Aanpassingsvermogen kat en hond

Aanpassingsvermogen kat en hond Zo moeilijk als mensen zich soms aan kunnen passen aan de situatie en omgeving, zo gemakkelijk gaat het menig huisdier af. Er zijn wel wat randvoorwaarden waar aan voldaan moet worden om je huisdier snel weer het “thuisgevoel” te laten krijgen. De veiligheid die het dier nodig heeft om in het “nest” terug te kunnen keren, is belangrijk. Wat te doen?

De situaties

Feitelijk kan het om verschillende situaties gaan, situaties waar mensen vaak niet eens bij stil staan als het gaat om de impact op het dier. Denk aan:
  • Verhuizing
  • Verbouwing
  • Emigratie
  • Vreemde(n) in huis (mens en/of dier)

Allemaal situaties waardoor de kat of hond de veilige thuissituatie even niet als veilig ziet. Zeker als je huisdier in de bench moet, wat toch al een stressvolle situatie op kan leveren, kan een dier even van slag zijn.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

Verhuizing/emigratie

Vooraf

Als je gaat verhuizen of zelfs zover dat je over de landsgrenzen gaat, is het belangrijk het dier te laten wennen aan de bench/vervoerskooi. Ook als het dier er af en toe al in gaat, is het belangrijk om het als geheel bij de woning te beschouwen en het dier en af en toe in te zetten, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Begin hier zeker een maand voor vertrek mee.

Reis

Drogeer het beest gedurende de reis vooral net. Behalve dat het dier misselijk kan worden, kan het ook gedesoriënteerd raken en het duurt relatief lang voordat het dier weer een beetje zichzelf is. De laatste uren voor vertrek geen brokken en water meer geven en laat het dier zich niet te druk maken met spelen etc.

Aankomst

Bij aankomst is het belangrijk dat het dier even op adem kan komen en met rust gelaten wordt. De omgeving ontdekken en de grenzen van de omgeving opzoeken. Het dier zal meestal met enige regelmaat in je buurt komen, want je bent als eigenaar het enige vertrouwde op dat moment. Langzaam acclimatiseert ook het dier.

Toch gaat het proces relatief snel, want een dier ontdekt natuurlijk allemaal nieuwe dingen. De kat zoekt datgene op waar ze hoger kan zitten (en alles kan overzien) en kan klimmen. Daarna zal ze de nieuwe omgeving gaan verkennen.
Een hond zal eerder in de breedte op onderzoek uitgaan. De tuin verkennen, als het dier kan en mag traplopen boven gaan kijken en zoeken naar waar hij/zij mee kan spelen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Verbouwing

Afhankelijk van de verbouwing zal een huisdier tijdens de verbouwing of in een geheel andere omgeving zijn of er wordt tijdelijk op een van de etages gewoond. In dat laatste geval is het dier in ruimte beperkt en zeker een kat kan zich letterlijk in het nauw gedreven voelen. Zorg, hoe klein je ook tijdelijk woont, dat er iets hoogs in de ruimte is waar de kat op/in kan klimmen.

Voor tijdelijk een andere woning geldt hetzelfde als bij verhuizing. Zet je een tijdelijke woning op de bestaande grond, is de impact minder groot. Immers, de omgeving is bekend. Allen het tijdelijke huis is anders.

Vreemd mens of dier in huis

Afhankelijk van de hond zal deze juist blij zijn of zich iets meer terugtrekken als er een vreemde in je huis komt. De ene hond begroet iedereen heel blij en de ander wacht even af. Dit laatste geldt sowieso voor de meeste katten. Ook als een kat een allemans vriendje is, zal de kat nog steeds even terughoudend zijn.

Bij een dier is het afhankelijk hoe rustig of niet het dier is. Bij een pup zal een hond, maar meer nog een kat, zeker enige terughoudendheid betrachten. Als de hond op de andere hond afkomt, is de kans groot dat de hond zijn/haar territorium bewaakt. Soms ziet het er erg wild uit, maar het is meer de piketpaaltjes zetten, wat de hond doet. Zeker een pup moet altijd naar de andere hond onderdanig zijn. De meeste honden hebben, als de andere hond weg is, even tijd nodig om de ruimte weer “eigen” te maken. Voor de meeste katten geldt, dat zodra het andere dier weg is, de kust weer veilig is. De meeste katten weten feilloos, wanneer de kust weer veilig is.

Tot slot

Voor de meeste katten en honden geldt dat het dier meestal binnen 1 tot 3 dagen zich weer op het gemak voelt. Tenminste als de baas er is. Het vertrouwde hebben de meeste huisdieren wel nodig. Als je in een ander klimaat terecht komt, kan de gewenning iets langer duren. Dit heeft dan met name te maken met bijvoorbeeld de omschakeling van temperatuur. Laat het beest met rust, overvoer het niet en zorg dat het dier in alle rust kan acclimatiseren.
© 2014 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Alles over de DalmatiërDe Dalmatiër dankt zijn naam aan de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn ( dalmatica genoemd). Het ras is offici…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…

Problemen met je hangbuikzwijntjeEen hangbuikzwijntje, of liever twee hangbuikzwijntjes, is erg leuk en gezellig. Toch kun je voor een aantal problemen k…
Kattenrassen: NebelungKattenrassen: NebelungDe Nebelung is een kat afkomstig uit de Verenigde Staten. Zijn naam heeft hij te danken aan het Duitse woord Nebel. Deze…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.