Een kat nemen: Welk karakter past het beste bij je?

Een kat nemen: Welk karakter past het beste bij je? Als je een kat wilt kopen, dan is de verleiding groot om te gaan voor het uiterlijk. Omdat er zoveel rassen zijn, is er voor iedereen wel een mooie kat te vinden. Toch is het zinvol om vooral ook naar de karaktereigenschappen van een kat te kijken. Om te weten welke karaktereigenschappen bij je passen en welke niet, is het goed jezelf eerst enkele vragen te stellen. De antwoorden geven een beeld van wat je zoekt in een kat en welk type kat daar het beste bij past. Een kat impulsief kopen is niet goed. Je hebt een kat gemiddeld zo'n 12 tot 16 jaar in huis en dan is een weloverwogen beslissing niet onbelangrijk. Het houden van een kat brengt werk met zich mee. Daarnaast is gericht zoeken naar welk type kat er het beste bij je gezinssituatie past belangrijk. Dat wil zeggen dat je na moet denken over welke karaktereigenschappen je in een kat als prettig ervaart en welke niet. Zo kom je tot het ras dat het beste bij je past. Wat je je wel moet realiseren is dat het karakter van een raskat redelijk tot goed te definiëren is, maar dat van de meeste huis- of boerderijkatten lastiger.


Een kat in huis

Het is belangrijk om je, voordat je een kat aanschaft, te realiseren dat een huisdier altijd extra werk met zich meebrengt. Bij het houden van een kat in huis moet je denken aan uiteenlopende zaken zoals:
 • Dagelijks kattenbakken verschonen, wekelijks volledig reinigen.
 • Frequent stofzuigen.
 • Dagelijks droog- en eventueel natvoer geven.
 • Zorgen dat er altijd vers water staat.
 • Als het dier onwel is, bezoek aan de dierenarts brengen en de eventuele verzorging thuis regelen.
 • ‘Ongelukjes’ met eten of uitwerpselen opruimen.
 • Periodiek controleren op ongedierte en/of preventief middelen toedienen.
 • Langharige katten dienen regelmatig gekamd/geborsteld te worden.

Bron: Free Photos, PixabayBron: Free Photos, Pixabay

Aandacht

Aandacht geven aan je kat voelt voor de liefhebber niet als ‘extra werk’, maar het kost je hoe dan ook tijd. Iedere kat heeft affectie nodig. Dat kan de ene keer een aai over de bol zijn of een knuffel en de andere keer wil de kat met je spelen. Het is dus belangrijk dat je daar regelmatig tijd voor neemt.

De ene kat is wat nadrukkelijker in het vragen om aandacht dan de andere kat. Maar aandacht geven aan je kat is hoe dan ook vast onderdeel bij het houden van een kat. Het is een huisgenoot die onderdeel uitmaakt van je gezinssituatie. Het maakt daarbij niet uit of de gezinssituatie met of zonder kinderen, met of zonder een partner of met of zonder andere huisdieren is.

Vragen die je jezelf moet stellen

Iedere kat is een uniek individu. Dat neemt niet weg dat je grosso modo bij raskatten wel een onderverdeling in karaktereigenschappen kunt maken. De verschillen in karaktereigenschappen maken het je makkelijker om voor een bepaald ras te kiezen. Om het karakter van de kat die bij je past beter in beeld te krijgen, is het goed jezelf enkele vragen te stellen, zoals:
 • Wil ik een rustige kat of mag het een nogal aanwezige kat zijn?
 • Wil ik een kat die met kinderen overweg kan of is dat niet relevant?
 • Wil ik een kat die nogal 'babbelt' of heb ik liever een wat stillere kat?
 • Wil ik een kat die graag veel bij me zit en wil kroelen of heb ik dat liever niet?
 • Wil ik een kat kunnen africhten (tot op zekere hoogte) of maakt me dat niets uit?

Raskatten en hun karaktereigenschappen

RasRustigAanhankelijkPratenSpeelsBijzonderheden
PersJAJANEENEEKlimt weinig
Oosters korthaarNEEJAJAJAGoed te trainen
SiameesNEEJAJAJASpeels tot op hoge leeftijd
RagdollJAJANEENEEKinderen prima
Britse korthaarJAJANEENEEKinderen prima + kan langer alleen blijven
Maine coonJAJANEEJAKinderen prima + laat zich trainen
Siberische boskatNEEJANEEJAEenkennig + niet lang alleen laten
Heilige BirmaanJAJANEEJAKinderen prima
Noorse boskatJAJANEENEEKinderen prima + houdt van water
AbessijnNEEJAJAJAKan niet tegen alleen zijn + een echte klimmer

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Pers

De pers is een oud ras en een van de meest populaire. Dat heeft onder meer te maken met het vriendelijke en zachtaardige karakter van deze kat. Ze is aanhankelijk, maar zal zich zeker niet opdringen. Ze heeft ook duidelijk behoefte aan 'eigen tijd' en trekt zich dan graag even terug. De huishouding waar deze langharige kat het het prettigst heeft, is de rustige huishouding. Is het af en toe wat toch drukker in huis, dan is het erg belangrijk dat ze een rustig plekje heeft waar ze zich terug kan trekken.

