De chinchilla als huisdier

De chinchilla als huisdier Veel mensen kennen de chinchilla niet zo goed en dat is jammer. Het is een leuk levendig beestje. De chinchilla is niet te vergelijken met de andere knaagdieren die mensen in huis hebben. Waarom is de chinchilla anders? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een chinchilla en waarom is het zo'n leuk huisdier?

De chinchilla, de eerste kennismaking

De chinchilla is dus geen konijn, geen cavia en geen rat. Hij lijkt er alleen heel erg op. Wat is hij dat wel? De chinchilla is gewoon een chinchilla ook al lijkt hij zoveel op andere dieren. De chincilla komt uit oorspronkelijk uit de andes, voordat hij werd ontdekt door pelsjagers. Vanwege zijn vacht was hij heel populair.Daardoor zijn sommige soorten chinchilla's uitgestorven. O.a. de koningschinchilla die ongeveer de groootte had van een stevig konijn. Nu in deze eeuw is hij vooral populair als huisdier.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Een paar hele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Een chinchilla is een betrekkelijk klein beestje maar deondanks kunnen ze een leeftijd bereiken van: 15 JAAR.
  • dat houd dus in dat ze net zolang "meegaan" als een poes of hond.
  • Het zijn groepdieren dus MOET je er minimaal 2 nemen.
  • Ze moeten elke dag een zandbad nemen voor hun vacht.
  • Ze hebben een grote kooi nodig met veel klimmogelijkheden. Ze knagen OVERAL aan daarom moet de kooi ook van metaal zijn.

Verder heeft het beestje ook veel aandacht en ruimte nodig. Hij moet elke dag even uit de kooi om rond te kunnen rennen. Dit houd in dat je alle hoekjes en gaatjes moet dichten en afschermen zodat hij er niet achter kan. Ook moet men rekening houden met zijn behoefte om te knagen. Alles is even lekker dus houd er rekening mee dat er aan uw meubels wordt geknaagd.

Gezondheids punten om op te letten:
  • De anus moet schoon zijn en de keuteltjes hard en goed van vorm.
  • De oren moeten schoon zijn en de huid glad en schoon.
  • De ogen moeten glanzen en schoon zijn.
  • Het neusje moet schoon zijn.
  • De tanden zijn geel-oranje en moeten recht boven elkaar staan.
  • Bovendien moet de boventand iets langer zijn dat de onderste.
  • De vacht moet er niet vet en plukkerig uitzien maar vol, zacht en gelijkmatig.
  • Neem geen lusteloose chinchilla. Het beestje moet levendig zijn.
  • And last but not least: NEEM GEEN CHINCHILLA DIE JONGER IS DAN 8 WEKEN!
  • Het beestje is dan nog teveel afhankelijk van zijn moeder.

Huisvesting van de chinchilla

De huisvesting is heel belangrijk. Zoals hierboven al wordt vermeld is een grote kooi belangrijk en dan vooral een van metaal. Tegenwoordig zijn er speciale kooien te koop bij de dierenwinkels en hoeft u niet zelf te knutselen.
De plaatsing van de kooi is minstens zo belangrijk. Zet de kooi niet in de zon. Ook chinchilla's kunnen een zonnesteek krijgen. Chinchilla's kunnen trouwens absoluut niet tegen tocht. Zet de kooi daarom niet voor een deur of raam waar kou en wind doorheen komt. Let er ook op dat de chinchilla's rommel maken. er zullen altijd keutels en zaagsel of zand om de kooi heen op de grond liggen. Verder is het ook belangrijk om de kooi op ooghoogte te zetten. Een chinchilla voeldt zich bedreigd als er iemand boven hem uittorent of op hem neerkijkt.

Het klimmatiriaal kan het beste gemaakt worden van: Wilge-, berke- en fruitbomen. Dat splintert niet tijdens het knagen.

