Wedstrijd rijden met uw paard/pony

Als u op wedstrijd wilt gaan met uw paard of pony is het verstandig om daar goed op voorbereid te zijn. U dient een startkaat en startcoupons aan te vragen maar voor u echte wedstrijden gaat rijden is het verstandig te oefenen met fnrs proeven of een oefenparcour. In dit artikel alle informatie voor het beginnen met wedstrijden rijden voornamelijk op het gebied van dressuur en springen.

Onderlinge wedstrijden

Als u bij een vereniging rijd worden daar vaak onderlinge wedstrijden georganiseerd. Hier kunt u aan deelnemen ongeacht het niveau. Er zijn verschillende niveau's binnen de vereniging die beginnen bij F1, hierbij word er zelfs nog niet om galop gevraagt. Deze proeven worden ook vaak gereden door ruiters die de pony's en paarden van een manege rijden.

Bij deze proefjes krijgt u een promotiepunt als u 120 punten of meer haalt. Bij één promotiepunt mag men over na F2. Voor de F3 tot F8 moet men 2 promotiepunten halen om hogerop te komen, bij het behalen van 5 promotiepunten moet men door naar de volgende klasse. Voor de F9 tot en met F20 moet men minstens 3 promotiepunten halen om door te mogen.
Buitenom de praktijk komt er ook theorie bij kijken om verder te komen. Voor het behalen van de F2, F4, F6 en F10 word dit theorie examen afgelegt waarbij u niet meer dan 3 fouten mag maken.

Startkaart aanvragen

U kunt altijd een startkaat aanvragen ookal is het verstandig te kijken naar het niveau zodat u er wel wat aan heeft. Als u een startkaart aan wilt vragen moet u lid zijn van een rijvereniging. Vaak vragen zij dan ook voor u een startkaat aan en ander kunt u deze online aanvragen op de website van de knhs. U dient voor een startkaart een kopie van het paspoort van het paard te maken, u kunt een sportnaam kiezen maar deze kan niet worden gewijzigt. Voor pony's geldt dat bij hun de stokmaat opgemeten moet worden zodat de combinatie in de juiste categorie start.

Startcoupons

Startcoupons kunt u ook via de knhs bestellen of via de rijvereniging. Er zijn coupons verkrijgbaar voor verschillende takken van paardensport. Op het startcoupon noteert u zelf aan welke wedstrijd u mee wilt doen en in welke klasse. Één coupon bestaat uit 3 blaadjes:
 • één voor de rijvereniging
 • één voor de knhs (voor de wedstrijdregistratie)
 • één voor uzelf
U dient de coupons zelf naar de gewenste wedstrijdlocatie toe te sturen.

Toiletteren

Als u op wedstrijd is het van belang dat alles er goed uit ziet, u krijgt ten slotte ook punten voor de verzorging. Een wit paard zal dan ook echt wit moeten zijn, een bad voor dat u op wedstrijd gaat misstaat niet. Voor een dressuurwedstrijd dient het paard gevlecht te zijn, een hengstenvlecht is ook toegestaan. Op springwedstrijd maakt de haardracht van het paard geen verschil in punten maar het toont wel netter.

Wat neemt u mee op westrijd?

 • Het paspoort
 • Eventuele extra startcoupons
 • Startkaart
 • Wedstrijdkleding(mag tegenwoordig in alle kleuren)
 • Haarnetje
 • Cap
 • paarden elastiekjes
 • Hanarchement
 • Halster
 • Zweetdeken
 • Water/eten voor het paard en uzelf
 • borstels
 • eventuele kalkoenen/stiften

Puntentelling dressuur

In de dressuur begint u bij de klasse B. Voor elke klasse zijn er twee verschillende proeven een A en B proef, in principe zit hier geen niveau verschil in maar deze wisselen elkaar elke maand af.
Voor een winstpunt in de dressuur dient men 180 punten te halen, voor twee winstpunten 195 en voor drie winstpunten 210. Haalt u 10 winstpunten dan mag u door naar de volgende klasse, heeft u 30 winstpunten dan moet u door. Het komt niet zo vaak voor maar u kunt ook een verliespunt rijden. Als u minder 150 punten rijd krijgt u één verliespunt, rijd u minder dan 135 dan krijgt u twee verliespunten, rijd u minder dan 105 dan krijgt u drie verliespunten. De verliespunten worden van de winstpunten afgetrokken, als u in de min tien verliespunten zult u degraderen naar een lagere klasse.

Springen

Als u wilt beginnen met springen kunt u het beste eerst ervaring op doen met een oefenparcour klik hier voor meer informatie over een oefenparcour. U mag officieël gaan springen als u één winstpunt heeft behaald in de B klasse dressuur. De klassen gaan als volgt:
 • B = hindernissen van 1,00 meter indien foutloos barrage op 1.10m
 • L = hindernisen van 1,10 meter indien foutloos barrage op 1.20m
 • M = hindernissen van 1,20 indien foutloos barrage op 1.30m
 • Z = hindernissen van 1,30 indien foutloos barrage op 1.35m
Pony's worden ingedeeld op stokmaat, zij springen dus niet allemaal dezelfde hoogte.

Een foutloze ronde is goed voor 2 winstpunten. Bij het er af gooien van een balk of een weigering krijgt men 1 winstpunt. Bij 3 weigeringen of ongehoorzaamheden word de deelnemer uitgebeld(gediskwalificeerd). Ook hierbij geldt dat men bij 10 winstpunten over mag naar de volgende klasse. Echter komen hier ook de verliespunten aanbod, bij 16 strafpunten meer dan de winnaar krijgt u een verliespunt en bij diskwalificatie krijgt u 2 verliespunten.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijden rijden in de paardensport: de startpasPer 1 januari 2012 heeft de KNHS de startkaart vervangen voor de startpas. De startkaarten die niet voor 1 december 2012…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Eerste keer met je paard op wedstrijdEerste keer met je paard op wedstrijdVoor de allereerste keer met je paard of pony naar een dressuur-wedstrijd. Waar moet je aan denken, wat komt er bij kijk…
Paardensport: Wedstrijden rijden, tipsPaardensport: Wedstrijden rijden, tipsWanneer je een eigen paard hebt of een bbijrijdpaard tot je beschikking hebt, kan het leuk zijn om wedstrijden te gaan r…

Steve Irwin, The Crocodile HunterSteve Irwin is een nationale held in zijn thuisland Australië, en in vele andere landen. Hij maakte een naam voor zichze…
Olieramp BP in de Golf van Mexico 2010Op 20 april veroorzaakte de oliemaatschappij BP een grote olieramp in de Golf van Mexico. Deze olieramp wordt wel gezien…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.