Een oefenparcours springen

Oefenparcoursen zijn dagen/avonden waarop u een parcours kunt springen op een andere rijvereniging om te oefenen. De hindernissen zijn wedstrijdhindernissen en vaak is er personeel in de bak aanwezig die u zullen helpen. Oefenparcoursen zijn dus ideaal voor mensen met jonge paarden, maar ook om paarden verder te trainen en techniek te verbeteren. Tijdens een oefenparcours maakt het dan ook niet uit welke hoogte u wilt springen. Iedereen is er om te oefenen.

Waarom oefenparcours?

Op een oefenparcours kunt u goed kijken of uw paard/pony klaar is voor het springen van een wedstrijd of het paard leren omgaan met de wedstrijd sfeer en de aparte hindernissen. Daarnaast is het ook handig voor uzelf. Wellicht heeft u angst om te falen. Des te meer u op parcours gaat des te minder eng het zal worden. Het zelfvertrouwen van u en het paard kunnen toenemen. Het is slechts een parcours op ander terrein en geen wedstrijd waardoor de druk om te presteren onnodig is.
Op een oefenparcours kunt u er ook voor kiezen een aantal hindernissen over te slaan of een hindernis een paar keer te proberen. Bij sommige maneges zeggen ze wel na 3 keer weigeren door naar de volgende omdat het anders erg uit zal lopen. Soms zijn er instructeurs/instructrices bij die u ook nog wat nuttige tips kunnen geven. Op een oefenparcours geldt er geen verplicht tenue en u heeft er geen startkaart voor nodig. Bij de meeste oefenparcours zijn er parcoursbouwers bij die helpen met de hindernissen opbouwen en herstellen. De parcoursen kunnen zo hoog of laag opgebouwd worden als u wilt. U kunt met een jong paard dus beginnen bij de 30 cm als u dat zou willen.

Inschrijven

Bij sommige oefenparcoursen moet u van te voren inschrijven. Dit is meestal het geval als u kunt oefenspringen voordat er een officiele springwedstrijd begint. U kunt zich bij de rijvereniging zelf inschrijven. Er zit vaak iemand waarbij u af kunt rekenen en iemand die u inschrijft. Aan de hand van het aantal inschrijvingen kunt u dan inschatten hoe laat u ongeveer aan de beurt bent. Vaak zit er wel een beetje een tijdslimiet aan bijvoorbeeld van half 6 tot half 8 pony's en na half 8 de paarden. Het kan zijn dat u bij het betalen een kaartje, muntje of iets dergelijks krijgt, deze levert u af als u aan het parcours begint.

Wanneer zijn er oefenparcoursen?

Oefenparcoursen worden op verschillende datums georganiseerd er zijn bijvoorbeeld verenigingen die:
  • elke week een oefenparcours organiseren
  • om de week een oefenparcours organiseren
  • eens per maand een oefenparcours organiseren

Bij sommige verenigingen kunt u de hele dag terecht. Dit is vaak het beste om te oefenen want dan is de drukte verdeeld over de dag en zal het misschien niet enorm druk in de rijbanen zijn. Wel is daarbij het nadeel dat u vaak zelf de hoogtes moet verstellen van de hindernissen. Bij andere kunt u alleen in de avond terecht wat ook nog 's tot laat uit zou kunnen lopen. Als de rijvereniging een binnenbak heeft wordt er in de winter binnen gereden en in de zomerperiode buiten op gras of zand.

De kosten

De kosten verschillen per rijvereniging. De prijs ligt gemiddeld 2 en 7 euro per keer dat u deelneemt aan het parcours of u betaald één bedrag en mag zo vaak als u wilt. Vaak zijn de kosten en datums van oefenparcoursen op websites van rijverenigingen te vinden. Deze zijn vrij makkelijk op te zoeken via internet.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport: SpringenPaardensport: SpringenDe springsport is een hele bekende en populaire tak van de paardensport. Ruiter en paard springen in een snel tempo over…
Paardensport tripalonPaardensport tripalonDrie onderdelen samengevoegd in 1 wedstrijd, hierdoor lijkt een tripalon gelijk te zijn aan een gewone sgw. Toch is dat…
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
SGW - samengestelde wedstrijdSGW staat voor samengestelde wedstrijd en wordt ook wel eventing genoemd. Dit houdt in dat er drie wedstrijden op één of…

Het gezonde paardHet gezonde paardIn China werden artsen vroeger niet betaald als ze zieken genazen, maar als het hen lukte patienten gezond te houden. Di…
Manege de Zilfia's Hoeve te HoutenDe manege Zilfia's Hoeve is een manege/hengstenhouderij/pension te Houten. De manege is begonnen op 14 mei 1971. Inmidde…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.