Egel als huisdier: benodigdheden en verzorging
Een egel als huisdier houden, wordt steeds populairder. In Nederland mag er maar één soort als huisdier gehouden worden: de Afrikaanse witbuikegel. Zoals de naam al zegt leven deze egels in Afrika, ze zijn voornamelijk Savanne-bewoners. Het zijn nachtdieren en ze gaan dus 's nachts op pad om voedsel te zoeken. Dit doen ze alleen, want het zijn solitaire dieren en zoeken dus alleen een partner om voort te planten. De moeder zorgt alleen voor de kinderen. Als ze 's nachts naar voedsel zoeken, rennen ze veel en uiteindelijk vinden ze weer een nieuw plekje om overdag te gaan slapen. Hoe verzorg je deze actieve diertjes en wat heb je daar allemaal voor nodig?
Huisvesting voor de egel
Afrikaanse witbuikegels zijn solitaire dieren en leven dus van nature alleen. Als je toch twee egels in één hok wilt houden, kunnen dit het beste twee vrouwtjes zijn. Met twee mannetjes is er een grote kans dat ze gaan vechten en met een mannetje en een vrouwtje is er natuurlijk een grote kans dat ze jongen krijgen. Verder zijn de temperatuur, het hok en de inrichting belangrijk.
Temperatuur
Het belangrijkste van de huisvesting is de temperatuur; deze mag niet onder de 15 graden Celsius en niet boven de 30 graden Celsius komen. Onder de 15 graden Celsius kan de egel namelijk in winterslaap gaan, wat niet aan te raden is in gevangenschap. Boven de 30 graden Celsius kan de egel oververhit raken. In beide gevallen kan de egel overlijden, een goede temperatuur is dus heel belangrijk. De beste temperatuur ligt overdag rond de 25 graden Celsius en 's nachts rond de 20 graden Celsius. Het is aan te raden een thermometer in het hok te hebben om dit goed te kunnen controleren.
Het hok
De egel moet gehouden worden in een hok met gladde wanden, zodat de egel niet kan gaan klimmen en zichzelf daarmee kan bezeren. Er moet voldoende ventilatie zijn in het hok, maar je moet natuurlijk niet te veel warmte verliezen. Een rooster is dus de beste optie. Belangrijk is dat de egel nooit op de tocht mag staan, daar kunnen ze niet tegen. Het hok van een egel moet vrij groot zijn, omdat ze zulke actieve diertjes zijn. Je kunt uitgaan van minimaal 100 cm bij 50 cm. Het hok moet verwarmd worden met een warmtelamp en deze moet dus ook in het hok kunnen. Naast temperatuur is ook licht heel belangrijk. De egel moet ongeveer een cyclus hebben van 12 tot 14 uur licht en 10 tot 12 uur donker. Ook dit is te regelen met lampen en eventueel met het donker en licht maken van de ruimte waar het hok van de egel zich bevindt.
Terrarium
De beste optie, die aan alle eisen voldoet, is een terrarium. Een terrarium heeft nog meer voordelen. Zo is het hele terrarium van glas, dus je kunt de egel goed zien. Ook zitten er schuifdeuren aan de voorkant van het terrarium, wat schoonmaken heel makkelijk maakt. Als je toch voor een ander hok gaat, zorg dan wel dat aan alle eisen wordt voldaan.
Inrichting
Het is goed om de inrichting van het hok zo nu en dan te veranderen. Zo kan de egel steeds opnieuw op onderzoek uitgaan en gaat hij zich minder snel vervelen. Bij het inrichten moet er gekozen worden voor een goede bodembedekking en de juiste voorwerpen.
Bodembedekking
Allereerst: de bodembedekking. Deze mag niet stoffig zijn, sterk ruiken of samenklonteren en moet goed absorberen. Fijne beukensnippers zijn het beste, maar deze zijn vaak wel aan de dure kant. Je kunt ook zaagsel, hooi, stro of kattengrind gebruiken. Hierbij moet wel op een aantal dingen gelet worden. Zaagsel is vaak stoffig en daarom minder geschikt. Als er toch zaagsel gebruikt wordt, is het beter om zaagsel van loofhout te gebruiken dan zaagsel van naaldhout. Met hooi en stro kan het voorkomen dat de egel vast komt te zitten, zorg dus dat dit niet kan gebeuren door het hooi of stro goed uit elkaar te trekken en voor de dunnere variant te gaan, zodat de egel zich los kan trekken als dit nodig is. Kattengrind heeft soms de neiging om wat samen te klonteren, probeer samengeklonterde delen zo snel mogelijk uit het hok te halen.
Voorwerpen
Naast een goede bodembedekking zijn er nog een aantal voorwerpen die niet aan de inrichting mogen ontbreken. De egel heeft altijd een schuilplek nodig, het liefst meerdere. Een schuilplek moet zo groot zijn dat de egel zich kan bewegen, maar niet te groot, want dan voelt de egel zich niet veilig. Ook heeft de egel een rad nodig waar hij in kan rennen, omdat ze in de natuur ook veel afstand afleggen. Het rad moet wel groot genoeg zijn, anders kan de egel zijn rug bezeren. Het rad moet daarom een diameter van minimaal 30 cm hebben. Om er zeker van te zijn dat de egel zijn rug niet bezeert, kun je ook voor een schotelvormig rad kiezen, deze neemt wel meer ruimte in beslag. De egel heeft natuurlijk ook een drink- en eet-bakje nodig. Deze moeten laag zijn, zodat de egel er goed bij kan. Ook moeten ze stevig zijn, zodat de egel ze niet makkelijk omstoot. In plaats van een drinkbakje kun je ook een drinkflesje gebruiken, maar niet alle egels snappen hoe ze daaruit moeten drinken. Verder is het optioneel om speeltjes in het hok te leggen, zoals een pingpongbal of een geknipte wc-rol.
