Hondenziektes en aandoeningen

Hondenziektes en aandoeningen Mensen die huisdieren hebben weten vaak wel dat ze netzoals uzelf ziek kunnen worden. Sommige ziektes of aandoeningen kun je zelf voorkomen of met een beetje hulp genezen. Meestal moet er toch een dierenarts aan te pas komen om te behandelen of alleen een medicijn voor te schrijven.

Een gezonde hond

Een gezonde hond ziet er ook daadwerkelijk gezond uit. Sommige mensen zijn bang dat een hond met een natte neus verkouden zijn, zoals wij zelf wat 'snotteren' als we verkouden zijn. Dit is alleen niet zo. Een gezonde hond heeft een natte neus, ook wel neusspiegel genoemd. Als de neusspiegel droog is is de hond vaak ziek. Een droge neus kan ook voor koorts staan. Dan kunt u de hond het beste temperaturen.

Normale lichaamstemperatuur van een hond zit tussen de 37 en 38 graden. Een hond heeft het ook wel eens warm, omdat sommige rassen een dikke ondervacht hebben. Om de lichaamswarmte kwijt te raken gaan honden hijgen. Ze zweten dan via de bek. Ze hebben daarom op dat moment ook veel water nodig voor koelte.

Een gzonde hond heeft ook een glanzende vacht en heldere ogen. Ook is de ontlasting vrij stevig en bruin van kleur.

Verzorging

Een gezonde hond heeft verzorging nodig om gezond en mooi te blijven.

Vacht:

De vacht van een hond is per ras verschillend. Stock vachten, zoals bijv. stugge haren van een terrier, moeten voor de verzorging geplukt worden. De lange haren worden uit de nieuwe ondervacht gehaald. Dit wordt vaak bij een trimsallon gedaan. Ook moeten ze tijdens de verharing ongeveer 1 keer per week geborsteld worden. Een andere hond, zoals bijv. de herder, hebben een dikke ondervacht die veel verharen. Deze moeten tijdens zo'n periode ook veel geborsteld (ongeveer twee keer per week) worden om ingroei van haren te voorkomen. Ook is het borstelen goed om vlooien of teken te ontdekken.

Nagels:

De nagels van de hond groeien en moeten geslepen worden. Honden kunnen hun nagels niet intrekken zoals katten Als ze veel buiten op stenen lopen slijten ze wat makkelijker. Toch moeten de nagels wel bijgehouden worden. Te lange nagels kunnen krom groeien de poot in. Ook kunnen te lange nagels splijten. Hondennagels zijn ook te knippen. Sommige nagels zijn zwart waardoor het leven in de nagel niet meer te zien is. Onder de nagel is het leven wel een stukje te volgen. Om niet in leven te knippen moet je een aantal millimeter van het leven vandaan knippen. Vaak is het maar een punt van de nagel wat eraf gaat. Let wel op; bij een lange nagel wordt het leven in de nagel ook langer.

Tanden:

Honden die vaak knagen aan dingen og vaak harde brokken krijgen hebben vaak wel schone tanden. Soms zijn honden gevoelig voor tandsteen. Dit is overtollig tandplak die versteend op de tanden en een hard geel laagje achter laten. Teveel tandsteen kan lijden tot tandvlees ontsteking en uitvallen van tanden. Dit zie je vaak bij oudere honden die lange tijd tandsteen hebben. Veel tandsteen moet bij de dierenarts verwijderd worden. Het is te voorkomen door tanden te poetsen met een hondentandenborstel en tandpasta. Om het makkelijk te maken kun je het de pup al leren.

