Raskatten: Ocicat, een mooie, nieuwe raskat

Raskatten: Ocicat, een mooie, nieuwe raskat De ocicat is niet een kat die, zoals deze meeste raskatten, ooit in de natuur leefde en een plaats bij de toenmalige bewoner heeft gevonden. Het is een kat die heel bewust gefokt is voor bepaalde kenmerken. Omdat er zoveel raskatten zijn en men altijd op zoek is naar iets ‘nieuws’ is eind jaren 50 een Amerikaanse fokker met verschillende oosters georiënteerde rassen aan de slag gegaan, met als resultaat de huidige ocicat. Waar vindt deze ocicat haar oorsprong en wat voor type kat is de ocicat?

Ocicat, de oorsprong

Deze kat vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten in de late jaren 50 en begin jaren 60. Een kattenfokker kruist daar een siamees met een abessijn. De achterliggende gedachte om deze katten te kruisen, is een zo ver mogelijk doorgevoerde ticked tabby (tekening van de vacht) te realiseren. Het beste kitten uit dit eerste nestje wordt vervolgens opnieuw met een siamees gekruist en daar is de tabbypoint siamees uit ontstaan. In tegenstelling tot wat men verwachtte, zat er ook een prachtig ivoorkleurig katje met goudbruine vlekjes tussen. Het is deze kat die de basis gaat vormen voor wat we heden de ocicat noemen.

Officiële erkenning

Het ras is in de Verenigde Staten al in de jaren 60 van de vorige eeuw officieel erkend. In de jaren 80 kreeg het een kampioenstatus. Het duurde tot 1998 voordat deze ocicat in Europa het predicaat ‘officieel erkende raskat’ kreeg.

Uiterlijke kenmerken

Wat zijn de specifieke uiterlijke kenmerken van deze mooie Amerikaanse kat.

Bron: Grimmcar, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Grimmcar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lichaam en vacht
Qua tekening van de vacht lijkt deze kat zo uit de natuur te komen, maar niets is minder waar. Het is een kat die heel bewust gefokt is. Het gevlekte patroon (de vlekjes hebben gemiddeld de afmetingen van een duimafdruk) is kenmerkend voor deze kat en kent de volgende kleurvariëteiten, te weten:
  • tawny/zwart gevlekt
  • chocolade gevlekt
  • cinnamon/kaneelbruin gevlekt
  • blauw/grijs gevlekt
  • lilac/lila gevlekt
  • fawn/beige gevlekt

De fawn kat kent weer een drietal varianten van beige tot ivoor en we noemen dit een verdunde kleur. Overigens zijn alle genoemde kleuren er ook met een zilverkleurige basis. Als de tekening niet gevlekt is zoals de raskenmerken voorschrijven, dan is het geen kat waarmee verder gefokt gaat worden. Het komt namelijk wel eens voor dat er kittens geboren worden met één kleur of met andersoortige vlekken.

De vacht is kort en vol. Dit maakt dat de haren dicht tegen elkaar aanliggen en de vacht zacht, satijnachtig aanvoelt, met een mooie glans. Qua verzorging is af en toe borstelen meer dan voldoende.

Deze kat heeft een relatief lang gestroomlijnd en krachtig lijf met middelgrote gespierde poten. Door de sierlijke loop met het lange lijfje, lijkt de kat lichter dan ze daadwerkelijk is. Het gewicht van de poes varieert van 3,5 kg tot 5 kg en de kater varieert van 6 kg tot wel 8 kg. Tenslotte heeft de kat een middellange staart die een beetje taps toeloopt.

Kop

De kop van de ocicat is wigvormig en heeft een lichte glooiing bij de neusrug. De kat heeft een stevige kin en géén over- of onderbeet. De ogen geven een alerte blik weer. Ze zijn amandelvormig en relatief groot. De ogen staan ver uit elkaar. De kleur van de ogen is meestal groen of amberkleurig. Op blauw na mogen andere tinten, zoals goud of koperkleurig, ook binnen de rasstandaard.

De oren zijn in verhouding tot de kop relatief groot, met een brede aanzet laag op de kop en in een vloeiende lijn naar de punt lopend. Op de punt zitten de zogenaamde pluimpjes. Qua stemgeluid kan deze kat zich zeker laten horen, maar ze heeft minder volume dan de erg spraakzame siamees.

