Rashond: papillon

Rashond: papillon Epagneul nain continental papillon is de officiële naam van dit kleine hondje. De meest gebruikte naam is papillon. De oorsprong van het ras ligt in België en Frankrijk. Het betreft een vrij populair rashondje. Het hondje dankt haar populariteit met name aan het aanstekelijk vrolijke karakter. Ook het uiterlijk met de zo typisch vlinderachtig opstaande oortjes ziet er koddig uit. Aan deze oortjes dankt ze de naam papillon, dat vlinder in het Frans wil zeggen. Wat voor ras is het precies en wat zijn de kenmerken van dit ras?

Het ras

Officieel heet dit ras: épagneul nain continental papillon. De oorsprong van het ras ligt in België en Frankrijk. Deze dwergspaniël met de naam papillon, dat vlinder in het Frans wil zeggen, is de meest gebruikte naam voor dit hondje. Ze dankt deze naam aan de relatief grote opstaande vlinderachtige oren waar lange haren overheen vallen. Naast papillon wordt ze in Nederland ook wel vlinderhondje genoemd.

Binnen het ras zijn twee varianten: één met opstaande oortjes en één met hangende oortjes. Verder zien de hondjes er exact hetzelfde uit. De épagneul nain continental papillon heeft de opstaande oortjes en de épagneul nain continental phalene heeft de hangende oortjes. Deze variant is aanmerkelijk minder populair dan de papillon.

Geschiedenis

Vanaf de 12e eeuw waren er kleine spaniëls die niet geschikt bleken voor de jacht. Deze hondjes werden huishondjes en door de dames in de Europese vorstenhuizen vertroeteld. Uit deze feitelijk te kleine spaniëls is het ras papillon voortgekomen. Het duurde tot eind 19e eeuw voordat ook ‘het volk’ dit ras leuk begon te vinden. Overigens is België altijd een voorloper geweest voor wat betreft het houden van dit hondje in meerdere lagen van de bevolking. Dit is anno 2020 nog steeds het geval.

Bron: Jen Smith from USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Jen Smith from USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Uiterlijke kenmerken

Bouw

Dit hondje heeft een normale bouw, maar verhoudingsgewijs dunne pootjes. Het hondje staat hoog op de pootjes en oogt fragiel. Dat is het hondje echter zeker niet. De schofthoogte van de papillon is zowel voor het mannetje als het vrouwtje ongeveer 28 centimeter. Het gewicht van mannetjes en vrouwtjes is wel verschillend, te weten:
  • mannetjes variëren van 3,5 kilogram tot 5 kilogram
  • vrouwtjes variëren van 2,5 kilogram tot 4 kilogram

Kop

Dit rashondje heeft een klein rond kopje met een spits toelopend neusje. De ogen zijn groot en donker. Door de relatief grote opstaande oren die hoog op het kopje staan en de rechte rug, heeft het hondje een ietwat hautaine houding. Dat is het hondje echter zeker niet. De grote opstaande oren zijn voorzien van lange haren.

Vacht

De lange haren zijn glanzend en zijdeachtig van structuur. De haren kunnen ietwat golvend zijn, maar mogen niet echt krullen. Dit ras heeft geen ondervacht.

Er zijn niet zoveel vachtkleuren van dit ras. De basiskleur is eigenlijk altijd wit, aangevuld met:
  • kastanjebruin
  • lichtbruin
  • beige
  • zwart
  • combinatie meerdere kleuren

Genoemde kleuren zijn de meest voorkomende kleuren, maar er is volgens de rasstandaard niet een kleur echt verboden. Met name het kopje en delen van de flanken hebben een van de genoemde kleuren of een combinatie van meerdere kleuren.

Staart

De opvallend grote pluimachtige staart is lang en meestal wit van kleur. Maar de staart mag ook deels de kleur bevatten die op de kop of flanken terugkomt. De pluimachtige staart valt uiteen en rolt deels over het achterste gedeelte van de rug. Sommige mensen noemen de staart ook wel eens waterval, vanwege de wijd uiteenvallende haren. De pluimachtige staart voelt zijdezacht aan.