Ogen en oren:

Sommige honden zijn gevoelig voor traanogen. De traanstrepen kun je schoonmaken met een watje. De ogen kun je uitspoelen met gekookt afgekoeld water. Ga niet met dingen in het oog zitten. Ook zijn er middeltjes voor de traanbuisjes bij de dierenarts. Ook kan het een irritatie zijn van het oog, of een beschadiging. Dit moet even door een dierenarts gecontroleerd worden. Honden kunnen ook overtollig oorsmeer aan maken. Er komt dan zwart, vettig spul in de oorschelp. De oorschelp kan dan schoongemaakt worden met een watje en het oor uitspoelen met afgekoeld gekookt water. Ook zijn er wel oorcleaners verkrijgbaar. Kom alleen niet met watjes in het binnenoor. Als de hond veel met de oren klappert, jeuk en irritatie aan heeft kan het oormijt zijn. Dit zijn zwarte beestjes in het binnen oor. Deze kunnen op lange duur oorontsteking geven. Dit kan door een dierenarts vastgesteld worden. Als de klachten, met oren en ogen, te lang aanhouden en spoelen niet helpt kunt u het beste even bij de dierenarts langs gaan zodat die een medicijn voor kunnen schrijven.

Endo parasieten

Endo parasieten zijn parasieten die in het lichaam zitten.Daarvan heb je de spoelwormen en de lintwormen. Spoel wormen zijn echt wormpjes zie je in de ontlasting terug vindt. Soms kan een hond ze ook uitbraken. Van de lintworm vindt je de deeltjes terug in de ontlasting. Deze lijken op rijstekorreltjes. Ook kan er een stukje lintworm uit de anus van de hond komen, want een lintworm is daadwerkelijk een lange lint in de darmen.

Besmetting:

Beide kunnen doorgegeven worden van dier op dier. Dit gebeurt vaak via de ontlasting van de andere hond . Zorg bij een hond die vaak in dingen vroed die besmet kunnen zijn dat je ze regelmatig ontwormt. Pups kunnen de spoel wormen via de moedermelk krijgen.

Ziekte verschijnselen:

Magerder worden ondanks dat de hond toch genoeg eet, of zelfs meer. Ze krijgen last van diarree en maken een wat zieke indruk. En net zoals ik al eerder had verteld zijn er stukjes in de ontlasting te vinden. Pups kunnen een groeiachterstand krijgen.

Behandeling:

Ontworm een hond meteen als er een besmetting is en vaak moet je de ontworming na een paar weken weer herhalen. Kijk hiervoor op de verpakking of vraag een deskundige. Ontworm de teef op tijd voor ze puos krijgt om besmetting te verkomen. Ook zijn er wel puppy ontwormingsmiddelen, maar meestal kunnen deze maar met een aantal weken leeftijd toegediend worden. Houw het ontwormen ook regelmatig bij. Meestal eens per half jaar. Als uw hond regelmatig besmet wordt kun je het naar 4 keer per jaar brengen. Ontvlooi uw hond ook regelmatig want vlooien kunnen weer lintworm over brengen.

Ecto parasieten

Ecto parasieten zitten op het lichaam. De meeste die daarvan voorkomen zijn vlooien en teken. Het zijn allebei bloedzuigers die bloedarmoede kunnen veroorzaken als ze met meerdere zijn. Ook kan de teek de ziekte van Lyme overbrengen. Een teek is een klein spinnetje die zich in de huid vastmaakt om met zijn lange bek bloed te eten. Daarmee groeit het kleine lijfje tot een ballon. Ze kunnen bruin of grijs gekleurd zijn. Als ze vol zijn (dit kan wel tot centimeter groeien) laat hij zich los. Een bloedmaaltijd duurt ongeveer een week.

Een vlo is ook een klein zwart insect die over de huid loopt. De bloedmaaltijd van een vlo is korter. Deze duurt ongeveer 48 uur. Ze blijven klein en zwart, maar laten wel vlooien uitwerpselen achter. Deze zijn typisch, want ze lijken op korreltjes zand maar als je ze uitveegt op een vochtig wit pappiertje wordt de kleur bruin/ rood van opgedroogd bloed. Dan weet u of het dier besmet is met vlooien.

