Overwegingen bij het nemen van een hond

Overwegingen bij het nemen van een hond Honden zijn de meest in huis genomen dieren ter wereld. Vaak nemen mensen de viervoeter in huis voor gezelligheid en extra bescherming. Tevens brengt de hond veel bezigheden met zich mee en zorgt het voor voldoende buitenshuise wandelingen. Echter komen veel honden in het asiel terecht ter gevolgen van overhaaste beslissingen, misgelopen thuissituaties, agressief gedrag of financiële moeilijkheden. Het is voor u en uw eventuele toekomstige viervoeter belangrijk om allereerst grondig de consequenties en afwegingen van een hond door te nemen.

Inhoud


Hondensoort

Het is noodzakelijk om allereerst goed de verschillende hondensoorten aandachtig door te nemen. Er zijn honderden boeken over de verschillende hondensoorten, te koop en te leen. Deze boeken kunt u zowel doorbladeren om te weten te komen welke honden qua uiterlijk u aanspreken, maar veel belangrijker, er wordt ook bij elke hondensoort vermeld hoe de hond reageert op andere honden, kinderen, maar ook of de desbetreffende hond zeer actief en speels is of lui en sloom, of de hond veel beweging nodig heeft of juist niet overbelast mag worden aangezien hij zwakke heupen heeft. Of de hond leergierig of ondeugend is. Dit zijn allemaal onderwerpen die vooraf al enigszins vaststaan, wat erg fijn is, omdat indien u kleine kinderen heeft, graag een hond wilt die vriendelijk omgaat met deze kinderen.

Het gebeurt helaas frequent dat mensen een totaal ongeschikte hond in huis nemen, bijvoorbeeld veel te actief en sterk, waardoor het uitlaten een hels karwei wordt. Of zeer moeilijk op te voeden, waardoor de hond eerder het baasje uitlaat dan andersom. Het is dus volstrekt noodzakelijk van tevoren goed voorbereidingswerk te verrichten wat betreft het uitzoeken van de hond. Pas het hondenras aan op de wensen maar ook op de situaties thuis (weinig/veel thuis, weinig/veel tijd, wel/niet kinderen)

Betrouwbare fokker

Een betrouwbare fokker is evenmin zo belangrijk. Niemand wil een doorgefokt hondenras in huis nemen, waarbij de bijkomende gevolgen niet te overzien zijn. Tevens geven goede hondenfokkers eerlijk advies of u wel of niet geschikt bent voor het hondenras. Dit onderdeel onderscheidt eerlijke en onbetrouwbare fokkers. Als fokkers in de gaten hebben dat een gezin totaal niet overweg kan met dit hondenras, dan is het aan hen om hier ook wat over te zeggen. Fokkers die graag geld zien, verzaken wat dit betreft. De eventuele gevolgen kunnen voor u en voor de hond ontzettend vervelend zijn. Let daarom goed op of het gedrag en werkwijze van de fokker waarmee u in zee wilt gaan als betrouwbaar overkomt.

Genoeg tijd

Een hond kost veel tijd. Honden moeten minimaal driemaal daags uitgelaten worden, ze moeten verzorgd worden, ze moeten eten, ze moeten spelen, ze gaan meestal op puppycursus voor een geslaagde opvoeding en er moet regelmatig het nodige in huis worden gehaald voor het trouwe beestje. Het is daarom ook belangrijk van te voren af te wegen of u wel genoeg tijd heeft om voor de hond te zorgen. De meeste hondenrassen zijn gezelschapsdieren en willen dus ook graag bij hun baasje(s) zijn. Het is dus belangrijk dat een hond niet de hele dag alleen zit. Uiteraard kan het eens voorkomen dat u een dag een langere periode niet thuis kan zijn, maar zorg er voor het algemeen voor dat er verspreid op de dag genoeg gezelschap aanwezig is voor de hond.

Consequent

Consequentie is erg belangrijk voor de hond. Dit is voornamelijk toepasbaar voor huizen waar de hond met meerdere baasjes te maken heeft. Alle baasjes dienen dezelfde regels en grenzen te stellen, zodat de viervoeter duidelijk weet wat wel en niet toegestaan is. Als het ene baasje wilt dat de hond niet de slaapkamer in komt, maar het andere baasje staat dit wel toe, dan is het onduidelijk voor een hond wat wel of niet mag en daar kunnen vervelende situaties van ontstaan. Tevens is het belangrijk vaste ritmes aan te houden, zodat de hond weet wat er te wachten staat. Rond vaste periodes wordt er een loopje met de hond gemaakt, na het ontbijt en avondeten krijgt de hond direct te eten. 's Ochtends mag de hond spelen in de tuin et cetera.

Ook moet er gerealiseerd worden dat de hond, hoe dan ook, verzorgd moet worden. Dat betekent dat als het de hele dag regent of wanneer je erg moe bent, toch de deur uit moet om de hond een gooi te geven. Het in huis nemen van een hond vergt dus enige discipline en consequentie voor een goede opvoeding, duidelijke regels en prettige omgang. Zo weet de hond en zijn baasje waar ze aan toe zijn.

Thuissituatie

Voldoende ruimte

Ook voldoende bewegingsruimte is zeer belangrijk om naar te kijken. Indien u geen tuin heeft, dient de hond langer uit gelaten te worden aangezien het niet gemakkelijk naar buiten kan. Is er in de omgeving een gebied waar de hond is toegestaan (al dan niet aan de lijn) of niet. Indien u midden in de stad woont, waarbij er in de directe omgeving geen bomen of parken te vinden zijn, dan wordt het u sterk afgeraden een hond te nemen. Honden blijven dieren en die willen zo nu en dan kunnen scharrelen tussen de bomen, in het gras, lopen door de planten et cetera. Wilt u toch graag een hond, maar woont u in een stedelijk gebied zonder natuur, dan is het ook verstandig een hond te nemen die niet veel beweging vereist. Daarnaast is het een mogelijkheid om tijdens vrije dagen of avonden even naar het strand of bos te rijden waar de hond zich even kan uitleven.