Natuurlijk kan deze kat ook zo nu en dan even lekker spelen, maar je zult ze vaker luierend op een zelf uitgekozen plekje aantreffen. Het zijn geen klimmers, dus enorme krabpaalconstructies zullen niet veel gebruikt worden.

Oosters korthaar

Dit is een speels en intelligent ras en een van de weinige raskatten die goed te trainen is en commando's op wil volgen. Dit wil overigens niet zeggen dat ze alles doet wat je vraagt. Het blijft immers een kat. Deze extraverte kat is aanhankelijk en zal vaak in je directe omgeving vertoeven. Verder is de oosters korthaar een echte 'babbelaar' te noemen. Ze kan op gezette tijden nogal aanwezig zijn. Ze accepteert geen ‘nee’ en kan zelfs zo nu en dan dominant overkomen. Regelmatig tijd nemen om lekker met haar bezig te zijn, is belangrijk bij dit ras.

Bron: Liliy2025, PixabayBron: Liliy2025, Pixabay

Siamees

De siamees is qua karakter voor een stukje te vergelijken met de oosters korthaar. De siamees en de oosters korthaar hebben deels dezelfde voorouders, alleen zit er bij de oosters korthaar ook nog een mix van andere rassen in de stamboom. Waar de siamees in uitblinkt is haar trouwe en liefdevolle gedrag. Deze kat speelt graag met andere katten en met mensen, maar ze kan zichzelf ook prima vermaken met enkele leuke speeltjes. Dit ras speelt overigens tot op hoge leeftijd.

Ook de siamees staat erom bekend dat het een ‘prater’ is. Ze reageert op jouw stem door te gaan ‘praten’ (terugmiauwen) op verschillende toonhoogtes. Het heeft dus echt iets weg van een gesprek. Aandacht vragen doet ze ook vaak door haar stem te gebruiken.

Ragdoll

Deze intelligente en evenwichtige kat is zachtaardig, gemoedelijk en sociaal. De ragdoll heeft een opvallend relaxte houding en kan zelfs ietwat onderdanig overkomen. Eenkennig is ze absoluut niet. Ze verblijft graag in de buurt van de mens en dat kan zomaar de visite zijn. Komt ze buiten, dan kan ze zomaar met iemand meelopen die aardig tegen haar is.

Verder doet ze het goed in een gezin met (jonge) kinderen en andere huisdieren. Deze kat zal zich nooit opdringen. Ze is net als de pers niet overactief, ze houdt van lekker luieren en spelen doet ze slechts zo nu en dan.

Bron: 3093594, PixabayBron: 3093594, Pixabay

Britse korthaar

De Britse korthaar is populair en qua karakter ietwat te vergelijken met de pers, met name haar aanhankelijkheid en het niet te opdringerig zijn. Meer dan de pers is deze kat ook zeer geschikt voor het gezin. Waar ze weinig behoefte aan heeft is gedragen te worden. Ze staat het liefste met haar vier pootjes op de grond, maar dan wel een beetje in de buurt van de mens. Verder heeft deze kat geen moeite om wat langer alleen te blijven. Deze kat is heel zelfstandig.

Maine coon

Deze grote kat is vriendelijk, aanhankelijk en kan veel hebben. Een eigenschap die met kleine kinderen in een gezin nog wel eens handig kan zijn. De maine coon heeft vrijwel altijd een opgewekt humeur, is speels en intelligent. Voor het laten opvolgen van commando's, tot op zekere hoogte, kan je ook bij deze kat terecht. Verder is het een rustige kat die lekker haar gangetje gaat. Voor een grote kat is haar geluid zeer ingetogen. Ze gebruikt haar stemgeluid ook zeer beperkt.

De meeste katten reageren niet of nauwelijks als je hun naam noemt. Bij de maine coon is dat niet het geval. Noem je haar naam, dan zal ze in de meeste gevallen reageren.

Bron: AllNikArt, PixabayBron: AllNikArt, Pixabay

Siberische boskat

De Siberische boskat is speels, intelligent en een echte knuffelaar. Ze doet het goed in een gezin en ze laat zich niet van de wijs brengen. Als ze ergens behoefte aan heeft, dan eist deze kat de aandacht zonder pardon op. Deze raskat is wel een beetje eenkennig, dus geen allemansvriend die direct het bezoek opzoekt. Verder is het aan te raden deze kat niet te veel alleen te laten. Als je deze kat prefereert maar toch vaker weg bent, dan is een soortgenoot erbij zetten een mogelijke oplossing.