Bron: T. Bjornstad, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: T. Bjornstad, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Karakter

Het karakter van deze kat kenmerkt zich door een actieve en ietwat nieuwsgierige aard. De kat is speels en erg sociaal. Ze vertoeft graag bij mensen en is uitermate vriendelijk en aanhankelijk te noemen. De ocicat heeft er moeite mee lang alleen te zijn. Als je overdag buitenshuis bent, dan kan een andere kat erbij zetten, een oplossing zijn. Realiseer je alleen wel dat de ocicat ook graag de baas is en naar andere katten vrij dominant kan overkomen.

In de gezinssituatie doet deze kat het goed en ze kan veel van kinderen hebben. Haar aanpassingsvermogen is groot en als je de kat al hebt voor er bijvoorbeeld kinderen geboren worden, dan zal ze zich zonder meer aanpassen als er eenmaal kinderen zijn. Dit geeft zelden problemen.

Gezondheidsaspecten

Of er gezondheidsproblemen zijn is bij een relatief nieuw ras altijd lastig te zeggen. De katten zijn er in grote aantallen pas vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw. Het heeft er echter alle schijn van dat er vooralsnog géén ras specifieke klachten of aandoeningen te bespeuren zijn bij de ocicat.

Kitten kopen

Als je geïnteresseerd bent in een kitten, doe dit dan bij voorkeur via de rasverenigingen. De kans dat je niet met een malafide fokker te maken hebt, is op deze wijze groter. Blijf wel alert en neem de omgeving waar je gaat kijken voor een kitten goed in je op. Toets op enkele zaken die echt relevant zijn, zoals:
  • Kittens moeten normaal in huis rondlopen (geen apart achteraf hok o.i.d). Socialisatie is vanaf jonge leeftijd erg belangrijk.
  • De moederpoes moet in de buurt van haar kitten(s) zijn. Als er ook andere poezen rondlopen, dan is dat prima.
  • Kittens moeten er goed verzorgd uitzien. Let op schone oogjes, geen korstjes op kopje of lijfje en een schoon kontje.
  • In huis en specifiek in het nest waar de kittens met de moederpoes verblijven, moet het schoon en verzorgd zijn.
  • Hoewel ieder kitten weer anders is, moet deze niet angstig wegkruipen bij het zien van mensen, maar je eerder tegemoet treden.
  • Laat de fokker met enthousiasme over het ras en het nest vertellen. Dat zegt iets over de gedrevenheid als fokker om gezonde nestjes te leveren en over te dragen aan nieuwe baasjes.

Informatie, contract en stamboom

De fokker moet je van informatie voorzien over het ras. Dat wil zeggen in ieder geval een contract waarin is opgenomen wat je van elkaar mag verwachten, eventueel aanvullende informatie en de stamboom van het kitten. Fraude kan altijd, maar de kans op een niet doorgefokte kat wordt met een stamboom wel groter, zeker als je een gedreven fokker hebt die het ras hoog in het vaandel heeft.

Verder moeten kittens de volledige inenting hebben (en niet alleen een eerste kittenspuitje), alsmede een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Het spreekt voor zich dat het kitten schoon en zonder vlooien meegegeven wordt. Meestal krijg je wat voer mee, zodat het eventueel switchen naar een eigen merk wat soepeler verloopt. Kittens moeten minimaal tot 12 weken bij de moeder blijven, daarna mogen ze naar de nieuwe woonomgeving.

Tot slot

Als je van een lieve, speelse, ietwat nieuwsgierige en enthousiaste kat houdt die er heel natuurlijk uitziet, dan is de ocicat bij uitstek geschikt. Deze sociale kat doet het prima in de gezinssituatie, maar houdt niet van langere tijd alleen zijn. Het is zonder meer een leuke kat!
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amerikaans kattenras uit siamees en abessijn: de ocicatAmerikaans kattenras uit siamees en abessijn: de ocicatDe ocicat is een vrij nieuw ras en is afkomstig uit Amerika. Het is ontstaan door het kruisen van een siamees en een abe…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Raskat: AbessijnRaskat: AbessijnDe abessijn is een prachtig oud kattenras, een ras dat al heel lang naast de mens leeft. Een mooie, natuurlijkogende kat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tom Bjornstad, Norway (ToB), Wikimedia Commons (CC0)
  • http://www.meulicats.nl/ocicatinfo.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ocicat
  • https://www.royalcanin.nl/ocicat
  • Afbeelding bron 1: Grimmcar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: T. Bjornstad, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.