In de kooi moeten verschillende klimstronken zijn van hout en ook een slaapplank. Er kan een slaaphuisje in maar de kans is groot dat daardoor de chinchilla minder tam worden. De slaapplank moet hoog in de kooi zitten en zodoende een veilige haven zijn. Ook is het verstandig dat er een aparte voederplank in zit. zo kan de chinchilla het eten niet bevuilen.
De bodem van de kooi zal de plek zijn waar de meeste keutels en plasjes terecht komen. Afhankelijk van de hoeveelheid chinchilla's is een kooi en de bodembedekking is het verstandig om de kooi MINIMAAL 1 keer per week te verschonen. 2 keer is uiteraard beter. Als bodembedekking is zaagsel geschikt. Je kunt ook speciale korrels iin de dierenwinkel kopen die zeggen veel vocht en geurtjes te absorberen. Dit is een persoonlijke keus, bij de een werkt zaagsel beter terwijl een ander zweert bij de korrels.

Ook moet de chinchilla elke dag een zandbad. Speciaal zand kun je kopen in de dierenwinkel. Het baden is heel belangrijk voor de vacht en gezondheid van de chinchilla. Ook is het goed om de chinchilla tevreden te houden. vul daarom een bak met een laag van +/_ 2cm zand. plaats die in de kooi of zet m op de grond als de chinchilla los is. Het beestje zal al snel de verleiding nier kunnen weerstaan en gaat lekker rollen in de bak. laat de bak minstens een half uur staam en max een uur. Met meerdere beestjes reken een half uur per chinchilla. Zeef het zand na gebruik zodat de keutels enzo eruit zijn en gebruik het de volgende keer weer. Of vul het desgewenst bij.

Voeding

De voeding is zoals altijd ook heel belangrijk. Chinchilla's eten speciaal voer. Geef een chinchilla NOOIT voer voor andere knaagdieren zoals: konijnen, hamsters, cavia's, ratten, gerbils enz. Dat voer is te zwaar en bevat teveel voedingsstoffen voor een chinchilla. een chinchilla heft een heel speciaal darmstelsel waardoor hij bij te rijk voedsel volledig ontregelde darmen krijgt. Het voerbakje mag niet de hele dag vol zijn. Probeer de hoeveelheid van voer voor uw chinchillas af te meten op deze manier: Vul het bakje met voer, geef dat 's avonds en kijk de volgende dag of het bakje leeg is of nog vol.Iis het bakje nog vol geef dan de volgende keer iets minder. Een pluk hooi in de kooi is ook verstandig. Zo kan de chinchilla het eten als hij honger krijgt voordat u hem eten geeft en hij slaapt er ook graag op. Geef een chinchilla trouwens GEEN extraatjes. Daar raken zijn darmen overstuur van. Wel zou hij af en toe een rozijntje mogen hebben maar geef niet een hand vol. 2 is genoeg.

Als huisdier

De chinchilla als huisdier is heel gezellig. U zult echter pas iets aan uw huisdier hebben als het avond wordt daar deze dieren nachtdieren zijn. Het zijn hele tamme dieren en zullen u eigenlijk nooit bijtne. Wel "proeven" ze een vinger of hand. Maar dat is geen bijten. Zorg goed voor uw chinchilla en u zult er jaren plezier mee hebben!!
© 2007 - 2024 Kattenvrouwtje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinchilla`s en de verzoring ervanChinchilla`s en de verzoring ervanHoe is de chinchilla in nederland gekomen? Wat heeft het voor een verzorging nodig ? Hoe leeft het in gevangenschap en i…
Geschiedenis en verzorging chinchilla'sChinchilla zijn huisdieren. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de chinchilla? En hoe kun je ze het beste verzorge…
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…
Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Misschien heb je dit beestje zelf als huisdier, maar het kan ook zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt; de chinchill…

Een hond aanschaffen: waar moet je aan denken?Het ziet er zo schattig uit, zo'n nest pups. Neem bijvoorbeeld Sint Bemard- pups, het zijn van die leuke wolbaaltjes. De…
Kansarme kattenKansarme kattenSommige dieren tonen we dat we van ze houden door ze op te eten, andere dieren tonen we onze liefde door ze in huis te n…
Bronnen en referenties
  • Info uit eigen ervaring en uit: de chinchilla van Netty de Wit
Kattenvrouwtje (1 artikelen)
Laatste update: 15-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.