Waarom zijn katten bang voor de stofzuiger?

Waarom zijn katten bang voor de stofzuiger? Enkele uitzonderingen daargelaten, zijn vrijwel alle (huis)katten bang voor de stofzuiger. Maar waar komt deze angst vandaan en wat kan je er als kattenliefhebber tegen doen? Valt een kat die bang is voor de stofzuiger, te kalmeren? Of je nu een klein kitten in huis hebt of al een oude kat: als je hem of haar in beweging wil krijgen, is vrijwel het enige dat je hoeft te doen de stofzuiger tevoorschijn halen. Bijna elke kat is op de een of andere manier bang voor de stofzuiger, hoewel de ene kat paniekeriger reageert dan de andere.

Hoe herken je een angstige kat?

Vrijwel iedere katteneigenaar herkent het direct wanneer zijn of haar kat angstig is. Typische kattenreacties bij angst zijn:
  • een ingedoken lichaamshouding, de kat krimpt in elkaar;
  • de oren zijn plat naar achter gericht;
  • de haren van de kat zijn opgezet, evenals de staart (de bekende "pleeborstel");
  • de kat gromt of blaast;
  • de kat zet grote ogen op;
  • de kat zoekt dekking óf wil de bron van angst aanvallen.

Niet iedere kat die geconfronteerd wordt met de stofzuiger, raakt helemaal over zijn of haar toeren. Er zijn exemplaren die bijkans in de gordijnen zitten of de kamer uitvluchten, maar ook katten die proberen om "rustig" te blijven zitten- alleen hun lichaamshouding verraadt hen.

Waarom een kat bang voor de stofzuiger is

In eerste instantie lijkt het antwoord op de vraag waarom katten bang zijn voor stofzuigers, misschien nogal voor de hand liggend: vanwege het lawaai natuurlijk. Toch houdt dit antwoord geen stand wanneer je er langer over nadenkt. Legio katten blijven immers stoïcijns liggen wanneer het baasje of vrouwtje bezig is met de boormachine, de keukenmixer en andere voorwerpen die geluid produceren. Hoewel het geluid van een stofzuiger niet aangenaam is, is de angst van de kat hiermee dus niet volledig te verklaren.

Katten kunnen uiteraard niet vertellen wát hen precies zo bang maakt, maar de stofzuiger-angst wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Allereerst produceert een stofzuiger een luchtstroom, iets wat de meeste katten al niet zo prettig vinden. In combinatie met deze luchtstroom produceert de stofzuiger ook nog eens geluiden op een toonhoogte die voor ons niet hoorbaar is, maar voor de kat des te beter- en niet op een aangename manier. Tot slot beweegt de stofzuiger als een groot, grommend gevaarte continu heen en weer in het zicht van de kat, terwijl 'ie ondertussen nog eens komt op plaatsen waarvan de kat gevoelsmatig denkt dat alleen hij of zij daar bij kan. Kortom, vanuit de kat gezien heeft hij of zij alle reden om bang te zijn!

Hoe om te gaan met een angstige kat

Katten houden er sowieso niet van als hun rustige routine doorbroken wordt. Door het stofzuigen te onderbreken en te proberen de kat te troosten, maak je hem of haar waarschijnlijk alleen maar angstiger. Een bange kat wil vaak het liefst met rust gelaten worden en een kans krijgen om weg te lopen en zich te verstoppen. Heb je meerdere kamers tot je beschikking, laat dan de deur naar een andere ruimte open en geef de kat de kans om de plaats waar gestofzuigd wordt, te verlaten.

Bij echt heel bange katten, die bijvoorbeeld onzindelijk worden doordat ze zo angstig zijn, is het wel zaak om de angst aan te pakken. Dit doe je als volgt:

Zet eerst alleen de uitgeschakelde stofzuiger in de woonkamer. Niet mee bewegen, gewoon neerzetten. Hopelijk wint na verloop van tijd de nieuwsgierigheid het van de angst en gaat je kat eens een kijkje nemen bij de stofzuiger. Beloon de kat in dat geval met een snoepje. Herhaal dit een paar dagen.

Vervolgens zet je de stofzuiger aan, maar dan wel in een andere ruimte. Laat iemand anders je kat belonen als hij of zij rustig blijft. Herhaal ook dit een aantal keer, totdat de kat rustig blijft. Daarna ga je langzaam beginnen met het echte werk: de stofzuiger aanzetten in de kamer waar de kat verblijft. Zet de stofzuiger in het begin maar kort aan en beweeg 'm niet. Je moet dit echt langzaam opbouwen en nooit met de stofzuiger op je kat afkomen!
© 2014 - 2023 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigen is niemands favoriete bezigheid. Daarom is het des te belangrijker dat een stofzuiger zijn taak zo goed en ef…
Een draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenEen draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenSteelstofzuigers zijn handig te hanteren stofzuigers. Vooral de draadloze modellen zijn makkelijk te gebruiken en wendba…
Kopen van een stofzuigerKopen van een stofzuigerWanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod…
Angstige hondenAngstige hondenElke hond is wel eens angstig in zijn of haar hondenleven. Sommige honden zijn bang van vuurwerk of van de stofzuiger. A…

Waarom plast een gezonde kat in huis?Waarom plast een gezonde kat in huis?Veel kattenliefhebbers zijn ermee vertrouwd dat veel katten hun behoeften niet doen waar we zouden willen. Dit is een he…
Waar hecht de kat aan?Waar hecht de kat aan?De kat blijven we fascinerend vinden en misschien is het daarom wel een van de populairste huisdieren. Zelfstandig als z…
Bronnen en referenties
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/overig/kat-bang-geluid-boor-wel.7112
  • http://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/de-kat-en-de-stofzuiger/
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.