Petnostics: hou de gezondheid van je kat of hond in het oog

Petnostics: hou de gezondheid van je kat of hond in het oog Een bezoek aan de dierenarts kost je als huisbaasje snel veel geld en tijd. Met de Petnostics mobiele app kan je makkelijk zelf de gezondheid van je huisdier controleren. Met de app analyseer je een urinestaal van je huisdier, en zo check je op de meest voorkomende aandoeningen bij huisdieren.
(c) 2014 Petnostics(c) 2014 Petnostics

Petnostics

Het vernieuwende product van deze Californische start-up bestaat uit twee delen. Petnostics verkoopt wegwerp urinebekers waarmee je om de gezondheid van je hond of kat te controleren wat urine van je huisdier moet opvangen. In die beker zit een ingewikkelde strip waarmee de aanwezigheid van allerlei stoffen in de urine wordt aangeduid. Het deksel van de beker telt meer dan 50 verschillende deelgebieden, die allemaal op andere stoffen controleren. Elk gebied kan een verschillende kleur krijgen door contact met de urine van je huisdier.

Daarnaast download je de Petnostics app op je smartphone. Op dit moment (mei 2014) is die enkel beschikbaar in de Apple App Store. Je iPhone, iPad of iPod touch moet op iOS 6.0 of een recentere versie van iOS werken om de Petnostics app te kunnen gebruiken. De app werkt optimaal op een iPhone 5. Tegen de zomer van 2014 zal er ook een Android-versie van de app op de markt zijn.

Eén beker om snel en eenvoudig de gezondheid van je hond of kat te analyseren kost je zo'n 8 , een pak minder dan een preventief bezoek aan de dierenarts. De Petnostics app zelf is gratis te downloaden.

Hoe gebruiken

Je sluit het urinestaal goed af. Dan kan je de beker omdraaien (de reactiestrip zit in het deksel). Daarna is het even wachten op de verkleuringsreactie op de strip. Dat duurt slechts één minuut. Met de Petnostics app maak je dan een afbeelding van de mozaïek aan kleuren op het deksel van de wegwerp urinebeker. De app gaat vervolgens aan het rekenen, en geeft je snel een beknopte diagnose van de gezondheid van je huisdier.

Aandoeningen en ziektes

Petnostics controleert op veel voorkomende ziektes en aandoeningen. De app kan volgens de makers problemen detecteren, nog voor je huisdier echte klachten of symptomen vertoont. Bij veel aandoeningen is het heel belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn om goed te kunnen genezen, en daarbij zou Petnostics dus best handig kunnen zijn. Hoe vroeger een aandoening vastgesteld wordt, hoe goedkoper het vaak ook is om je huisdier weer gezond te maken.

Petnostics controleert onder andere op de volgende aandoeningen:
  • Diabetes
  • Urineweginfectie
  • Nierstenen
  • Aandoeningen aan de lever
  • Dehydratie (je huisdier drinkt te weinig)
  • Ketonurie (wat wijst of slechte spijsvertering)
  • Anemie (bloedarmoede)
  • Bacteriële infecties
  • Proteïnurie

Dierenproeven voor een mensentoekomst?

Je hoort al langer mensen vertellen dat we binnenkort veel minder huisdokters nodig zullen hebben, omdat de smartphone eventueel taken zal kunnen overnemen. Vooral bij het stellen van een diagnose kan een smartphone of tablet nu al erg veel. Fitnessbandjes die je hartslag en andere vitale factoren in het oog houden tijdens het sporten passen ook helemaal in die tendens.

Toch worden echte diagnose-apps nog niet commercieel aan mensen aangeboden, omdat de technologie onvoldoende betrouwbaar is. Als je twijfelt aan je gezondheid of die van je huisdier, ga je nog altijd beter naar een dokter dan te vertrouwen op een of andere diagnostische app.

Deze app om de gezondheid van huisdieren in de gaten te houden met je eigen smartphone is dus een leuke tussenstap in die evolutie. Sommigen maken zich wel zorgen over het overdiagnostiseren van zowel dieren als mensen, en dus ook overmedicaliseren (waardoor antibiotica bijvoorbeeld steeds minder effectief wordt omdat die te vaak en te snel wordt voorgeschreven). Bij de minste kwaal worden mensen angstig en willen ze bevestiging over hun gezondheid of die van hun huisdier.

Via de ervaringen die kleine start-up bedrijven zoals Petnostics opdoen, kunnen ze later waarschijnlijk ook mensen gaan helpen bij het stellen van een juiste diagnose over symptomen of klachten zonder een duur bezoek aan de dokter, maar dat is nog niet voor morgen.
© 2014 - 2023 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?Op 12 september 2017 heeft Apple drie nieuwe iPhones geïntroduceerd. Inderdaad, drie! Hiertoe behoren de iPhone 8 en 8 P…
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…
Het herkennen van ziektes bij mijn hondHet herkennen van ziektes bij mijn hondJe hond is je beste vriend en dat wil je zolang mogelijk zo houden. Om de gezondheid van je hond te garanderen is het be…
Overmatig drinken bij hondenOvermatig drinken bij hondenHoewel op het eerste gezicht tamelijk onschuldig, is er met een hond die plotseling veel meer drinkt dat normaal iets aa…

Trage schildklier hond: aangetaste, kale huid en overgewichtTrage schildklier hond: aangetaste, kale huid en overgewichtHet hebben van een leuke speelse hond als kameraad, is waar velen van ons veel plezier aan hebben. Het kan echter voorko…
Aandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupAandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupWanneer een puppy ongeveer vier maanden oud is, begint hij het melkgebit te wisselen voor een permanent gebit. Zowel de…
Bronnen en referenties
 • https://www.petnostics.com/
 • http://www.bbc.com/news/27470629
 • http://www.petnostics.be/
 • http://www.huvesearch.com/shopitem-pharma-142-vet-nl.html
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.