Onzindelijkheid bij volwassen honden

Onzindelijkheid bij volwassen honden Het zindelijk worden van een hond is een proces. Als je net een puppy in huis hebt, zal hij moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving en nog niet begrijpen dat het de bedoeling is dat hij zijn behoefte buiten doet. Ook kan het voorkomen dat volwassen honden, die al wel een periode van zindelijkheid hebben gekend, toch opeens weer in huis plassen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Waarom plast je hond weer in huis? En wat kun je doen om dit gedrag tegen te gaan?

Medische oorzaken voor onzindelijk gedrag

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het feit dat je hond onzindelijk is. Het is raadzaam om, voordat je allerlei dingen gaat proberen om je hond weer zindelijk te krijgen, uit te sluiten dat er sprake is van een medische oorzaak. Wanneer je hond zindelijk was en van de een op de andere dag opeens zijn urine laat lopen, ga dan langs bij de dierenarts, leg het probleem uit en laat je hond nakijken op onder andere:
  • Suikerziekte
  • Blaasontsteking
  • Nierproblemen
  • Beknelde zenuwen
  • Baarmoederontsteking
  • De ziekte van Cushing

Als blijkt dat je hond kerngezond is, heeft het ongewenste urineverlies een andere oorzaak. Nu kun je je gaan richten op de oorzaak en een aantal oefeningen om het gedrag van je hond te beïnvloeden, zodat hij het plassen binnenshuis weer afleert.

Aandacht

Als je je hond bestraft of toespreekt wanneer hij in huis heeft geplast, zal hij dit zien als een vorm van aandacht. En aandacht, positief of negatief, is aandacht. Om opnieuw aandacht te krijgen, kan hij het in huis plassen hiervoor inzetten.

Je doet er verstandig aan om totaal niet te reageren wanneer je hond in huis zijn behoefte heeft gedaan. Verspil er geen woorden aan, bestraf hem niet en ruim het gewoon op, alsof er niets aan de hand is. Je hond zal leren dat in huis plassen geen manier is om jouw aandacht te krijgen.

Angst/onzekerheid

Sommige honden zijn zeer aanhankelijk en gevoelig voor veranderingen. Wanneer er iets ingrijpends verandert in het leven van de hond, zoals een verhuizing of de komst van een baby, kan hij weer terugvallen in onzindelijkheid. Jij bent als zijn baasje druk bezig met andere zaken en de hond voelt dit aan. Hij kan bang zijn dat hij er niet meer toe doet.

Wat in geval van angst- en onzekerheidplassen een oplossing kan bieden, is ondanks alles toch tijd te schenken aan je hond. Neem de tijd om met hem te spelen of maak een flinke wandeling met hem. Schenk hem aandacht en blijf dingen met hem ondernemen.

Territorium afbakenen

Vooral bij ongecastreerde reuen wil dit probleem nog wel eens voorkomen, maar ook teven kunnen markeren. Door hun poot op te tillen en tegen de muur of een meubelstuk te plassen, kunnen ze hun territorium afbakenen. Hier spelen zowel sociale als hormonale factoren een rol.

Het is natuurlijk voor honden om via hun urine een bepaald terrein als hun territorium te markeren. Uit onderzoek blijkt dat bij 67% na castratie het probleem aanzienlijk vermindert of zelfs helemaal verdwijnt. Verder komt dit gedrag ook voort uit onzekerheid en onduidelijkheid over het leiderschap binnen de groep. Om de oorzaak van het probleem aan te pakken, is het aan het baasje om voor goed leiderschap te zorgen, zodat er voor de hond geen onduidelijkheid hierover bestaat.

Opwindingsplassen

Wanneer een hond een volle blaas heeft en erg enthousiast is, kan het moeilijk voor hem zijn om de controle over de sluitspieren in de blaas te houden, met als gevolg dat hij bijvoorbeeld tijdens het begroeten van zijn baasje of tijdens het spelen zijn urine laat lopen.

Zorg bij het probleem opwindingsplassen dat je eerst je hond hebt uitgelaten, voordat je wild met hem gaat spelen. Laat hem na afloop van het spel ook nog een keer uit. Je kunt ook buiten met je hond spelen. Dan is het niet erg als hij het laat lopen. Zorg ook dat als je thuiskomt, nadat je bent weggeweest zonder je hond, dat je niet ingaat op het extreem enthousiaste gedrag van je hond als hij je weer ziet. Begroet hem rustig en ga gelijk met hem naar buiten om ongelukjes te voorkomen.

Algemene adviezen

  • Laat je hond minimaal om de paar uur uit
  • Beloon je hond uitbundig wanneer hij buiten zijn behoefte heeft gedaan
  • Zorg dat het uitlaten een leuke bezigheid wordt
  • Keer niet direct terug naar huis als je hond zijn behoefte heeft gedaan. Hij zal buiten plassen gaan associëren met weer naar huis gaan
  • Straf je hond niet wanneer hij een ongelukje heeft. Dit kan het angstig en onzeker maken en dit verergert het probleem
  • Duw absoluut niet de neus van de hond in de urine als hij in huis heeft geplast. Ten eerste werkt deze methode niet en ten tweede is het schadelijk voor het reukorgaan van de hond.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Kittens en onzindelijkheidKittens en onzindelijkheidJaarlijks worden er in Nederland miljoenen kittens geboren, van verschillende rassen met verschillende kleuren. Helaas z…
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…

Overwegingen bij het nemen van een hondOverwegingen bij het nemen van een hondHonden zijn de meest in huis genomen dieren ter wereld. Vaak nemen mensen de viervoeter in huis voor gezelligheid en ext…
Voor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanVoor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanHondentrainer Cesar Millan is internationaal bekend met zijn shows en televisie-uitzendingen van ‘The Dog Whisperer’ (de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JanDix, Pixabay
  • http://www.hondenwoordenboek.nl/verzorging/mijn-volwassen-hond-plast-in-huis/
  • http://www.hondenzorgverzekering.nl/ziekteverschijnselen/hond-plast-in-huis
  • http://admicare.home.xs4all.nl/praktijk/zamenhofdreef/info%20hond/zinderlijkheid%20hond.html
  • http://www.dogweb.nl/gedrag/binnenplassen.html
  • http://www.puppyplaats.nl/honden-tip/97/Waarom-plast-mijn-hond-opeens-in-huis.html
  • http://www.hondenadvies.be/index.php/page/index/66/mijn-hond-wordt-niet-zindelijk!/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.