Het karakter

Het karakter van dit hondje is te omschrijven als blij, levendig en opgewekt. Het hondje is waakzaam maar is geen typisch ‘kef-hondje’. Ze kan zich sterk aan een eigenaar en eventuele andere gezinsleden hechten. Dit ras is uitermate intelligent en laat zich goed trainen.

Dit nogal aanwezige hondje maakt graag onderdeel uit van het gezin. Ze kan soms temperamentvol reageren, maar ze is niet vals. Het hondje is fanatiek en altijd in voor spelletjes, een lange wandeling etc. Met andere huisdieren gaat het prima samen, maar ze is net zo lief alleen bij de mens. In dat laatste geval trekt ze graag de aandacht naar zich toe.

Bron: Papillon.cz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Papillon.cz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Gezondheidsaspecten en verzorging van de papillon

Borstelen

Dit hondje heeft een lange zijdezachte vacht, maar heeft geen ondervacht. Dat wil zeggen dat als je haar dagelijks een eenvoudige borstelbeurt geeft, deze lange vacht voldoende verzorging krijgt. Klitvorming is bij een dagelijkse borstelbeurt relatief eenvoudig te voorkomen. De hond zal de borstelbeurt vaak zelfs als prettig ervaren. Een goede hondenborstel masseert namelijk ook de huid meteen, bovendien levert het haar de zo gewenste aandacht op.

Conditie onderhouden

De meeste kleine (ras)hondjes hebben niet echt behoefte aan flinke lange wandelingen, maar de papillon wel. Het is een actief hondje waar een goede conditie bijhoort. Ze gaat dan ook graag uitgebreid wandelen. Neem wat meer tijd voor (een van) de drie gebruikelijke uitlaatmomenten of maak apart wat tijd vrij om lekker te gaan wandelen met haar.

Specifieke gezondheidsproblemen

De gezondheid van deze hondjes is over het algemeen goed te noemen. De papillon is een niet echt doorgefokt ras en dat levert over het algemeen hondjes op die geen specifieke gezondheidsklachten hebben. Als het hondje al ergens last van kan krijgen, kan het op een gegeven moment een zogenaamde drijvende knieschijf zijn of wat problemen met het gebit. Dit laatste kan je weer voorkomen door het hondje vanaf jonge leeftijd te leren dat de tandjes geborsteld moeten worden. Dit is natuurlijk goed voor iedere hond, maar bij dit ras kan je het speels invoeren en werkt vaak uitermate goed. Het hondje kan zeker zo’n 15 tot 17 jaar oud worden.

Tot slot

Dit kleine intelligente hondje met het vrolijke karakter is ook een nogal aanwezig hondje en kan een aanwinst zijn voor je gezin. Het hondje is altijd overal voor in en laat zich goed trainen. Spelen en lekkere wandelingen maken vindt ze heerlijk, net als altijd in de buurt van de eigenaar vertoeven.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rashonden: Vlinderhondje, een populair schoothondjeRashonden: Vlinderhondje, een populair schoothondjeHet Vlinderhondje is een klein, actief en vrolijk hondje met opvallende oren. Deze oren hebben de vorm van een vlinder w…
Tien kleinste hondenrassen ter wereldHeb je maar een beperkte woonruimte ter beschikking en wil je toch graag een hond om je gezelschap te houden? Of geef je…
Een pup kopen, waar moet ik op letten?Een pup kopen, waar moet ik op letten?Je wilt graag een pup kopen. Toch moet er over een aantal dingen worden nagedacht voor je een pup koopt. Een pup koop je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gvdmoort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89pagneul_nain_continental
  • https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-9/epagneul-nain-continental-papillon/
  • Afbeelding bron 1: Jen Smith from USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Papillon.cz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.