Hondenprobleem: Komen bij de baas

Voor ieders veiligheid, ook voor die van de hond, is het noodzakelijk dat de hond naar u toekomt wanner u hem roept. Wanneer de hond pas na meerdere keren roepen, en na danig op uw zenuwen te hebben gewerkt, dan uiteindelijk toch komt, beloon hem dan uitbundig. Straf hem dan niet omdat hij te lang getalmd heeft.

Nooit straffen na het commando "hierkomen"

Benjamin loopt lekker te hollen en te spelen met andere honden in het park. De baas kijkt zenuwachtig op zijn horloge. Hij moet naar huis, maar moet nu die hond nog zien te krijgen." Benjamin hier!", roept hij. Benjamin, die net een graspol uit de grond heeft getrokken, kijkt om. "Kom hier, Benjamin kom hier!", klinkt het nog luider. Benjamin rent naar zijn baas tot hij op zo’n drie meter van hem verwijderd is. De baas doet een stap naar voren en zoef, weg is Benjamin. De baas wordt kwaad. "Benjamin, komen zei ik je, hierkomen". Zijn stem klinkt steeds bozer en ongeduldiger. Na tien minuten komt de hond uiteindelijk zo dichtbij dat de baas hem kan pakken. In zijn woede geeft hij de hond een flinke tik.

Met woede en ongeduld in de stem werd Benjamin geroepen. De hond wil wel komen maar durft eigenlijk niet omdat de stem van de baas boos klinkt. Hier- door ontstaat ambivalent gedrag; tot op een paar meter nadert de hond en rent dan weer weg. Toen hij dan eindelijk kwam, was de baas zo opgefokt dat hij hem een tik gaf. Benjamin leerde op dat moment datkomen, luisteren naar de baas ‘beloond’ wordt met straf. Als Benjamin een volgende keer geroepen wordt, zal hij nog minder snel komen. De hond begrijpt niet dat het treuzelen wordt bestraft, hij denkt dat hij bestraft wordt voor het komen. Een hond koppelt de straf aan de laatst getoonde handeling, dit is het komen. Gevolg: de volgende keer laat hij het wel uit zijnhoofd om te komen.

Associatie met aanlijnen

Als u met de hond naar het park gaat, komt er een moment dat u naar huis wilt. Al die tijd is de hond lekker vrij geweest en heeft hij zijn gang kunnen gaan. U roept de hond en lijnt hem meteen aan. Doet u dat de volgende dagen op dezelfde wijze, dan associeert hij het komen met weg uit het park, aan de riem en naar huis. Gevolg, de hond komt niet graag meer als u hem roept.

Rangordeverhouding

Ook een onduidelijke rangordeverhouding kan de oorzaak zijn van het niet-komen. De ranglagere (de hond) gaat immers naar de ranghogere (de baas) toe. Als de hond meent dat hij hoger in rang staat dan zijn baas of bezig is deze positie in te nemen, zijn problemen met dit commando te verwachten.

Stap voor stap aanleren

De voornaamste regel is dat de hond nooit gestraft mag worden wanneer hij komt, ook al duurde het naar uw zin veel te lang.

Wanneer er problemen zijn met het hierkomen, moet de oefening opnieuw stap voor stap opgebouwd worden. Verder is het van belang na te gaan hoe het met de rest van de gehoorzaamheid van de hond is gesteld. Een hond die min of meer de baas in huis is, slecht contact heeft met de baas en ook andere oefeningen slecht of niet beheerst, zal waarschijnlijk ook niet komen wanneer hij geroepen wordt. Om het probleem op te lossen is het dus noodzakelijk niet alleen de oefening hierkomen aan te pakken, maar tegelijkertijd meer aandacht te besteden aan de andere gehoorzaamheidsoefeningen en het contact tussen hond en baas.