Vlooien kunnen ook heftige allergieën veroorzaken. Ze spuiten na hun bloedmaaltijd een soort gifje in om de wond te sluiten, een hond kan hier allergisch voor zijn en er jeukerige bulten van krijgen.

besmetting:

Teken komen vaak van buiten. Ze zitten in bomen en grassen. Als ze lichaamswarmte van een hond, een andere dier of zelfs een mens voelen laten ze zich vallen. Vaak zitten ze meteen al goed en dan zoeken ze een plekje waar ze zich kunnen voeden en bijten zich vast.

Vlooien kunnen zich verplaatsen van dier op dier. Ook kunnen ze een mens bijten. Vaak is dat een keer want mensen bloed is voor een dierenvlo niet aantrekkelijk. De besmetting gebeurt ook binnenshuis. 95% van de vlooien komt uit de omgeving. Dit komt omdat vlooieneitjes uit de vacht vallen in de vloerbedekking, bank of de hondenmand waar de hond vaak in licht. Daar komen de eitjes uit en springen op de hond.

Behandeling:

Er bestaan veel middelen om de hond te ontvlooien en ontteken. Sommige zijn zelfs combinaties. Tegen vlooien en tegen teken. Ook bestaan er middelen die eitjes doden van de vlo voor ze uitkomen, maar toch is het een aanrader bij een grote besmetting om de omgeving meteen me te behandelen tegen de vlooien. Kijk op de verpakking hoe vaak het advies is om te ontvlooien of te ontteken.

Ziekte van Lyme

Dit is een van de ziektes die door teken wordt door gegeven. Ook andere dieren en mensen kunnen deze ziekte van een tekenbeet krijgen. Dit begint als een roodgekleurde ring om de tekenbeet heen. Daarna volgt door ontstekingen aan gewrichten, de hond is vaker moe en met uiteindelijk verlammingsverschijnselen. Kijk alleen wel uit: een rode kring kan ook ringworm betekenen. Dit is een schurft soort. Hiervoor moet u ook wel naar de dierenarts, maar is wel wat minder ernstig als de ziekte van Lyme. Ziekte van Lyme is dus echt een rode kring om de tekenbeet.

Besmetting:

Door het stofje van een tekenbeet.

Behandeling:

Controleer een tekenbeet een aantal weken regelmatig op die rode kring. Meld het meteen bij de dierenarts of uw dokter wanneer er een kring te zien is.

Hondenziekte (ziekte vanCarré)

Deze ziekte begint als een kleine verkoudheid, maar kan de dood tot gevolg hebben. Het is een ziekte van bacterien die cellen aantasten in het lichaam. De dodelijke afloop licht aan waar de cellen worden beschadigd in het lichaam.

Sympthomen:

De hond maakt een algehele zieke indruk. Hij heeft koorts, braakt vaak en heeft soms bloederige diarree. Soms is het lever aangetast en dan treedt er geelzucht op. Het oogwit in de ogen kan er dan geelig uitzien. In het tweede stadium van deze ziekte kunnen er zenuwbeschadiging optreden, zodat de hond vaak zenuwtrekkingen heeft die gepaard gaan met toevallen en verlamminsverschijnslelen.

Behandeling:

Bel meteen de dierenarts als een hond deze zieke indrukken heeft. Hij kan de hond behandelen en isoleren. Deze ziekte is namelijk erg besmettelijk voor niet gevaccineerde honden.
Voorkomen kan dus door uw hond regelmatig in te enten.

Kennelhoest

Kennelhoest is een ziekte die voorkomt bij honden die met meerdere bij elkaar zijn zoals in een asiel, kennel of op shows. De honden besmetten elkaar door elkaar in de bek te blaffen, kuchen of hoesten. Het is een ontsteking aan de voorste luchtwegen zoals het strottehoofd en keel. Een hond met kennelhoest zal vaak hoesten, vooral in de vroege ochtenduren. Ook braakt de hond kleine beetjes slijm op omdat zijn keel irriteerd en kriebeld. De hond is ook wat benauwder en soms kan het uitlopen op longontsteking.

