan is ec…
De groei en ontwikkeling van de hondDe groei en ontwikkeling van de hondDe hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moe…

Gevaren huisdier & kerstTijdens de kerst maken we het altijd zo gezellig mogelijk in huis. Heel leuk maar het zorgt wel voor extra gevaren voor…
De chinchilla als huisdierDe chinchilla is een schattig dier om te zien. Het is een knaagdier en zijn 25 tot 35 centimeter lang en wegen 450 tot 7…
Jidaja (36 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.