Kattengedrag: depressie, waar verveling toe kan leiden

In dit artikel worden twee problemen die bij de kat kunnen voorkomen besproken. Verveling en depressie. Aan de éne kant hebben ze weinig met elkaar te maken maar vergis u niet: verveling en een saai leven kan bij de kat voor een langdurige vervelende depressie zorgen.

Depressie

De depressie bij een kat herkenen is erg moeilijk. Daarom wordt deze in eerste instantie vaak niet opgemerkt. Een belangrijke reden is dat de kat niet zo heel erg te koop loopt met haar gevoelens. En zelfs voor de eigenaar is een depressie zeer moeilijk te herkennen. Toch kan een kat net als de mens depressief worden. Een oorzaak voor een depressie kan zijn dat de kat al zo lang bang is dat dit gevoel omslaat naar een depressie. De kat ziet het dan even niet meer zitten. Langdurig lijden kan ook een oorsprong zijn voor een depressie. De kat heeft het dan min of meer opgegeven en weet niet meer om te gaan met haar gevoelens. Vooral de ‘uiterste’ emoties zoals angst maar ook het enthousiasme tijdens een spel zijn moeilijk voor haar. Ze kan hier dan uiteindelijk niet mee omgaan en de depressie is toegeslagen. Dit lijden kan ook van lichamelijke aard zijn. Langdurige pijn bijvoorbeeld.

Zo kan een moederpoes bijvoorbeeld depressief worden, als na de bevalling is gebleken dat al haar kittens doodgeboren zijn. Een langdurige opsluiting of het dier wordt in een hok of kooi gehouden is ook niet echt bevorderlijk. Daarnaast kan het zich ongelukkig voelen overslaan tot depressiviteit.

Je ziet het meestal niet aankomen

Allemaal zaken die moeilijk te herkennen zijn aan de kat. Je merkt misschien eens een keer dat je kat uit zijn ‘hum’ is of dat deze de andere een beetje veel op zijn kop zit. Maar dat hoeft niet meteen te verwijzen naar een depressie. Wanneer je merkt dat een kat al een week uit zijn ‘hum’ is of niet meer wil spelen. Dat kan een (eerste)signaal zijn. Vaak gaat dat dan gepaard met slechter tot niet eten. Het dag en nachtritme kan ook ineens verstoord raken. Zo gaat deze bijvoorbeeld overdag ineens veel slapen en ’s nachts spookt ze uren door het huis. De kat lijkt verder futloos en is niet te motiveren voor een spelletje, in ieder geval niet voor lange duur. Een inactieve kat dus. Al deze factoren lijken logisch en gemakkelijk te herkennen, maar vaak sluipen de signalen langzaam binnen in het leven van uw kat. Zo zal ze niet van de éne dag op de andere dag niet meer eten, slecht slapen en/of ’s nachts gaan spoken. Het gevaar is dat u onbewust bent gaan wennen aan deze veranderingen en ze daarom niet snel herkent. Leer uw kat dus goed kennen! Mocht u de kat verdenken van een depressie breng dan ten eerste een bezoek aan de dierenarts. Laat deze de kat grondig onderzoeken. Is er geen medische oorzaak voor de gedragsverandering? Wanneer ook de dierenarts overtuigd is van de depressie kunt u overgaan tot actie. Misschien krijgt u ondersteunende medicatie maar in de meeste gevallen zal gezocht worden naar de oorzaak van de depressie. Hoe werd de kat depressief. Vaak kan een gedragstherapeute een ondersteuning bieden. Maar meestal weet de eigenaar eigenlijk wel wat het zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld de kinderen zijn uit huis en die speelden altijd met de poes of misschien stierf het vriendje en is er geen maatje meer in huis.

U kunt niet zelf bepalen of uw kat aan een depressie lijdt dit moet echt door de dierenarts vastgesteld worden. Deze zal de kat grondig onderzoeken om uit te sluiten dat de depressie niet is veroorzaakt door een onderliggende medische oorzaak. Daarom moet u als u bovenstaande gedragsveranderingen bemerkt bij uw kat, toch altijd eerst uw dierenarts raadplegen.

Verveling

Omdat verveling vaak een oorzaak van een depressie is, hieronder een paar tips om verveling tegen te gaan:

  • probeer regelmatig liefst een paar uur (!) verdeeld over de hele dag te spelen met uw kat

  • zorg voor een speelkameraadje aan (bouw dit voorzichtig op! Verschuif het probleem van de depressie niet naar een kat die alle agressiviteit zijn territorium moet verdedigen).

  • maak van uw huis een uitdaging voor de kat: zet bijvoorbeeld kartonnen dozen neer. Verplaats ze eens en maak verschillende, bijvoorbeeld een gewone rechtop: een andere op de kop met aan één kant open zodat ze erin kan. Ook gaten in de doos maken waar de poten doorkunnen zijn een leuk spelletje voor de kat.

  • een klim en krabmeubel zijn geen overbodige luxe, maar meer een must. De kat zal er heerlijk in spelen, slapen, klimmen en genieten.

  • als uw kat naar buiten kan, stimuleer dit dan en kies dan in het bijzonder plaatsjes waar bijvoorbeeld vogels zijn te bewonderen in een boom. Hang een pindabol voor de vogels in het zicht (maar buiten bereik) van uw kat. Zorg wel dat één en ander veilig is afgeschermd voor de kat.

  • geef de kat de ruimte om te rennen en te bewegen, gooi eens een balletje de trap af (als dit veilig kan)

  • als afsluiting wellicht het allerbelangrijkste: gun de kat rust en privacy. Bemoei je niet met al haar spelletjes en laat haar lekker in haar eigen wereldje.

Als u een aantal van bovenstaande tips in het wereldje van uw kat kunt toevoegen dan is een kans op verveling grotendeels uitgesloten. En daarmee waarschijnlijk de kans op een depressie verbannen!
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Kattengedrag: stressHet lijkt misschien wel een hype woord, maar ook katten kunnen last krijgen van stress. Het is ook niet iets wat alleen…
Verveling: oorzaak en tipsVerveling: oorzaak en tipsVerveling is een toestand waarbij iemand zich lusteloos voelt, geen interesse toont, gaat hangen en soms zeurt, dreint o…

De chinchilla als huisdierDe chinchilla is een schattig dier om te zien. Het is een knaagdier en zijn 25 tot 35 centimeter lang en wegen 450 tot 7…
Gezonde voeding voor de hondGezonde voeding voor de hondVoorbij zijn de tijden dat honden de resten werden voorgezet, of dat ze zelf hun kostje bij elkaar moesten zien te schar…
Bronnen en referenties
  • http://www.kattengedragstherapie.nl/index.htm
Hoptunaa (55 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.