Heilige Birmaan

Deze lieve kat met de leuke witte sokjes is extreem sociaal, zachtaardig en zeer gemakkelijk in de omgang. De heilige Birmaan houdt wel van de aandacht van mensen in haar directe omgeving, maar kan zichzelf ook prima vermaken. Ze is gematigd actief, redelijk speels (tot op hoge leeftijd) en stelt niet echt veel eisen aan haar leefomgeving. Ze doet het uitermate goed met (jonge) kinderen, andere katten en gaat ook prima samen met honden. Het is een geduldige kat, die relatief eenvoudig te houden is.

Bron: Thabisfotowelt, PixabayBron: Thabisfotowelt, Pixabay

Noorse boskat

Deze stevig en stoer uitziende Noorse boskat is door haar afmeting imposant, maar het is ook een enorm zachtaardige en aanhankelijke kat. Het is geen kat van uitersten en ze is uitermate gemakkelijk in de omgang. Ze is lief, rustig, gelijkmatig in haar gedrag en heeft zo nu en dan een speels moment. Dit ras is sociaal en gaat prima samen met jonge kinderen.

Tenslotte is het nogal opvallend dat deze kat, als een van de weinige katten, graag in en om water verblijft. Denk hierbij aan het spelen met water uit de lopende kraan in de keuken of in de douche met het water dat het putje in loopt. Maar ze springt ook zo in een volgelopen bad. Deze kat kan prima zwemmen. Zelfs de vijver in de tuin kan aantrekkelijk zijn voor de Noorse boskat.

Abessijn

Bij dit oude ras is belangrijk te weten dat deze kat niet goed tegen alleen zijn kan. De abessijn is een speels en actief ras, maar wel op de voorwaarden van de kat. Zorg voor voldoende klimmogelijkheden in huis, anders zijn planten en gordijnen niet veilig.

Verder is het een beetje een ondeugende kat, ze wil bijvoorbeeld nog wel eens iets bewust van tafel of van het aanrecht schuiven. Maar door haar innemendheid kan je ook weer niet snel boos op haar worden. Ze is aanhankelijk en verblijft het liefste in de buurt van de eigenaar. Tenslotte is deze kat een 'prater'.

Huis- of boerderijkatten en hun karaktereigenschappen

Een raskat wordt gefokt voor de uiterlijke en innerlijke kenmerken en die zijn dan ook bekend. Bij kittens die geboren worden uit een huiskat heb je meestal veel minder informatie over het karakter. Is een van de ouders een raskat, dan heb je van die zijde informatie. Ken je de andere ouder (huiskat), dan kan je je enigszins een beeld vormen wat voor karaktereigenschappen de kittens mogelijk hebben. Heb je die informatie niet, dan is het een kwestie van afwachten.

Bron: Doanme, PixabayBron: Doanme, Pixabay
De echte boerderijkat is weer anders. Als je een boerderijkat wilt nemen, is het handig te weten vanaf wanneer de jonge katjes met mensen in contact gekomen zijn. Als het katje (nog) niet veel in de buurt van mensen is geweest, is ze meestal nogal terughoudend of zelfs schuw. Waar je een raskat bij zo’n 12 tot 14 weken meekrijgt, is dit bij een huis- of boerderijkatje vaak 6 of 7 weken (soms zelfs jonger, wat overigens niet aan te raden is). In de extra weken dat het kitten van een raskat bij de moeder zit, is het socialiseringsproces in volle gang. Denk hierbij aan het leren omgaan met huislijke omgevingsgeluiden zoals stemmen van andere gezinsleden, de deurbel, de telefoon, de stofzuiger etc.

Dit alles neemt niet weg dat als je in een huis- of boerderijkatje liefde, tijd en energie steekt, je een heel leuke kat in huis kunt hebben. Het karakter bij deze katten is alleen niet altijd direct duidelijk en het is goed je dit te realiseren als je een dergelijk katje in huis haalt.

Tot slot

Voor een kat kies je gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar en het moet dus een bewuste keuze zijn. Het kost je een beetje tijd en energie, maar je krijgt er veel liefde voor terug. De ene kat is wat eigenzinniger dan de andere, maar dat eigenzinnige maakt de kat voor menig kattenliefhebber ook zo’n leuk huisdier.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese KorthaarEuropese KorthaarDe Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de…
Karakter en karaktereigenschappenKarakter en karaktereigenschappenHet karakter bepaalt het denken, voelen en het gedrag van een persoon. Een karakter is voor ieder mens uniek en speciaal…
Kattenrassen: BombayKattenrassen: BombayDe Bombay is afkomstig uit de Verenigde Staten en deze lakzwarte kat met grote goudkleurige ogen heeft wel wat weg van e…
Kattenrassen: Manx (een staartloze kat)Kattenrassen: Manx (een staartloze kat)Het oude kattenras de Manx is afkomstig van het Britse eiland Man. Al eeuwenlang wordt deze kat als huisdier en als muiz…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.