Behandeling:

Een enkele keer gaat het vanzelf over, maar dit duurt tot wel een aantal weken. Vaak moet de dierenarts een medicijn voorschrijven om de hond wat sneller te laten herstellen. Ook kan kennelhoeft door een enting voorkomen worden. Veel kennels en assiels willen graag dat de hond eerst geent wordt tegen kennelhoest voor de hond mag komen.

HD, Hernia en spondylose

Deze drie aandoeningen zijn van het skellet.

Heupdysplasie

HD (Heupdysplasie) is een aandoening aan de heupen. De heupkop past niet goed meer in de kom waardoor dit vergroeiing geeft en pijn bij het lopen. De hond loopt dan stijf en stram en hinkt met de zere poot. Sommige grote hondenrassen zijn hier gevoelig voor. Zoals bij het fokken van Herdershonden worden er vaak officiele HD foto's gevraagd om er zeker van te zijn dat vader en moeder geen aanleg voor HD hebben. Niet alleen komt HD door erfelijke aanleg, maar het kan ook door verkeerde beweging komen waar de pup al mee begint. Trap lopen is heel slecht voor de heupen. Ook is goede voeding belangrijk. Een grote hond hoort ook puppie voer op maat te krijgen. Anders komen er vergroeingen in het bod waar de hond later last van krijgt. HD is alleen maar vast te stellen bij de dierenarts met een rontgenfoto.

Hernia

Een Hernia is een breuk in de ruggewervel. Een wervel is een lang stuk holle botten bij elkaar van de nek tot het staartpuntje. Door de holtes van de wervels lopen de zenuwen . Tussen de wervelschijven zit de tussenwervelschijf van zachtere materiaal die schokken opvangt. Als een wervelschijf breekt puilt de tussenwervelschijf eruit en drukt tegen de ruggemerg. Hernia komt ook vaak in de wervels van de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen. De nek en de ruggewervels. De hond loopt dan vaak met een kromme hoge rug van de pijn en loopt stram. Ook kunnen er op langer termijn verlammingsverschijnselen optreden. Een breuk in de wervel komt vaak voor na een ongeluk. Hernia is netzoals HD alleen bij de dierenarts te zien op een rontgenfoto.

Spondylose

Spondylose is een vergroeing aan de wervels bij de lendenen. De wervels groeien door de jaren heen met botjes aan elkaar. Soort van bruggetjes. Dit wordt ook wel botwoekering genoemd. De wervels zijn dan minder bewegelijk en het dan pijnlijk om te lopen. De hond gaat dan ook stram lopen. Deze aandoening komt bij oudere honden voor omdat het lang groeid voor het vast zit. Het komt bij verschillende rassen voor, maar hij is vooral bekend bij Boxers. Spondylose is bij de dierenarts te zien door een rontgenfoto.

Behandeling:

Beide aandoeningen zijn met pijnstillers te behandelen.

Verstopte annaalklieren

Elke hond heeft anaalklieren naast de anus zitten. Bij de grote ontlasting worden deze klieren leeggedrukt en geven een geurtje af waardoor de honden hun soortgenoten herkennen. Soms raken deze annaalklieren niet leeg doordat de hond geen harde ontlasting heeft. De klieren kunnen ook verstopt raken.

sympthomen:

Verstopte annaalklieren gaan heel vaak irriteren. De hond gaat op zijn kont zitten en trekt zich met de voorpoten over de vloer. Dit heet sleetje rijden. Door het vaak sleetje rijden wordt vaak de achterhand en de staartbasis kaal.

Behandeling:

Als de hond regelmatig last heeft van verstopte anaalklieren moeten de anaalklieren regelmatig uitgedrukt worden. Dit kan bij de dierenarts of een trimsallon. Als de hond er te vaak last van heeft kunnen de klieren ook operatief verwijderd worden.