Aandachtsoefening

Eén van de oefeningen is de hond te leren kijken naar en dus aandacht te hebben voor de baas. Deze oefening kan als volgt worden aangeleerd. U neemt een brokje in de hand en noemt de naam van de hond. Op het moment dat de hond kijkt, krijgt hij zijn beloning in combinatie met een beloning met de stem. Ook kunt u voor deze aandachtsoefening een apart commando aanleren zoals let op of kijk. Zodra hij dit snapt, wacht u steeds langer voordat u de hond debeloning geeft, wel kunt u hem tussendoor met de stem belonen wanneer hij braaf naar u kijkt. Als de hond deze oefening goed beheerst, kunt u deze gebruiken bij de andere gehoorzaamheidsoefeningen en ook in combinatie met spelen. U vraagt bijvoorbeeld even aandacht voordat hij zijn speeltje dat u had weggegooid, mag ophalen. Op die manier laat u tevens merken dat u de baas bent.

Oefening "hierkomen"

Ten aanzien van de oefening hierkomen moet u net doen of de hond dit nog niet beheerst en weer beginnen bij het begin. Bestaat het probleem al langer en beseft u dat u de hond veelvuldig hebt gestraft als hij eindelijk kwam na het commando hier, dan kan de hond een nare associatie met dit commando hebben gekregen. In zo’n geval is het verstandig de hond een nieuw commando aan te leren, bijvoorbeeld naast of voet.
Begin met het oefenen in huis. Steeds als de hond eten krijgt, roept u hem.U kunt deze oefening spelenderwijs oefenen. Laat de hond bijvoorbeeld door een van de gezinsleden vasthouden en op het moment dat u hem roept, laat deze hem los. Beloon hem uitbundig als hij komt. Hiervoor mag best een beloning in de vorm van een hondensnoepje of iets dergelijks worden gebruikt.

Laat de hond tijdens deze training buiten niet meer loslopen. Hij kan weer de fout ingaan en uw training heeft dan weinig zin. Laat de hond aan een lange lijn uit en oefen aan deze lange lijn het hierkomen. Begin hiermee op een terrein waar de hond weinig afleiding heeft. Dus niet in de buurt van spelende soortgenoten. Ook nu geldt, belonen als hij komt. Wissel wat gehoorzaamheidsoefeningen af met aandacht vragen en spelen zodat uw contact met de hond verbetert. Neem een speeltje mee als u met hem naar buiten gaat en laat hem dat, terwijl hij aan de lange lijn zit, af en toe apporteren. Kies een speeltje, bijvoorbeeld een rubberen ring, dat de hond prachtig vindt en gebruik het alleen in deze situatie. Nadat hij het een keer heeft mogen ophalen, stopt u het weer in uw zak, zodanig dat de hond weet dat u het speeltje bij u hebt. De hond leert: ‘de baas heeft spannende dingen bij zich, die hij plotseling tevoorschijn haalt, ik moet op mijn baas letten, anders mis ik het misschien.’ Gaat het hierkomen aan de lange lijn goed op een terrein zonder afleiding, zoek dan gebieden op waar meer afleiding is.

Is de hond zover dat het hierkomen in huis en aan de lange lijn perfect gaat en de rest van de gehoorzaamheid is verbeterd, dan kan het hierkomen zonder lange lijn worden geoefend. Kies weer een omgeving met weinig afleiding. Zorg er de eerste keren voor dat u de hond niet van te voren eten geeft en neem een beloning mee waar hij stapelgek op is. Soms helpt het gebruik van een trommeltje waar u de beloning in doet en waarmee u kunt rammelen heel goed. De hond komt dan al aanrennen zodra hij het trommeltje hoort. Ook mag het favoriete speeltje niet vergeten worden. Deze hulpmiddelen moeten er voor zorgen dat u als baas leuker en spannender bent dan de activiteiten waarmee de hond in zijn eentje bezig is. Pas als het komen in de rustige omgeving goed gaat, kunt u hem weer loslaten in een omgeving met meer afleiding.
© 2007 - 2020 Guy1962, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hondenprobleem: trekken aan de riemAls we op een comfortabele manier willen kunnen gaan wandelen met onze hond is het noodzakelijk dat hij leert om niet te…
Hondenprobleem: mijn hond luistert nietBenjamin staat te schooien in de keuken terwijl zijn baas aan het koken is. “Benjamin op je plaats”, zegt de baas terwij…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Gezondheidsproblemen bij honden: hormoonafwijkingenHormonen zijn chemische berichten die de activiteit van cellen en weefsels in het lichaam regelen. De eerste hormonen di…
Hondenprobleem: agressie tegen mensenVerschillende oorzaken kunnen agressief gedrag, grommen en/of bijten bij de hond oproepen. Zelfs de liefste hond kan zic…
Bronnen en referenties
  • Bron: Een boekje open over hondenproblemen

