Problemen met je hangbuikzwijntje

Een hangbuikzwijntje, of liever twee hangbuikzwijntjes, is erg leuk en gezellig. Toch kun je voor een aantal problemen komen te staan, waar je van te voren niet aan hebt gedacht. Hangbuikzwijntjes worden snel te dik, kunnen behoorlijke huidproblemen hebben, en af en toe behoorlijk hard gillen.

Huidproblemen

Een hangbuikzwijntje heeft weinig haren op zijn rug, en daardoor is de huid erg kwetsbaar. Zwijntjes liggen erg graag in de zon, en lopen daarbij, net als mensen, het risico op zonverbranding. Soms rollen ze daarom door de modder, omdat de opgedroogde modder ook hun huid beschermt. Toch is het belangrijk om op het moment dat de zon wat feller gaat schijnen, ook je zwijntje in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Bij sommige hangbuikzwijntjes is de huid op hun rug erg droog van nature, en daardoor kunnen er kloven ontstaan. Deze kloven kunnen barsten en daarna een soort bloederige schaafplek worden. Een goede remedie hiertegen is om de droge plekken goed in te smeren met uierzalf. Deze zalf is erg vet, en blijft ook lang op de huid zitten. Een hangbuikzwijntje zal het heerlijk vinden om ingesmeerd te worden, en gaat er waarschijnlijk eens uitgebreid voor liggen.

Geluidsoverlast

De uitdrukking "gillen als een mager varken" is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Zwijntjes kunnen enorm hard gillen, en het geluid wat ze dan voortbrengen lijkt nog het meest op het balken van een ezel. Omdat hangbuikzwijntjes zo intelligent zijn, kun je per ongeluk zelf het gillen hebben veroorzaakt. Als je bijna iedere keer als je naar je zwijntjes toe gaat, ze eten geeft, of iets lekkers, loop je grote kans dat je zwijntje gaat gillen op het moment dat je de deur opendoet. Als hier dan ook nog iets lekkers op volgt, zal het zwijntje dit opvatten als een beloning voor het gillen, en dit dus blijven doen. Je kunt proberen dit gedrag weer af te leren, door het patroon te doorbreken. Je kunt ook bijvoorbeeld eikels verstoppen, hier en daar op hun stukje grond, zodat ze afleiding hebben, en niet zo gefocust zullen zijn op jou.

Berigheid

Zeugjes worden om de drie weken "berig", en dit duurt een dag of drie ongeveer. In deze dagen zijn ze vruchtbaar, en zullen op zoek willen gaan naar een leuke beer. Sommige zeugjes zijn ronduit humeurig op de deze dagen, en kunnen de hele dag een hoog geluid produceren, om een beer aan te trekken. Net als het gillen is dit ook een behoorlijk indringend geluid, waar je buren misschien niet zo enthousiast over zijn.

Eten en drinken

Een hangbuikzwijntje doet niets liever dan eten, en lust eigenlijk alles. Het risico dat ze veel te dik worden is dus groot, en daarom moet je echt spaarzaam zijn met extraatjes geven. Vooral brood is een dikmaker, dus geef dit echt niet te vaak. Als je zwijntjes de hele tijd gillen omdat ze nog honger hebben, of dorst, is daar een goede oplossing voor. Er zijn speciale varkenstroggen te koop in de vorm van een smalle, hoge, ronde ton, met aan de onderkant een opening boven de bodem van de trog. Deze trog kun je van boven af vullen met zeugenbrokjes. In de opening bevindt zich een ijzeren hendeltje, en als het zwijntje daar met zijn snuit aan zwengelt, vallen er een paar brokjes op de bodem. Naast het ijzeren hendeltje zit een kraantje, en als het zwijntje daar tegen aan duwt, komt er water uit het kraantje wat op de bodem van de trog terecht komt. Natuurlijk moet je dan wel een aansluiting maken op de waterleiding. Een hangbuikzwijntje zal heel snel door hebben hoe het hendeltje werkt, en er meteen een bezigheid aan hebben.

Gedragsproblemen

Omdat een hangbuikzwijntje vele malen intelligenter is dan de gemiddelde hond, zul je het ook echt op moeten voeden, en leren wat wel en wat niet mag. Het is misschien wel heel schattig als een biggetje tegen je opspringt, maar vraag je af of dat ook nog zo leuk is als je zwijntje over een tijdje vijftig kilo weegt over. Leer dus het opspringen meteen af met een duidelijk "nee", en door het biggetje zachtjes terug te duwen. Zwijntjes hebben ook de neiging om naar je voeten te happen als je staat of loopt, en ook dit moet je direct afleren. Wees er alert op dat je ongewenst gedrag niet per ongeluk beloont, waardoor het juist erger zal worden. Je kunt een zwijntje in principe op dezelfde manier opvoeden als een puppy, en ook een hangbuikzwijn kan leren komen, zitten en liggen op commando. Deze commando's kun je aanleren met kleine beloningen, bijvoorbeeld een rozijntje of een brokje.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hangbuikzwijntje als huisdierEr zijn steeds meer mensen die een hangbuikzwijntje als huisdier hebben, in de tuin en zelfs in huis. Belangrijk is wel…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Laat je huidschilfers opeten door knabbelvisjesIn Oosterse landen was het al mogelijk, maar nu kun je het ook in Nederland laten doen: je huidschilfers laten verwijder…
Pembe Maske (Roze Masker)Pembe Maske (Roze Masker)In de cosmeticawereld volgt het ene product na het andere. In Turkije is Pembe Maske een populair product tegen huidprob…

De geur van kattenurine verwijderenDe geur van kattenurine verwijderenKatten zijn natuurlijk geweldige dieren. Maar de geur van hun urine kan ontzettend hardnekkig zijn. Gelukkig zijn er man…
Aanpassingsvermogen kat en hondAanpassingsvermogen kat en hondZo moeilijk als mensen zich soms aan kunnen passen aan de situatie en omgeving, zo gemakkelijk gaat het menig huisdier a…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.