Kinderen

Indien de hond terechtkomt in een gezin met jonge of wat ouderen kinderen is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het uitzoeken van het hondenras. Sommige honden zijn onvriendelijk tegen kinderen en dit kan tot nare situaties leiden. Tevens is het belangrijk rekening te houden met het gedrag van op ontdekking uit zijnde kinderen tegenover de hond. Sommige honden houden er niet van klem geknuffeld te worden of willen graag zo nu en dan met rust gelaten te worden. Tevens is het ook belangrijk dat kinderen goed overweg kunnen met de hond, zeker gedurende de opvoeding. Wanneer kinderen met puppy's stoeien en het toegestaan dat de puppy veel hapt, zal de hond ook happerig zijn als hij/zij groot is. Verschil is wel dat de hond dan ontwikkeld is, groter en beschikt over scherpere tanden en grotere spieren. Kinderen kunnen dan nog kwetsbaar zijn en de viervoeter kan dan kinderen, zonder dat hij/zij zich van enige kwaad bewust is, pijn doen.

Laat de kinderen dus ook consequent en duidelijk optreden. Houd er ook rekening mee dat honden groter en sterker worden.
Tevens zijn honden meestal spanningsgevoelig. Het is belangrijk dat de hond in een enigszins rustige, kalme omgeving terechtkomt, als het dus regelmatig onrustig is in huis, door werkdruk, ondeugende kinderen of ruzietjes, kan de hond zelf ook erg onrustig en vervelend worden. Uiteraard staat het gezin wel is onder spanning of is er een akkefietje, maar houd er rekening mee dat honden hier ook gevoelig voor zijn en hier ook stress van ondervinden.

Langere termijn

Voordat u een hond neemt, is het belangrijk rekening mee te houden hoe u er over 5/10 jaar voor staat. Uiteraard is het onzeker welke wendingen in het leven gaan plaatsvinden. Maar er moet rekening gehouden worden met eventuele grote veranderingen zoals veranderende financiële situatie (zie ook volgende alinea), groeien hond, toekomst et cetera. Indien u bijvoorbeeld in dienst bent van een internationaal bedrijf waarbij u regelmatig dient te verhuizen, is het verstandig rekening te houden met de consequenties voor een hond. Bovendien moeten honden niet uitgekozen worden op het schattigheidskarakter waarover ze beschikken tussen hun nulde en eerste levensjaar. Ze worden groter en daarmee (misschien) minder schattig. Neem daarom geen hond in huis omdat die in eerste instantie zo lief uit zijn ogen kijkt als puppy. Helaas gebeurt het nog vaak genoeg dat hondenbezitters na een bepaalde periode de hond niet lief genoeg meer vinden of de thuissituatie zo drastisch verandert dat de hond noodgedwongen in het asiel moet worden gezet. En dit moet uiteraard zo goed mogelijk voorkomen worden. Daarnaast is het belangrijk te denken aan de vitaliteit van u als baasje. Het baasje van de hond moet ervoor zorgen dat ze de hond in voldoende mate moeten kunnen uitlaten en dus dat het uitlaten een niet te moeilijke exercitie wordt. Houd dus rekening mee met actuele en toekomstige gezondheid.

Financiële situatie

Als laatste moet er ook stilgestaan worden bij de financiële kant van een hond. Een hond kost veel geld. Te beginnen bij de aanschaf; het kopen van een echte rashond kan al gauw oplopen tot 500 à 1000 euro. In sommige gevallen lopen de bedragen zelfs op tot 2000 euro. Echter honden uit het asiel of honden die gekruisd zijn, zijn niet duur, namelijk rond de 50 tot 200 euro. Maar hier begint het bij, er moet rekening gehouden worden met:
  • Voeding, zoals hondenbrokken, -blikken, -stokjes, -snoepjes.
  • Medicatie en dierenarts, denk aan inentingen, prikken, ongelukken of ziektes. Deze bedragen kunnen ontzettend oplopen.
  • Hondenspeeltjes en vereiste spullen, zoals hondenriem, (eventueel) bench, hondenmat etcetera.
  • Verzorging, vooral bij langharige honden, waarbij nare klitten en vervuiling kunnen ontstaan, deze moeten in sommige gevallen professioneel weggehaald worden.
  • Hondenbelasting, welke verschilt per regio.
  • Hondentraining, puppycursus.
  • Eventuele extra kosten voor opvang, uitlaatservice, pension.

Voor het complete plaatje kost de hond maximaal 1000 euro per jaar. Dit kan variëren door de grootte van de hond en dus zijn behoefte aan voedsel en bijkomende ziektekosten. Nogmaals, een hond kost veel geld, neem het kopen van een hond daarom ook zeer serieus en beslis voor jezelf of de kosten te overzien zijn, nu en de komende periode.
© 2015 - 2024 Storming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…
Onzindelijkheid bij volwassen hondenOnzindelijkheid bij volwassen hondenHet zindelijk worden van een hond is een proces. Als je net een puppy in huis hebt, zal hij moeten wennen aan zijn nieuw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Savanna , Pixabay
  • Gegevens kosten zijn gebaseerd op: http://www.radartv.nl/columns/archief/detail/article/wat-kost-een-huisdier/
Storming (18 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.