Voeding
Er bestaat geen voer dat speciaal samengesteld is voor de Afrikaanse witbuikegel. Het egelvoer dat in de winkels ligt, is eigenlijk voor de Europese egel en er zitten veel granen en vetten in, soms zelfs suiker. Je kunt dit voer wel gebruiken, maar het is beter om het in combinatie met kattenbrokjes te geven. Naast de standaard voeding kun je ook meelwormen, krekels, sprinkhanen en fruit geven. Als je insecten geeft, moeten dit wel speciaal gekweekte insecten uit de winkel zijn. Zelf gevangen insecten kunnen insecticiden of parasieten bevatten. Als extraatje kan ook een stukje hardgekookt ei, ongekruid, gekookt vlees, dode nestmuisjes of vochtig honden-/kattenvoer gegeven worden. Geef geen melkproducten, egels zijn namelijk lactose-intolerant en krijgen er diarree van. Ook pinda's kunnen gevaarlijk zijn: ze kunnen schimmels bevatten die giftige stoffen afgeven die de lever aan kunnen tasten.
Verzorging van de egel
Een egel heeft veel verzorging nodig. Voor het welzijn van de egel is het natuurlijk belangrijk dat hij goed verzorgd wordt. Als dit niet wordt gedaan, kan de egel ziek worden. Let daarom op het schoonmaken van het hok, het wassen van de egel en zaken waarvoor je (misschien) langs de dierenarts moet.
Schoonmaken
Egels hebben natuurlijk iedere dag vers eten en water nodig. Daarnaast moeten iedere dag de ontlasting en natte plekken uit het hok gehaald worden, anders gaat het hok snel stinken. Tijdens het rennen in het rad laat de egel vaak alles lopen, waardoor het rad snel vies wordt en ook (bijna) iedere dag schoongemaakt moet worden. Het hok moet minimaal één keer in twee weken helemaal schoongemaakt worden.
Wassen
Naast het hok, moet ook de egel zelf schoongemaakt worden. De egel loopt door zijn eigen ontlasting en vuil blijft makkelijk tussen de stekels hangen. De egel kan in bad gedaan worden door een teiltje met een klein laagje lauw water te vullen. De egel moet er makkelijk in kunnen staan, zonder met zijn hoofd onderwater te komen. Het is aan te raden op de bodem een handdoek of washand te leggen. De egel kan dan niet uitglijden en veegt meteen zijn eigen voeten schoon. Wel moet erop gelet worden dat er geen draden van de handdoek of washand loszitten, omdat ze egel daar aan vast kan blijven zitten met zijn pootje. Voor het wassen van de egel kan shampoo voor kittens gebruikt worden. Zorg dat er geen shampoo in de ogen komt en maak de stekels helemaal schoon met een borsteltje of tandenborstel. Na het bad moet de egel helemaal droog zijn voordat hij terug het hok ingaat, anders kan hij ziek worden.
Dierenarts
Egels moeten ontwormt worden. Ze krijgen levende wormen te eten en kunnen hierdoor eitjes binnenkrijgen. Een dierenarts kan de egel ontwormen. Als je het zelf doet, kun je het beste een product voor kittens gebruiken. De nagels van de egel kun je het beste laten knippen door een dierenarts, egels vinden dit namelijk niet leuk, wat het heel moeilijk maakt. Als het wel zelf lukt, kun je het natuurlijk ook gewoon zelf doen. Het is verstandig om de egel regelmatig te wegen, bijvoorbeeld wekelijks. Zo merk je het snel als de egel afvalt of juist aankomt. Als een egel afvalt, kan het betekenen dat hij ziek is en moet je naar de dierenarts. Als een egel aankomt, kan hij overgewicht krijgen. Egels met overgewicht kunnen vroegtijdig sterven. Als je egel overgewicht heeft (of krijgt), geef hem dan wat lichtere voeding en laat hem meer bewegen.
Aandacht
Als je wilt dat je egel tam wordt, zul je hem veel aandacht moeten geven. Pak hem iedere dag even op, zodat hij aan jou en jouw geur kan wennen. Laat hem spelen en geef hem wat lekkers, bijvoorbeeld wormen. Zo gaat hij jouw geur associëren met leuke dingen. Ook is het verstandig om hem iedere dag op hetzelfde tijdstip op te pakken, zodat er een ritme gecreëerd wordt. Je kunt een gedragen t-shirt in zijn hok neerleggen, zo went hij ook aan jouw geur als hij in zijn hok zit. Natuurlijk kan ook een tamme egel schrikken en zijn stekels uitzetten of een bolletje vormen, dit zal even prikken. Dit maakt een egel minder geschikt als huisdier voor kinderen.