Een fitte hond, een fitte baas

Een fitte hond, een fitte baas Een hond houden vergt verantwoordelijkheid. Het dier is afhankelijk van de baas en je zult je verantwoording moeten nemen in een prettig en fit leven van het dier, anders neem je immers geen huisdier. Een goede combinatie is goed voor mens en dier en dan is verantwoordelijkheid nemen niet moeilijk. Je doet het graag en dus gaat het vanzelf. Wat door een bepaalde groep hondeneigenaren als “minder” ervaren wordt, is het uitlaten. In de zomer met een lekker weertje de hond uitlaten, is over het algemeen nog niet zo erg. Maar ja, in Nederland regent het nogal eens en dus moet je ook door weer en wind (= hondenweer) er op uit met je hond. Je dier moet toch minimaal twee keer per dag, of meer, uitgelaten worden. Bepaalde rassen, met name de grotere rassen, moeten echt per dag geruime tijd naar buiten. Maar als je mindset anders wordt, kan ook het uitlaten structureel een prettige aangelegenheid worden … ook als het slecht weer is.

Gezondheid

We zijn in de weer met de gezondheid van ons dier en waarom dan niet met onze eigen gezondheid. Bekend is dat ieder mens minimaal per dag één half uur moet bewegen. De een haalt het niet en de ander wel. Soms gaan we ons in het zweet werken in de sportschool of rennen rondjes in de omgeving of we zoeken een natuurgebied op … maar net zo vaak haken mensen na enige tijd weer af.

Afhakers

Afhaken ontstaat vaak omdat er geen andere mindset plaatsvindt. We blijven in ons huidige levenspatroon leven en voegen er wat beweging aan toe, maar dan blijft het een opgaaf en bij het minste of geringste kan het al aanleiding zijn om te stoppen of te verminderen.

Structureel veranderen

Structureel veranderen doe je door je bewust te worden of zijn van de consequenties van te weinig bewegen. Behalve dat je de kans loopt om “dicht te groeien” (nooit meer opsouperen dan je verbruikt), is het goed om je lichaam soepel te houden en maak je stoffen aan waar je blij van wordt. Ook goed tegen depressie dus. Verder zijn er mensen die niet dik worden aan de buitenkant, maar wel aan de binnenkant (vervetten). Dit is zo mogelijk nog gevaarlijker en dus is bewegen van levensbelang.

Bron: 27707, PixabayBron: 27707, Pixabay

Hond blij, baas blij

Wetende dat de hond moet bewegen én uiteraard zijn/haar behoefte moet doen, ben je al snel minimaal twee keer per dag een half uur onderweg … en meestal meer. Als je dan toch moet, maak er dan iets leuks van. Zoek een mooi gebied buiten je directe leefomgeving van, kijk of er een leuke route binnen je woongebied is en geniet er vooral zelf ook van.

Het klinkt wellicht vreemd, maar niet iedereen kan “zomaar” genieten van het moment. Het hoofd zit bijvoorbeeld te vol met allerlei zaken die nog "moeten". Als je er echter bewust mee aan de slag gaat, kan je ook je hoofd leeg maken. Of met andere woorden … naast letterlijk ook figuurlijk weer ademhalen, je stressniveau laten zakken en je bent in beweging c.q. je wordt of bent weer fit! Dit kan vervolgens ook weer aanleiding zijn om gezonder te gaan eten (je voelt je immers lekker). Je komt in een zogenaamde positieve flow terecht. Per saldo maak je je hond er ook blijer mee, want een hond voelt maar wat goed aan in wat voor staat de baas is en dat in negatieve zin, maar ook in positieve zin.

Spel

Combineer wandelen met een spel dan versterk je de band tussen baas en hond ook nog eens. Denk hierbij aan de bal weggooien (al dan niet in het water), waar menig hond achteraan wil rennen en de bal weer netjes terug zal brengen. Dit is uiteraard ook de bedoeling. Waarbij gezegd moet worden dat er veel kleine gezelschapshondjes zijn die dit niet als vanzelfsprekend zullen ervaren, maar als je het blijft volhouden, komen ook de meeste kleine hondjes met de bal terug.

Of maak een spel van je wandeling. De hond die bij je blijft gaat in je tempo mee. Als je rustig wandelen met snelwandelen of zelfs hardlopen afwisselt, zal de hond je ook hierin volgen. Een leuk spel en goed voor baas en hond. Je beweegt zo meer en versterkt de band met je hond. Vergeet alleen niet jezelf vooral niet voorbij te lopen (ook al kan je hond nog veel meer). Voel aan hoever je kunt gaan en als je het vaker doet, kom je vanzelf iedere keer een stukje verder. Vergelijk je niet met de hond, deze heeft in veel gevallen een enorm uithoudingsvermogen.

Tot slot

Bewegen is goed voor de mens, op meer vlakken dan alleen het fysieke. Daar zijn de meningen niet over verdeeld. De manier waarop je zorgt fit te zijn en te blijven, kan wel enorm uiteenlopen. Als je echter een hond hebt, maak er dan gebruik van. Goed voor mens én goed voor dier.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Help! Mijn hond trekt aan de leiband!Help! Mijn hond trekt aan de leiband!Iedere hondenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wanneer je uit gaat wandelen met je hond zorgt je trouwe v…

Spelletjes doen met je oudere hondSpelletjes doen met je oudere hondOudere honden zijn vaak een stuk minder actief dan hun jongere soortgenootjes. Toch moeten oudere honden ook voldoende b…
Het belang van vitamine C voor de caviaHet belang van vitamine C voor de caviaDe belangrijkste vitamine voor cavia's is vitamine C, deze vitamine wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Een gebrek aan…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.