Prostaatklier

De prostaatklier is een geslachtsklier dat tussen de darmen en de bekkenbodem ligt. Doordat de prostaatklier kan ontsteken een gezwel kan hebben, vergroot hij. De prostaatklier kan dan de darmen dicht drukken. De hond krijgt problemen met zijn ontlasting kwijt te raken en plassen gaat vaak ook wat moeilijker. Soms zit er bloed bij de urine. Deze aandoening komt vaak bij oudere honden voor.

Behandeling en voorkomen:

Bij deze aandoening moet de dierenarts gewaarschuwd worden. Hij kan de hond dan castereren. Door de hond op tijd te castereren voorkom je prostaatproblemen.

Baarmoederontsteking

Deze aandoening openbaart zich meestal aan het eind van de loopsheid of in de rustvase van de loopsheid. Er kan witte punssige of bloederige slijm uit de geslachtsdelen. Later kan de hond een zieke indruk maken zoals sloomheid, koorts, minder actief en minder eetlust.

Behandeling:

De dierenarts moet meteen gewaarschuwd worden bij deze sympthomen. De hond wordt dan operatief behandeld met een sterelisatie.

Maagtorsie

Dit is een aandoening die vaak bij de grotere hond voorkomt. De maag draaid dan in het lichaam. Dit kan komen door veel droogvoer na veel bewegen. Het kan ook zijn doordat voor grote honden de voorbak laag staat. Ook kan het komen door veel voer in een keer. Het dier wordt onrustig, begind te kwijlen en probeert te braken terwijl er niets uitkomt. Als de maag gedraaid is, is het aan de voorkant en achterkant afgesloten. Door bloedstuwing vormt er snel veel gas in de maag die opzwelt. Door de zwelling wordt de maagwand dicht gedrukt. De bloedvaten daarin worden ook dichtgedrukt waardoor het hart niet genoeg bloedkrijgt en hartproblemen ontstaan. Het grootste probleem is dat de maagwand kan afsterven en de maag knapt. De hond sterft dan snel.

Behandeling:

Zodra deze sympthomen zichtbaar zijn moet de dierenarts zo snel mogelijk gewaarschuwd worden. De hond kan dan meestal operatief geholpen worden. Dit moet wel op tijd zijn. Verder kunt u na een maagtorsie de hond beter kleine beetjes voer over de hele dag geven inplaats van een hele grote maaltijd op een dag. Verder kan het voor grote honden helpen om een bakken standaard te gebruiken, zodat de voerbakken hoog staan.
© 2007 - 2024 Jean1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het herkennen van ziektes bij mijn hondHet herkennen van ziektes bij mijn hondJe hond is je beste vriend en dat wil je zolang mogelijk zo houden. Om de gezondheid van je hond te garanderen is het be…
Gezondheidsproblemen bij de hond: Voortplantingsstelsel manGezondheidsproblemen bij de hond: Voortplantingsstelsel manMannelijke honden zullen vaker last krijgen van ziektes van het voortplantingsstelsel. De meeste van deze ziektes komen…
Huisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierHuisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierNederlanders zijn gek op huisdieren! In niet minder dan 40% van de Nederlandse huishoudens is een huisdier te vinden. Di…
Gezondheidsproblemen bij honden: mond en gebitHonden gebruiken hun mond en gebit niet alleen voor eten, maar ook om zich te verdedigen, te verzorgen, genegenheid te t…

Detox voor dierenEen detoxkuur of ontgifting is niet alleen voor mensen gezond, maar ook voor dieren. De meeste ziekten en ongemakken kun…
De chihuahua een ras apartDe chihuahua een ras apartDe chihuahua is populairder dan ooit. Als je echter denkt dat deze kleine viervoeter niets meer dan schootliggen in zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
  • Mijn dierenartsassistente opleiding
Jean1985 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.