Gezondheidsproblemen bij de hond: Huidtumoren

Gezondheidsproblemen bij de hond: Huidtumoren Er zijn zeer veel soorten tumoren die kunnen voorkomen bij de hond. Dit zijn onder andere melkkliertumoren, lymfekliertumoren en huidtumoren. Vooral de huidtumoren komen erg vaak voor bij honden. Er zijn veel verschillende soorten huidtumoren. De tumoren kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn. Ook zijn er goedaardige tumoren die kwaadaardig kunnen worden. Huidtumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij honden. Door kwaadaardige tumoren wordt het weefsel rondom de tumor aangetast, ook de organen kunnen door deze tumor besmet raken. Doordat de tumor zich kan verspreiden naar de organen is het heel erg belangrijk dat de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt, in een vroeg stadium is hij vaak nog goed te behandelen!

Symptomen

  • In het begin is er vaak een klein bultje zichtbaar op de huid. Dit bultje zal meestal in de loop der tijd in afmeting gaan toenemen. Er zijn ook tumoren die er lange tijd precies hetzelfde uitzien, deze bultjes zul je niet gemakkelijk herkennen.
  • Het kan zijn dat het haar op de plek van de tumor uit gaat vallen.
  • De plek van de tumor kan van kleur veranderen of gaan bloeden
  • Wanneer de tumor in de buurt van belangrijk weefsel zit kan het gebeuren dat je hond last krijgt van andere klachten. Een tumor in de buurt de mond kan bijvoorbeeld pijn veroorzaken tijdens het eten. De eetlust van je hond neemt af.

Diagnose

Wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van een huidtumor moet je zo snel mogelijk langs de dierenarts gaan. De dierenarts zal tijdens een eerste consult de knobbel gaan onderzoeken aan de hand van positie, diepte in de huid, verbondenheid met weefsel dat er onder ligt en op gelijkenis met een tumor van een bepaald soort.

De knobbel zal ook opgemeten worden zodat de dierenarts bij een volgend onderzoek kan controleren of de knobbel gegroeid is. Bij sommige knobbels zal nader onderzoek worden aangeraden. Er zullen dan met een punctie een aantal cellen uit de knobbel gehaald worden. De punctie kan verschillende resultaten geven. Wanneer een punctie niet voldoende is kan een bloedonderzoek nodig zijn om uit te zoeken wat voor een soort tumor het is. Ook kan met dit onderzoek gelijk worden vastgesteld of er nog andere waarden in het lichaam niet kloppen.

Goedaardige tumoren

Soms worden er vetcellen aangetoond. Dit duidt meestal op een goedaardige vetknobbel, ook wel lipoma genoemd. Ook een basalioom is een goedaardige tumor. Het is een tumor die ligt aan de basis van de opperhuid, meestal op de rug of de kop. Deze tumor komt vooral voor bij poedels en cockerspaniëls, deze rassen zijn hier zeer gevoelig voor.

Kwaadaardige tumoren

Er zijn twee soorten tumoren die altijd kwaadaardig en er zijn twee types die zowel kwaadaardig als goedaardig kunnen zijn.
De eerste tumor die altijd kwaadaardig is is het epiteliotrope lymfoom, dit is een tumor die ontstaat door een abnormale toename van witte bloedcellen in de huid. De tweede tumor die altijd kwaadaardig is is het epidermoide carcinoom, deze is het gevolg van een lange blootstelling aan de zon.

Er kunnen echter ook mastcellen( ook wel mestcellen genoemd) worden aangetoond. Deze cellen komen voor bij mastocytomen, deze tumoren vormen 20% van de huidtumoren. Ze kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar de gemiddelde leeftijd is 9 jaar. Het komt vooral voor bij oude labradors en boxers. De tweede soort tumoren die zowel goed- als kwaadaardig kunnen zijn zijn de circumanalomen. Deze ontwikkelt zich altijd in de kliertjes rond de anus. Ze ontstaan door androgenen en komen vooral voor bij ongecastreerde reuen. Wanneer je je hond laat castreren kan het zijn dat de tumoren geheel verdwijnen!

Behandeling

Meestal wordt er besloten om de tumor door middel van een operatie te verwijderen. Dit is meestal zeer gemakkelijk wanneer een knobbel nog in een vroeg stadium zit. De kans is dan klein dat de knobbel zich al verspreid heeft. Het ligt aan de plek waar de tumor zit hoe gemakkelijk hij weggehaald kan worden. Wanneer de knobbel op een lastige plaats zit kan het soms gebeuren dat een stukje blijft zitten. Dit kan weer opnieuw een tumor gaan vormen.

Soms is bestraling en chemotherapie mogelijk. Dit is geheel afhankelijk van het type tumor, de locatie en het stadium.
Er zijn ook pillen bekend die je kunt geven wanneer je hond last heeft van een niet te behandelen mastocytoom. Deze pillen zorgen ervoor dat de tumor veel minder snel groeit.De pillen kunnen wel een aantal bijwerkingen hebben: Nierfalen, kreupelheid, afvallen, beschadiging van het beenmerg en maag-darmklachten. Je moet je hond dus goed in de gaten houden!

Na de behandeling

In 90% van de gevallen is de hond na het weghalen van de tumor geheel van zijn problemen af. Soms heeft een kwaadaardige tumor toch al iets in het lichaam aangetast, hierdoor kan de hond flink ziek worden. Deze ziektes zijn vaak moeilijk of totaal niet te behandelen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsproblemen bij de hond: Voortplantingsstelsel manGezondheidsproblemen bij de hond: Voortplantingsstelsel manMannelijke honden zullen vaker last krijgen van ziektes van het voortplantingsstelsel. De meeste van deze ziektes komen…
Symptomen van kanker bij honden herkennenSymptomen van kanker bij honden herkennenHoe kun je symptomen van kanker bij honden herkennen? Op welke symptomen moet je letten? Kanker bij honden klinkt als ee…
Brooke Spiegler-syndroom: Knobbels en tumoren op de huidBrooke Spiegler-syndroom: Knobbels en tumoren op de huidHet Brooke Spiegler-syndroom is een zeldzame erfelijke huidaandoening die zich kenmerkt door meerdere knobbels en goed-…
Glomus tumor onder vingernagel: symptomen en behandelingGlomus tumor onder vingernagel: symptomen en behandelingEen glomus tumor (angioneuroma) onder de vingernagel bestaat uit glomuscellen. Een glomus tumor gaat uit van een glomus…

Attentie bij aanschaf puppy of kittenAttentie bij aanschaf puppy of kittenHet doorfokken van met name honden en katten is nog steeds aan de orde van de dag. Hoewel de wet- en regelgeving en een…
Karakter Engelse StaffordKarakter Engelse StaffordDe Staffordshire Bull Terriër of kortweg Engelse Stafford wordt een steeds populairder hondenras. De reden hiervoor is d…
Bronnen en referenties
  • http://dierenartsdelaak.nl/mastocytoom/
  • http://www.wokkelweb.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=52
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 19-12-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.