Reageer op het artikel "Hondenprobleem: Komen bij de baas"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Damion, 27-03-2014 16:03 #5
Ik heb een boxer van 1,5 jaar oud ze is erg druk en speels.
Als ik loslaat wilt ze ook niet meer komen!
Nu durf ik haar niet meer los te doen omdat erbeen hoop drukke wegen vlak bij mijn huis zijn.
Ik ben nu haar aan het trainen, ik roep haar als ze aan de uitschuiflijn zit.
Als ze dan ik een keer komt beloon ik haar met mijn stem en een stukje van een hondenkoekje.
Als ze op het punt is gekomen dat ze altijd komt doe ik hetzelfde alleen dan af en toe een koekje.

Is dit een goede training?

Gr. Damion

Jos Geurts, 20-10-2010 16:44 #4
Ik heb een temperementvolle dogo-argentino.Hij wordt gebruikt in argentinie als jachthond Als ik door bossen wandel en er is geen wild in de buurt komt hij wel terug naar me, maar als hij een konijn bijv. ziet is er geen houden meer aan.Ook komt hij niet als ik de andere kant op ren.Hoe los ik dat op Bedankt alvast Jos

Corrie Schijf, 10-10-2010 16:28 #3
Onze boevier van ruim1 jaar luisterd prima. Af en toe pubergedrag… In het bos loop hij altijd los en houdt mij goed in de gaten. Zodra hij thuis even voor op het gras los mag, komt hij met geen mogelijkheid naar me toe en blijft op een veilige afstand van twee meter. Zodra ik één stap doe rent hij er weer als een gek vandoor… Ik ben weer begonnen in huis met hier komen maar datdoet hij allemaal prima dus ga ik het uitbreiden. Het is echt alleen bij ons voor de deur…

Bert Kompier, 29-05-2008 12:49 #2
Mijn hond is een half jaar, luisterd al goed, maar als hij andere honden ziet kan ik roepen wat ik wil maar hij komt niet, uiteindelijk wel beloon hem dan ook goed. Hoe moet ik hem beter leren luisteren bij andere honden? Reactie infoteur, 29-05-2008
Uw hond is nog erg jong en moet nog veel leren, je bent er echter op de juiste manier mee bezig. Gewoon verder blijven doen en zorgen dat de band met je hond nog sterker wordt. Een mogelijk extraatje is het volgende:

als je hond aanvankelijk niet komt als je roept, dan loop je zelf van je hond weg in de andere richting. Wedden dat hij onmiddellijk achter je aan komt. Jij bent immers de roedelleider en een hond is als de dood om zijn leider uit het oog te verliezen.

Riekje, 07-01-2008 07:57 #1
Het klopt allemaal wat u zegt over het hierkomen. Toch blijft het bij mij een probleem. Ik heb een al wat oudere hond gekregen (2) alle commando's volgt hij goed op.

In huis en de tuin luistert hij prima, ook met hierkomen. Zolang buiten de lange lijn eraanzit komt hij ook goed, wel langzaam, naar me toe. Maar zodra de riem afgaat, gaat hij er als een speer vandoor.Als ik hem roep kijkt hij om, om vervolgens hard de andere kant op te rennen. Hij heeft dan geen interesse in andere honden of speeltjes of voedsel.
Hoe kan ik hem dit afleren, of is dit niet meer mogelijk?
Met vriendelijke groet Riekje Reactie infoteur, 07-01-2008
Beste,

Op het moment dat hij wegloopt moet je zelf van hem weglopen, pal naar de tegengestelde richting: waarschijnlijk schiet hij in paniek want zijn roedelleider(jij) loopt weg. Als hij dan naar je toe komt beloon je hem uitbundig.

Infoteur: Guy1962
Laatste update: 21-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Schrijf mee!