Soorten walvissen spotten in de Straat van Gibraltar(Spanje)

De Straat van Gibraltar verbindt niet alleen twee werelddelen (Afrika en Europa), het is ook de thuishaven van enkele bewonderenswaardige dieren van de wereld. Namelijk "de walvis". Nochthans is dit gebied niet officieel erkend als "Walvisreservaat", doch zijn er sinds 1998 tien verschillende soorten geregistreerd, waarvan er vier soorten permanent verblijven.

Straat van Gibraltar

De Straat van Gibraltar heeft een unieke geografische ligging. De Middellandse Zee, die een hoger zoutgehalte heeft, en de Atlantische Oceaan vloeien hier samen. Dit veroorzaakt nogal wat turbulentie onder het wateroppervlak en activeert de voedselketen, zo is deze Straat een voortdurende bron van leven.

De stichting Firmm

Sinds 1998 heeft de stichting Firmm, een Zwitsers initiatief (foundation for information and research on marine mammals - stichting voor informatie en onderzoek op zeezoogdieren), op regelmatige basis de walvissen geobserveerd voor de kust van Tarifa, in Spanje (het meest zuidelijke punt van continentaal Europa). Het is zeer belangrijk dat dit op een zorgvuldige manier gebeurt om de walvissen niet te verstoren of te onderbreken in hun sociale leven. Men moet, volgens de internationale wetgeving, een minimale benadering van 60 meter afstand behouden.

Tussen April en Oktober is het ook mogelijk om mee te varen met deze excursies, de Stichting is van mening dat, alles waar we van houden, we ook kunnen beschermen. Voor elke afvaart legt het team, in vier verschillende talen, de instructies uit waar men zich aan moet houden. Men heeft 98% kans om walvissen en dolfijnen te spotten, en zo niet, krijg je een gratis ticket voor de volgende keer.

Welke soorten walvissen (cetaceans) komen in de Straat van Gibraltar voor?

Men heeft veertien verschillende soorten walvissen geobserveerd in de Straat van Gibraltar. Tien ervan worden reeds gespot sinds 1998, zeven worden regelmatig geobserveerd en vier hiervan hebben hun vaste stek in de Straat van Gibraltar. Om te weten of de walvissen er hun vaste stek hebben wordt er een foto van hun rugvin genomen. Langs deze weg kan men zoveel mogelijke individuen herkennen.

De enige Baleinwalvissen die hier voorkomen, zijn de Vinvissen en die gebruiken enkel de Straat van Gibraltar als toortocht naar andere oorden.

De andere zes meer frequente walvissen behoren tot de subcategorie van de Tandwalvissen (Odontoceti), vijf daarvan behoren tot de Delphinidae (zout water dolfijnen) en één behoort tot de familie van de Phseteridae (potvis). De potvissen kunnen tot 80 minuten onder water blijven en komen alleen boven water (zo´n 15 miniuten) om te recuperen van hun tochtje in de diepte op zoek naar reuzeninktvis.

De grootste onder de dolfijn types is de Orca, die is waar te nemen in de Straat van Gibraltar tijdens de doortocht van de tonijn. De Orca is het slimste zee-zoogdier en ze hebben geleerd om de vissers te gebruiken om aan lekkere tonijn te komen. De Orca kan niet op tonijn jagen in open water omdat deze veel te vlug is, dus wachten ze geduldig af tot er zich een tonijn aan de lange lijn van de visser haakt. Dan neemt de Orca een duikvlucht, om vervolgens deze gigantische vis weg te kapen en enkel de kop aan de lijn te laten hangen.

De andere vier dolfijnen zijn vaste bewoners van de Straat van Gibraltar. Namelijk :
  • De Gewone dolfijn (een bedreigde soort in de Middellandse Zee)
  • De Gestreepte dolfijn
  • De Tuimelaar
  • De Griend

De gewone dolfijn en de gestreepte dolfijn zijn de vlugste zwemmers en kunnen een snelheid behalen van ongeveer 65 km/uur. De Tuimelaar neemt de grootste acrobatie voor zijn rekening en de Griend is de traagste zwemmer van de dolfijnen die voorkomen in de Straat van Gibraltar en daarom kan je die ook het best bewonderen als je meevaart met de Firmm-boot.

Ook de moeite waard zijn de filmpjes die je op youtube kan bekijken
www.youtube.com/user/firmm98
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…
Zoogdieren van de zeeEr zijn een aantal zoogdieren die in de zee leven. Ze lijken op vissen, maar zijn zoogdieren. Deze dieren baren en zogen…
De orka, Killer whaleDe orka, Killer whaleDe orka wordt ook wel ‘killer whale’ genoemd. Al is het eigenlijk helemaal geen walvis, maar een dolfijn. Het is de groo…
De hoogontwikkelde intelligentie van de walvisDe hoogontwikkelde intelligentie van de walvisWalvissen zijn de grootste (zoog)dieren die op aarde leven. Naast zijn grote lichaamsformaat hebben zij enorme hersenen.…

Paringsritueel van spinnenZeer merkwaardig, eigenlijk uniek, is de wijze waarop spinnen paren. Bij zowel het mannetje als bij het vrouwtje liggen…
Hoe borstel ik mijn paard?Het borstelen hoort bij de dagelijkse behoeftes van een paard of pony. Borstelen zorgt ervoor dat de huid van het paard…
Bronnen en referenties
  • Lifetimes magazine/zomereditie 2009 (number one for the expat community)
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.