Hardlopen met de hond

Hardlopen met de hond Hardlopen met de hond is een goede manier om samen fit te worden. Honden vinden het van nature leuk om buiten te rennen. Samen hardlopen zorgt ook voor een sterke bonding tussen mens en dier. Voor beginnende renners kunnen honden voor de motivatie zorgen om door te blijven rennen. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je gaat hardlopen met de hond.

Gezondheid

Puppies mogen niet hardlopen. Wanneer honden in de groei zijn, zijn de gewrichten nog niet sterk genoeg om te gaan hardlopen. Bij kleine hondjes kan het beste worden gewacht met hardlopen tot na het eerste jaar. Kleine honden zijn over het algemeen sneller uitgegroeid dan grote hondenrassen. Bij grote hondenrassen kan daarom het beste worden gewacht met hardlopen tot de hond anderhalf jaar is.

Wanneer de hond oud genoeg is om te mogen hardlopen is een gezondheidscheck belangrijk. Door de gezondheid van de hond te laten nakijken is het zeker dat zijn hart, longen en gewrichten in goede conditie zijn. Een goede conditie van de hart, longen en gewrichten is belangrijk. Hardlopen zorgt namelijk voor meer belasting op het hart, de longen en gewrichten. Als deze niet in orde zijn, wordt hardlopen afgeraden. Ook zijn bepaalde rashonden meer of juist minder geschikt om hard te lopen. Houd hier rekening mee bij het hardlopen met de hond. De dierenarts kan meer informatie geven over hoe lang er met de hond kan worden hardgelopen.

Hond aan de lijn of los?

Er zijn speciale hondenlijnen beschikbaar op de markt voor het hardlopen met de hond. Deze hardlooplijnen bestaan uit een gordel en een uitrekbare lijn. De gordel wordt om de middel heen bevestigd en vervolgens klik je de speciale lijn vast aan de gordel en het tuigje van de hond. Deze lijn zorgt voor meer bewegingsvrijheid vergeleken met gewone hondenlijnen. Als de hond iets verder wegrent rekt de lijn zich uit en komt de hond weer dichterbij rennen veert de lijn weer terug. Door middel van training kan de hond worden aangeleerd om goed naast je te blijven rennen.

Naast de speciale hardlooplijnen kan er ook worden gekozen om met de gewone lijn in de hand te gaan rennen. Hierbij moet er wel goed worden opgelet dat er niet teveel speling in de lijn zit. Naast de keuze voor een gewone lijn of een hardlooplijn, is het aan te raden om een hondentuigje te gebruiken in plaats van een halsbandje. Als er om een of andere reden gestopt moet worden, krijgt de hond op deze manier geen harde klap in zijn nek te verduren. Wanneer de hond gewend is aan het hardlopen kan er ook worden gekozen om de hond los te laten lopen op plekken waar dat is toegestaan.

Training

Hardlopen met de hond moet, net zoals bij mensen, worden opgebouwd. Hierdoor train je sterke spieren, longen en een sterk hart. Ook wordt er op deze manier voorkomen dat de hond spierpijn krijgt na het hardlopen. Daarnaast is het belangrijk om aan te leren hoe de hond zich moet gedragen tijdens het hardlopen. De hond moet het verschil kunnen zien tussen het uitlaten en het hardlopen. Begin met korte rondjes en beloon de hond als hij netjes aan de lijn meerent. Wanneer de hond afgeleid raakt, probeer zijn aandacht terug te krijgen en beloon hem vervolgens. Door de hond te belonen tijdens het rennen, wordt het hardlopen met de hond een positieve ervaring voor zowel mens als dier.

Wat neem je mee tijdens het hardlopen?

Als je gaat hardlopen met de hond is het altijd handig om poepzakjes bij je te hebben voor als de hond opeens een grote boodschap achterlaat. Wanneer het warm is of wanneer er meer dan 5km wordt hardgelopen, is het verstandig om water mee te nemen voor de hond. Bij te hoge temperaturen is het beter om niet met de hond te gaan rennen. Honden zweten niet zoals mensen en raken hierdoor sneller oververhit.

Wanneer moet er worden gestopt met hardlopen

Kijk goed naar je hond tijdens het hardlopen. Wanneer de hond er vermoeid uit ziet of wanneer hij zelfs gaat zitten, stop dan met hardlopen. Geef de hond water te drinken en loop rustig naar huis. Stop meteen met hardlopen als de hond extreem gaat hijgen. Dit kan een teken van oververhitting zijn. Geef de hond water en ga op zoek naar een plek waar de hond kan afkoelen zoals een sloot. Laat de hond langzaam wennen aan de verkoeling en gooi niet meteen koud water over hem heen.

Na het hardlopen

Geef de hond een vers bakje met water en laat de hond rustig bijkomen van het hardlopen. Controleer vervolgens zijn poten om te zien of er geen steentjes of iets anders tussen zijn poten is blijven zitten. Hierbij is het ook belangrijk dat er tussen de teentjes wordt gekeken. Wanneer de hond erg vermoeid is of spierpijn heeft, verminder dan de duur van het hardlopen. Wanneer de hond hier geen last van heeft, kan het hardlopen verder worden opgebouwd. De hond is altijd de richtlijn bij het hardlopen.
© 2015 - 2025 Kennisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Extra uitdaging voor de hondExtra uitdaging voor de hondVeel mensen lopen tijdens de dagelijkse wandelingen met de hond een vast rondje. Soms wordt de hond halverwege losgelate…
Actief wandelen met je hondActief wandelen met je hondIedereen met een hond weet dat deze een paar keer per dag uitgelaten moet worden. Er is echter een verschil tussen een g…
Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetTijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetHonden reageren anders op hardlopers dan op wandelaars, want door de snelle loopbewegingen komen driften in de hond los.…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…

Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Veel voorkomende huidproblemen bij cavia’sVeel voorkomende huidproblemen bij cavia’sHuidproblemen komen vaak voor bij cavia’s. Mijten, schimmels, kale plekken, tumoren en ontstoken zoolkussens zijn de mee…
Bronnen en referenties
  • https://www.dierenkliniekecht.nl/oververhitting
Kennisje (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.